Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 2.2HDI 2002r. - Nie można uruchomić zimnego silnika

DriverMSG 15 Oct 2012 12:42 9330 5
Relpol
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Citroen Jumper 2002r. 2.2HDI. Przebieg ±250 tyś km.
    Gdy silnik ostygnie nie można go uruchomić kręcąc rozrusznikiem, natomiast "na popych" zapala od razu.
    Nie dymi, ma swoją moc, rozpędza auto bez problemów, zużycie paliwa w normie. Silnik po pierwszym uruchomieniu i wyłączeniu można bez problemu uruchomić "z kluczyka". Najgorzej jest rano, zwłaszcza teraz w chłodniejsze dni.
    Samochód parkowany jest z lekkiej górki by rano go uruchamiać i wystarczy (dosłownie) pół metra na biegu by odpalił, a kręcąc rozrusznikiem nie daje w ogóle oznak, chęci uruchomienia się.

Lista rzeczy/czynności jakie zostały wykonane:
    -Wymiana świec żarowych na nowe.
    -Wymiana paska i kół rozrządu.
    -Wymiana impulsatora (czujnik położenia wałka rozrządu).
    -Wymiana czujników temperatury.
    -Wymiana filtra oleju, oleju i filtra powietrza.
    -Wymiana przepływomierza.
    -Wymiana przekaźnika świec żarowych.
    -Wymiana zbiornika paliwa (miał wycieki) oraz filtra paliwa.
    -Sprawdzone wtryskiwacze i pompa wtryskowa.
    -Sprawdzone, oczyszczone mocowanie kabli przy akumulatorze.
    -Przykręcony dodatkowy kabel "masy" od akumulatora do silnika.
    -Na czas testów/naprawy zamontowana kontrolka informująca o zasilaniu świec żarowych, oraz manualny włącznik podgrzewania świec.

Nie wiem czy wszystkie czynności zapamiętałem - było tego sporo.

Wczoraj jeszcze z nim walczyłem i wszytko wskazywało na spadek napięcia podczas uruchamiania (stąd ten dodatkowy kabel masowy), jednak oczyszczenie styków kabli i zabawa w odzyskanie każdego ampera nic nie dała.

Czekam na wasze sugestie.
  • Relpol
    amm212
    Level 17  
    Jaką masz prędkość obrotową silnika podczas kręcenia rozrusznikiem? Tester nic nie mówi?
  • Relpol
    decybel91
    Level 42  
    Dwie rzeczy: rozrusznik a dokładnie szczotki (jeśli fiolet to wymiana) i tuleje oraz wtryski i pompa - masz wydruk ze sprawdzenia czy tylko na przelewy sprawdzane?
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Nie sprawdzałem prędkości obrotowej silnika podczas startu. Jutro auto jedzie do znajomego na sprawdzenie ciśnień.
    Dzisiaj było podpięte pod komputer - było kilka błędów - między innymi błąd położenia czujnika wałka rozrządu.
    Po zresetowaniu błędów samochód palił bez problemu, ale dopiero jutro rano będę mieć pewność, co do rozruchu.
    O wynikach testów poinformuję.

Auto wróciło od kumpla który zawodowo zajmuje się regeneracją pomp i wtryskiwaczy. Wszytko było w normie poza jednym wtryskiwaczem.
    Na moje szczęście, akurat dziś podłączył nową maszynę do testowania wtrysków itp.
    Okazało się, że jeden z wtrysków gdy zimny, jest nieszczelny wewnątrz i wywala ciśnienie do przelewu.

Prędkość obrotowa silnika na rozruchu to około 250obr/min.

Terasz szukam taniego, sprawnego wtryskiwacza na podmianę, by sprawdzić, czy to faktycznie tego wina. Jeśli się okaże, że winny był ten jeden wtrysk, to wymienię komplet na nowe.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Wtryskiwacz kupiony za 150zł.
    Wynik testów 100% pozytywny. Samochód odpala bez problemu, nie trzeba już kręcić rozrusznikiem kilka sekund. Pali "na dotyk".
    Być może, mój pierwszy post wprowadzał w błąd, bo pisałem, że wtryski były sprawdzane ale....

Tak czy inaczej - warto sprawdzać wtryskiwacze w różnych temperaturach by uaktywnić ich ewentualne wady.

Dziękuję wszystkim za udział w temacie który zamykam.