putas wrote:Jak się zaraziłeś OZE to nic już nie będzie proste.
Świat już zawsze będzie wyglądał inaczej...
Święta prawda.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereputas wrote:Jak się zaraziłeś OZE to nic już nie będzie proste.
Świat już zawsze będzie wyglądał inaczej...
Seas wrote:Ktoś wcześniej na forum napisał, że lepiej trzymać pieniądze w banku niż wydawać na PV. Idąc tą drogą rozumowania powinniśmy mieszkać w jaskiniach i trzymać pieniądze na lokatach. A tak poważnie zbudowanie mikroinstalacji PV własnymi rękami (od projektu do podłączenia) to wielka frajda dla umysłu i ciała - warto spróbować
Darek.S wrote:Dzisiaj byłem u znajomego, któremu też proponują Prosumenta. Na audycie ma napisane, że gwarantowana ustawowa cena odkupu to juz 18gr/kwh. U mnie jest 16gr/kwh a audyt robiony dwa tygodnie wcześniej przez tą sama osobę. Czyżby się coś zmieniło na korzyść
Darek.S wrote:Na audycie ma napisane, że gwarantowana ustawowa cena odkupu to juz 18gr/kwh. U mnie jest 16gr/kwh a audyt robiony dwa tygodnie wcześniej przez tą sama osobę. Czyżby się coś zmieniło na korzyść
kriss032 wrote:
W wypadku paneli PV nalepszym rozwiązaniem będzie 18%, w tej formie pierwszy podatek zapłacimy za 20 lat
Darek.S wrote:Wykombinowałem, że jednak nie będzie to 7,5kWp a 6. Różnicę w cenie można przeznaczyć na http://www.sklep.asat.pl/pl/p/Wattrouter-M-MAX-100A/307 .
.
kriss032 wrote:twoja stara ma rację nie będzie oszczędzać
kriss032 wrote:
Wattrouter to tylko naciąganie ludzi na koszty za cenę 1600 zł lepiej dokupić paneli jak masz boiler czy termę elektryczną z grzałką to i tak będzie pobierał energię wyprodukowaną przez panele PV w słoneczny dzień a wieczorem od dostawcy ZE i to bez żadnych przeróbek a jak nie chcesz poboru w nocy kup wyłącznik czasowy za 20 zeta w markecie (ostatni kąpie się w zimnie wodzie)
Ciepła wodę zużywamy więc trzeba ją dogrzewać w dzień, wieczorem i w nocy
usmarinecoventry wrote:
Jeśli Twojej drugiej połowie nie zależy, to nie pakuj się w PV.
usmarinecoventry wrote:
Darek S zastanawiasz się nad zastosowaniem wyjść z wattroutera? wszystkie w grzałki CWU lub CO. Można również klime przez wyjście stycznikowe, lub pseudo PWM gdy klima inwerterowa.
Darek.S wrote:usmarinecoventry wrote:
Jeśli Twojej drugiej połowie nie zależy, to nie pakuj się w PV.
Ale mnie zależy. W zasadzie decyzję już podjąłem. Będzie dotacja będzie PV ( 6kWp nie ma co szaleć). Jak nie, to czekam. Może Cigsy poprawią
Thew_666 wrote:w praktyce samemu taniej z montażem można znaleść niż po dotacji.
Bo dotacja jest tylko na kredyt po to jak ktoś nie ma kasy od ręki żeby było na raty nie wiele po za tym
bo dochodzą odsetki prowizje banku podatek od kwoty dotacji,ubezpieczenie kredytu itp itd inne ukryte koszty.
Darek.S wrote:Ale może się łudzę
Darek.S wrote:Ale może się łudzę
Darek.S wrote:Jest szansa, że sprzęt na którym to zrobią będzie lepszy od tego na którym można to zrobić taniej. Ale może się łudzę
Darek.S wrote:Jeśli chodzi o załatwienie dofinansowania ma to zrobić firma montująca poniekąd w swoim własnym interesie. Jak nie załatwia nie będzie montażu.Darek.S wrote:Ale może się łudzę
Generalnie rzeczywiście nie wygląda to tak różowo.
putas wrote:
Może się okazać, że robiąc samemu zaoszczędzisz tyle, że wystarczy na dobry tani kredyt bez dotacji.
Pamiętajcie, że pod dotację nie wystarczy, że zamontuje to firma. Ta firma musi jeszcze dać gwarancję na 5 lat. A nie sądzę żeby tak za darmo to dawali - kolejna zwyżka ceny...
Jan_Werbinski wrote:20-30 lat jeśli nie dostaniesz.
Jan_Werbinski wrote:Dłużej jeśli coś się popsuje.
Jan_Werbinski wrote:
Duże instalacje zwracają się dłużej niż małe. Twoja jest duża.
Darek.S wrote:
Dużo tych może. Każdy powinien robić to na czym się zna. A ja akurat mam co robić ( a czasem chciałbym się piwa napić). Dotacja pokryje mi to co dołożę a mam spokojna głowę i zrobią to ludzie z doświadczeniem, które ja bym dopiero zdobywał. A że zarobią, ja też zarabiam tyle że na czym innym. Będzie dotacja i kredyt będzie PV. Stanęło na 26 panelach 250Wp i Fronius-ie 7kW. Jak będzie potrzeba to ten kilowat sobie dołożę a biorąc mniejszy falownik zamknąłbym sobie furtkę. Po uwzględnieniu dotacji i podatku od niej wychodzi mi 5zł/Wp.