Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha A-700 "Auto class A" - Jak wyregulować?

tomson55 15 Oct 2012 17:27 2442 5
    tomson55
    Level 15  
    Witam!
    Posiadam Yamahe A-700, należy w niej ustawić funkcje AUTO CLASS A.
    Jeżeli jest ktoś w stanie mi opisać w jaki sposób mogę ustawić, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
    basstec
    Level 34  
    Polecam wcisnąć przycisk tak właśnie opisany.
    tomson55
    Level 15  
    Potencjometr funkcji AUTO CLASS A, jest ustawiony na minimalny poziom, zakładam wiec ze ta funkcja jest rozregulowana.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tomson55 wrote:
    Potencjometr funkcji AUTO CLASS A, jest ustawiony na minimalny poziom, zakładam wiec ze ta funkcja jest rozregulowana.

Jaki potencjometr i skąd wiadomo, że na najniższy poziom?
    Jeśli nikt we wnętrzu nie "grzebał" i nie kręcił niepotrzebnie, to ten tryb pracy wzmacniacza można jedynie włączyć lub wyłączyć.
    Jeśli "grzebał" to należy najpierw postąpić zgodnie z procedurą podaną na obrazku poniżej.

http://www.hifiengine.com/hfe_downloads/index.php?yamaha/yamaha_a-700_service.pdf

GM
    tomson55
    Level 15  
    Dziękuje. Prosił bym o jeszcze jedno, o opisanie ustawiana AUTO CLASS A.
    Wiem ze jest to wszystko opisane w/w instrukcji ale wolał bym aby dla pewności jeszcze opisał.
    Dziękuje.
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rysunku tłumaczył nie będę.

1. Ustawić potencjometr wzmocnienia tak, aby woltomierze podłączone do wyjść wzmacniacza, wskazały 11±0,5V przy sterowaniu wejścia wzmacniacza sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 1kHz.
    2. Następnie obrócić VR107 do maksimum i stopniowo obracać go z powrotem do momentu, w którym miernik podłączony do punktu testowego, wykaże zmianę napięcia z +16V na -16V.

Potwierdzenie: Zwiększać wzmocnienie wzmacniacza poczynając od zera i sprawdzić czy po osiągnięciu napięcia na wyjściach wzmacniacza 11±0,5V, napięcie w punkcie testowymi zmienia się z +16V na -16V.

GM