Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica ACZ314ixwn - Chłodziarkozamrażarka Amica uszkodzony sterownik.

hvelektronik 14 Oct 2012 01:57 3081 9
Relpol
    hvelektronik
    Level 20  
    Witam Mam problem z Chłodziarkozamrażarką Amica ACZ314ixwn działa tylko lodówka brak możliwości regulacji temperatury lodówki poza tym
    -Wyświetlacz który ma wskazywać temperaturę lodówki nie świeci.
    -Procesor nie podaje napięcia na tranzystor który załącza przekaźnik agregatu zamrażalnika.
    -Radio milczy.
    -Czujnik zamknięcia drzwi czasem wskazuje ich otwarcie pomimo że są zamknięte.

Chciałem zapytać szanownych kolegów czy jest możliwość zresetowania procesora?
    Jakie czujniki temperatury są stosowane w tych chłodziarkach domyślam się że termistory.
    Czy jest szansa kupić taki sterownik w rozsądnych pieniądzach.
    Dołączam kilka zdjęć może przydadzą się komuś w przyszłości.

• Relpol
    opamp
    User under supervision
    hvelektronik wrote:
    Chciałem zapytać szanownych kolegów czy jest możliwość zresetowania procesora?

I co jeszcze?
    hvelektronik wrote:
    Wyświetlacz który ma wskazywać temperaturę zamrażalnika nie świeci.

Skojarz czemu.
    Co potrzebuje procek do życia?
  • Relpol
    hvelektronik
    Level 20  
    Podejrzewam że do pracy procesor potrzebuje zasilania i ten warunek pracy jest spełniony bo napięcie na nóżce zasilania procesora jest 5.03V natomiast. Parę rzeczy mnie martwi.
    Brak reakcji procesora na odłączenie czujników (nie ma błędu),wyświetlacz dolny pokazuje temperaturę lodówki a powinien temperaturę zamrażalnika.

Tranzystory na płycie sterownika sprawne, element koło złącza stabilizator 5v nie udało mi się odczytać co to jest za typ. Jest na płycie wzmacniacz operacyjny 358 sprawny, oraz jakiś element smd pięć nóżek zamazany symbol.
    Procesor to PIC16F777.
    Tryb eco pracuje.

Proszę o konstruktywne porady. co można jeszcze sprawdzić, bo rzadko kiedy naprawiam sprzęt AGD.
    Pytałem już o nowy sterownik ale cena chora może uda mi się kupić używany a jeśli nie to może jakiś termostat od zamrażalnika zaadoptuję czas pokaże.
    opamp
    User under supervision
    hvelektronik wrote:
    Podejrzewam że do pracy procesor potrzebuje zasilania i ten warunek pracy jest spełniony bo napięcie na nóżce zasilania procesora jest 5.03V natomiast

A oprócz tego?
    hvelektronik
    Level 20  
    Witam W takim razie Ośmielę się prosić szanownego Kolegę o podpowiedzenie, początkującemu okazjonalnemu serwisantowi co potrzeba do prawidłowej egzystencji procesora.
    hvelektronik
    Level 20  
    Witam niestety nie udało i się kupić sterownika używanego więc założyłem termostat uniwersalny tylko do zamrażarki, choć to rozwiązanie nie do końca działa jak powiano więc znajomi będą wzywać fachowca co robi typowo z chłodziarkami może on coś poradzi.
    opamp
    User under supervision
    Majster a kwarc pracuje?
    hvelektronik
    Level 20  
    Witam Kwarc wymieniony na nowy bez zmian.
    opamp
    User under supervision
    Zapytałem czy pracuje to nie pajacuj tylko mierz.
    hvelektronik
    Level 20  
    Kwarc działa, rezygnuje z dalszej naprawy założony termostat po odpowiednim ustawieniu działa dobrze. Temat do zamknięcia.