Aby wzmocnić teorię Asama, do którego wskazówki wtedy się dostosowałam nadmieniam, że u mnie nadal (po ponad półrocznym leżakowaniu) drukarka elegancko drukuje.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekmarkot wrote:Kupiłem drukarkę MFC-6490cw była zaschnięta głowica ,kolor czarny niestety czyszczenie głowicy nie przynosiło rezultatu .Więc zamówiłem regenerowaną od chińczyków.
Quote:Jutro mam zamiar wstrzyknąć jej trochę tuszu ze strzykawki i zobaczymy czy ruszy.
kmarkot wrote:@mrbzyq obydwie głowice zamawiałem aliexpress. Sprzedający ok parts , koszt 150pln z przesyłką. Czas oczekiwania około miesiąca. I tak jest dużo taniej niż oryginalna za 350 pln .
Znalazłem service manual do mfc-6490 gdzie opisany jest błąd 4f. Opis błędu wskazuje na uszkodzenie w głowicy piezoelektrycznego kryształu ,pcb głowicy lub main pcb.
W moim przypadku diagnoza była prosta gdyż dysponowałem zaschniętą głowicą.Quote:Jutro mam zamiar wstrzyknąć jej trochę tuszu ze strzykawki i zobaczymy czy ruszy.
W celu odpowietrzania wężyków włączałem parę razy czyszczenie głowicy (standartowe)
W trybie maintenance mode funkcja 74 czytaj Service Manual
Jak drukarka leżała na półce czekając na dawcę wyczyściłem wężyki by nie zasechł w nich tusz ,zrobiłem to przy pomocy strzykawki (rurki akwarystycznej rurka termokurczliwa na końcu )i wody którą też odessałem.
dbr259 wrote:6. Uszczelnić połączenie pomiędzy głowicą (piezoelektrykiem) zd. nr. 6 a zasilaniem zd. nr. 3 i 3a
Norbas78 wrote:Koszt głowicy nowiutkiej 42$ u skośnookich przyjaciół. Ja swego czasu tak zrobiłem i drukarka działa do dziś ( no , ostatnio spalił się zasilacz podczas burzy...ale 30zł używka i działa dalej ) bez zająknięcia.