Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brak dzwięku w Mandrake 10,0

telrad 29 Jan 2005 16:13 1047 4
  • #1
    telrad
    Level 21  
    witam. Jak w temacie. Karta wykryta dobrze przez Mandrake, mimo to cisza w głośnikach .
  • #2
    marcinus128
    Level 19  
    wpisz alsamixer ( jesli masz zainstalowana alse )
    po instalacji wszystkie opcje miksera sa ustawione na 0
    wiec musisz tam zmienic)
    mozesz sprawdzic czy tylko to jest przyczyna wlaczajac komputer przy wzmacniaczu na full i gdy bedzie przywracal ustawienia miksera lub odpalal mixer ( wypisze na ekranie ) powinienes uslyszec takie pukniecie w glosnikach.. jesli to uslyszysz tzn. ze sterownik zaladowany

    pozdrawiam
    jak by co gg: 1935631
  • #3
    telrad
    Level 21  
    karta domyślnie używa OSS, i nie wiem jak to zmienić na alse :( może by pomogło
  • #4
    marcinus128
    Level 19  
    zaistaluj poprostu alse z rpm-ow
    masz w menu>konfiguracja>menager_oprogramowania>(cos do dodawania)

    albo jesli masz oss i zaladowalo moduly to musisz przestawic tylko out-y w programach np. w xmms-ie ctrl+p potem wtyczki wyjscia, sterownik oss, potem konfiguracja i np. /dev/dsp lub /dev/dsp1 ...
    jak zaistalujesz alse robisz z roota alsaconf, potem reboot i powinno chodzic tylko ustawiasz jeszcze mikser z polecenia alsamixer i potem zasavujesz, i bedzie ok

    pozdrawiam jak by co to odezwij sie na gg
  • #5
    telrad
    Level 21  
    z alsą też nie rusza. zamówiłem inną kartę audio z allegro na pci i zobaczymy co będzie z nią. Ta była yamaha jakaś stara.