witam mam problem jaki piec 2 funkcyjny wybrac mam mieszkanie 53m2 mam teraz piec termet 2 funcyjny ale problemy z wentylacja w lazience tz jest mala ale chodzi mi co wybrac czy piec kondensacyjny czy zwykly z zamknieta komora spalania moze ktos doradzi co bedzie wydajniejsze co do funduszy cena do 5-6 tys zl
ja mam do czynienia z piecykami i kociołkami.... ale za bardzo się nie znam na nhich bo sprzedaję je dopiero od niedawna... mam w ofercie piece Zębiec (droższe), Sas, Sławex i Rakoczy... to musze przyznać że najbardziej zchodzą piecyki Rakoczy - może się rozejrzyj w tym kierunku...
Post bez związku z tematem. Jeśli nie masz kolego do powiedzenia nic, co wnosiło by jakiś konkret do tematu to nie pisz.
Na forum istnieje regulamin, który obowiązuje wszystkich jednako. Są też pewne zasady, których należy przestrzegać! Jeśli ci to nie odpowiada, możesz zmienić forum.
Mod.serwisant73
ja tylko pisze to co najczęsciej ja widze co się sprzedaje... a ludzie najbardziej biorą Rakoczego... Zębce na ten przykład tak nie idą bo są drogie...
Dla jasności: Temat dotyczy kotła dwufunkcyjnego. Nie pieca. A handlowe doświadczenia kolegi są nam nie potrzebne.
Popraw swoje posty i ,, nie bij piany". Następne wpisy bez związku będę kasował!
mod.serwisant73
ja mam do czynienia z piecykami i kociołkami.... ale za bardzo się nie znam na nhich bo sprzedaję je dopiero od niedawna... mam w ofercie piece Zębiec (droższe), Sas, Sławex i Rakoczy... to musze przyznać że najbardziej zchodzą piecyki Rakoczy - może się rozejrzyj w tym kierunku...
donpazur wrote:
ja tylko pisze to co najczęsciej ja widze co się sprzedaje... a ludzie najbardziej biorą Rakoczego... Zębce na ten przykład tak nie idą bo są drogie...
Proponuje kondensacyjny węglowy Sławex lub z zamkniątą komorą spalania Rakoczego. Oczywiście dwufunkcyjny. Z podajnikiem na 4 m3. Do łazienki jak znalazł.
A tak na serio przy takim budżecie masz już kondensata. A czy się opłaca? Ołówek i w drogę.
mi raczej chodzilo o piec na gaz i konkretna nazwe jaki wybrac i czy warto miec kondensacyjny na dluzsza mete
Proszę poprawić błędy pisowni.
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
mod - mirrzo
Ale kolego... Nie czytasz, tego co piszemy? Przecież podaliśmy ci już konkretny typ. A przy okazji, Popraw swoje posty. Inaczej zostaniesz na starcie odpowiednio nagrodzony.
Polecam ci turbo z wyrzutem spalin przez komin w ścianie bocznej budynku. Piecyk powiesisz gdzie chcesz a zła wentylacja w łazience nie będzie tu grała roli. Ja mam piecyk w kuchni. Vaillanta. Dziura w ścianie na zewnątrz i rura spalinowa od pieca. Wentylator dmie aż miło. Musisz zapytać w ADM-ie czy możesz. Mnie pozwolili. Zabezpieczenia na wysokim poziomie, więc raczej nie ma mowy, aby kominiarze robili ci jaklieś problemy. Wejdź w neta i poczytaj o takich piecach jak Vaillant, Viessmann czy Buderus - czy jak tam się to pisze. Koszt w podanych przez ciebie granicach. A i servis OK.
Ale kolego. Każdy turbo czy kondensat jest przystosowany do takich rozwiązań. Tyle, że nie wszędzie można je stosować... A w zasadzie mało kiedy można. Wpływ na to ma i moc takiego kotła i budynek, czyli jego usytuowanie i specyfika. Zasadniczo w budynkach wielorodzinnych raczej się takich rozwiązań nie dopuszcza.
ja wam powiem tak mieszkam w bloku choc to blok 3 pietrowy ale nie plyta tz caly z cegly a ja mieszkam na ostatnim pietrze budynek wlasnosciowy z gruntem wiec chyba nikt sie nie dowali bo to moja wlasnosc tz za 30 lat jak splace kredyt hihi a teraz mam piec termet mini max i tak jak pisale problem z wentylacja czasami jak duzo sniegu nawali to piec sie wylancza ale jutro bedzie mial przeglad wiec cos wiecej napisze jak by kolega hektor mogl napisac model a tak apropo dzis rozmawialem z kolega ktory montuje piece kondensacyjne i mowil ze raczej dobre to rozwiazanie jak sie ma ogrzewanie podlogowe i mala temperature na piecu do 50 stopni potem to sie nie oplaca prawda to?
Moderated By mirrzo:
Kolega ma wciąż za nic upomnienia o poprawność pisowni. Zatem nagradzam OSTRZEŻENIEM.
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Ronaldo. Trzeba wiedzieć co się chce. Dużo ludzi myśli, że jak nastawią niską temp. na piecu to będą oszczędzali. A to nie prawda. Prawa fizyki są nieubłagane. Jak mała temperatura na piecu (50 st. C) to musisz mieć większy grzejnik i dłużej go grzać, szybciej ci też odda ciepło i znowu go trzeba będzie grzać i tak w kółko. Co do pieca to ja mam 24 Kv a pozwolenie dostałem i rurę mam przez ścianę. Więc tak jak napisałem - marsz do ADM-u i pytać. Ale też pomyśl czy ten twój piec nie wyłącza się bo po prostu śnieg zapycha wylot kominowy i z powodu niedrożności grupa bezpieczeństwa go wyłącza. Może wystarczy założyć kominek na wylot. Co do tego 5 Kv - to zdaje się że niższej mocy piece mają ograniczenia właśnie do piątki - ale to tylko słyszałem więc musiałbyś to sprawdzić. Ja mam 24 kv ale servisant zjechał mi do 17 więc myślę, że tam się też da. Typ pieca musisz sobie poszukać na stronach producentów - ja mam takiego co już chyba nie znajdziesz. Ale wpadnij do Vaillanta i zadaj pytanie. W Castoramie nie pytaj - guzik się tam na tym znają.
Dodano po 6 [minuty]:
Serwisant. Nie wiem jak gdzie indziej ale mieszkam na 2 piętrze w 4 piętrowym domu. Nie było problemu. Pani ze spółdzielni chciała zobaczyć "paszport" servisowy i kwity podpisała. Możliwe, że mnie lubi ale myślę, że po prostu nic nie stało na przeszkodzie. Gdzieś sa przepisy na ten temat - może warto poszukać i rzucić na stonkę. Ronaldo może się postarasz? Będziesz miał pewność.
Jeżeli tobie ADM pozwolił przy tej mocy instalować wyrzut przez ścianę, to świadczy tylko o ignorancji i nie znajomości przepisów i prawa ludzi tam siedzących. Głośno się tym nie chwal, bo przyjdzie ci jeszcze prawidłowy komin instalować...
Serwisant73. Mozliwe - nie tywierdzę że nie. Ale Ja zmieniałem ogrzewanie węglowe na gazowe i korzystałem z dotacji UM na ten cel (3500 wówczas). Więc urzędnicy UM, Gazowni i kominiarze wystawiali mi stosowne kwity (urzędowe). Potwierdzali prawidłowość działania wentylacji, podłączeń gazowych no i wykonania zamiany ogrzewania na ekologiczne. Nikt nie wnosił zastrzeżeń. Kasę dostałem. Piec hula. Znaczy się - kochają mnie? Ale tak jak pisałem - warto zapoznać się z obowiązującymi przepisami. Może coś się zmieniło przez ostatnie 5 lat?
Ot i polskie prawo... Ono sobie a urzędasy sobie. Oni wiedzą lepiej. Ale zbaczamy z tematu. Faktem jest, że w blokach i budynkach wielorodzinnych wyrzutu spalin ,, przez ścianę" stosować nie wolno. I w tej materii przepisy się nie zmieniły, więc ta opcja u zainteresowanego nie wchodzi w grę.