Przelicz czy opłaca ci się czekać na taryfę gwarantowaną. Jeśli zużyjesz więcej niż połowę energii wyprodukowanej to nie ma sensu czekać. Czysty przelicznik. Twierdzisz że planujesz rozbudowę więc podłącz teraz a po rozbudowie zgłosisz jako nową. Nie powinno być problemu. Wtedy już na nowych zasadach. Teraz to jak kolega wcześniej zauważył to trochę mała instalacja żeby przynosiła jakiś sensowny zysk. Ja bym podpinał w tym roku. Zresztą to samo robię ze swoją a mam 4750Wp na dachu i też będę rozbudowywał.
Jest trochę inaczej. Jeżeli rozbudujesz w przyszłym roku to pod fit będzie podlegać tylko część rozbudowana tj energia wprowadzona do sieci w odpowiednich proporcjach. Caly problem w tym, czy net-metering bedzie miał pierwszeństwo przed fit. Nie chcę wracać znow do tej dyskusji.Uważam, że kolega powinien poczekać do grudnia to tylko 2,5 miesiąca i nawet po rozbudowie cała instalacja będzie liczona w jednym systemie. W przeciwnym razie częśc energi będzie sprzedawana po 100%, część w fit i tylko problem z rozliczaniem w Tauronie. Nowelizacji w tym roku nie będzie, nie zdążą.
Witam, interesuje mnie podłączenie instalacji w nowym roku na zasadach FIT, z wcześniejszych postów nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak będzie wyglądało rozliczanie nadwyżki. Jeżeli jest to instalacja np. 4kWp, gospodarstwo zużyje rocznie ok 3500 kWh i to się zbilansuje a instalacja będzie miała nadwyżkę te 500 kWh, to kiedy nastąpi zwrot/zapłata ze strony zakładu energetycznego?. czy może zakład energetyczny, jeszcze zbilansuje nam tą sprzedaż z kwotą za przesył który musimy pokryć w przypadku naszego poboru z sieci?
I pytanie z drugiej beczki, gdybym skorzystał z programu Prosument,czy net-metering działa tak samo? Co z nadwyżką energii, po ile zakład skupi ją w nowym roku?
Jak sam stwierdzileś odpowiedzi na Twoje pytania nie znajdziesz we wcześniejszych postach. Myślę, że opłaty za pobraną energię będą niezależne od pieniędzy wypłacanych w ramach fit. Ja nie mam pewności czy dla fitowców priorytetem będzie net-metering, choć inni są tego pewni. Czyli w Twoim przypadku za 0,5 MWh dostaniesz fit. Sądzę, że tak jak dzisiaj będziesz mógł zgłosić OSD orientacyjny pobór energii tak by dostosować rachunki (prognozy) do rzeczywistości. Wygląda więc na to, że net-met i fit będą rozliczne w okresach półrocznych.
W przypadku fit pobór nie będzie bezpośrednio bilansowany, bo cena za sprzedaż i zakup będzie różna. Mnie zastanawia, z kim podpiszemy umowę jeżeli OSD będzie np. Tauron, a dostawcą np. Enea.
Już na ten temat dyskutowaliśmy i nie powtarzajmy tego. Są dwie wersje dla fitowców: I - fit za energię wprowadzoną do sieci, II - wpierw net-metering, a za nadwyżkę fit. Są to tylko interpretacje, na razie czekamy na decyzje OSD - zobaczymy to w umowach. W I wersji sprawa jest prosta i fit mogą być wypłacane co miesiąc. W II należy zbilansować energię pobraną z wprowadzoną w ramach net-met, a za nadwyżkę płacić fit. Bilansowanie w okresach półrocznych więc i fit co pół roku. Rzeczywiście robi się bałagan z OSD i sprzedawcami zobowiązanymi, ale już teraz OSD jest inną firmą niż Obrót. U mnie jest PGE Dystrybucja i PGE Obrót. To są dwie oddzielne firmy mimo, że w logo maja PGE.
Zgoda, OSD ma narzędzia i mógłby, ale ustawa ten obowiązek nakłada na prosumenta.
Wracając jeszcze do idiotycznego obowiązku. Wiecie może czy gdzieś jest określone, w jakiej formie dane mają być przesyłane ? Najgłupsze i najbardziej upierdliwe jest przesyłanie danych listem, niewiele lepsze jest skanowanie jakiegoś świcha. Najmniej upierdliwe byłoby przesyłanie danych normalnie tekstowym mailem - tzn. "za pomocą środków komunikacji elektronicznej", bo wtedy można zrobić automat, który tak będzie dane przesyłał - dzięki czemu udałoby się uniknąć przeoczenia przykrego obowiązku. Myślę, że teraz jest pierwszy raz i należałoby taki sposób przesyłania informacji spróbować przeforsować. Co o tym sądzicie ?
Dobry pomysł z tym przetestowaniem.
Chyba każdy ZE ma taki adres w stylu kontakt(_at_)nazwaoperatora.pl lub bok(_at_)nazwaoperatora.pl
I tam by trzeba wysłać, najlepiej za potwierdzeniem otwarcia. I to sobie wydrukować w razie czego na przyszłość.
Nie wiem, czy uda się coś przeforsować. W PGE mają gotowy formularz. Można go wypełnić elektronicznie, ale życzą sobie czytelnego własnoręcznego podpisu. To też można wstawić. Formularz wysłałem na adres mailowy, który mi podali. Czyli lasów na papier nie wycinamy. Czy można to zautomatyzować, pewnie tak, nie takie rzeczy ludzie robią.
Gotowe formularze dla PIT-ów są określone przez prawo, natomiast w tym wypadku chyba tak nie jest - a skoro nie jest, to na propozycję ZE można lecz nie trzeba się godzić. Nie chodzi o kwestie wycinania lasów, lecz o wypisywanie, skanowanie, przesyłanie i to wszystko ręcznie. Dużo łatwiej jest wpisać w maila cyferki i kliknąć "send" bez szukania skanera, więc niech ta upierdliwa procedura będzie jak najmniej upierdliwa. Stany liczników do rozliczeń możesz wysłać mailem, podać przez telefon i nikt nie wymaga "specjalnych" formularzy.
Nie wiem, czy uda się coś przeforsować. W PGE mają gotowy formularz. Można go wypełnić elektronicznie, ale życzą sobie czytelnego własnoręcznego podpisu. To też można wstawić. Formularz wysłałem na adres mailowy, który mi podali. Czyli lasów na papier nie wycinamy. Czy można to zautomatyzować, pewnie tak, nie takie rzeczy ludzie robią.
Ja też wypełniam gotowca podpisuje ,skanuje i wysyłam sympatycznej Pani na e-mail.I wszystko .Szczerze, ale nie spotkałem się jeszcze z żadna osoba w PGE Warszawa żeby miała jakiś problem albo Cie zbywała.Wszyscy o dziwo jacyś mili i pomocni .
Wszystko więc jasne. Pojawiła się informacja MG, że fit będą przysługiwać za nadwyżkę energii po bilansowaniu. Czy to jest zachęta do przewymiarowania mikroinstalacji?
jednemu to na rękę drugiemu nie - wiadomo o co chodzi
no i trzeba mieć niskie zużycie w domu żeby coś zostało.Niech będzie samo bilansowanie dla wszystkich to i tak lepiej niż teraz, będzie można ze spokojną głową przejść z off-grida. Ja będę miał instalacje przewymiarowaną, ale jak dobrze zacznę używać PC to dużo zabraknie.Chociaż do końca roku jeszcze trochę zostało to pewnie jeszcze coś wymyślą.
Chociaż do końca roku jeszcze trochę zostało to pewnie jeszcze coś wymyślą.
Dlatego czekam. A już prawie byłem zdecydowany na 8kWp ( więcej na dachu nie zmieszczę - chyba, że wymyślą panele o wyższej sprawności, nie wspominam o kosztach). W tym układzie to wygląda jak widać nieco mniej korzystnie. O tej porze to już ledwie myślę ale o ile dobrze to rozumiem na wcześniejszych zasadach za to co pokaże licznik energii pobranej zapłaciłbym w/g dotychczasowej składki a za energii wysłanej w/g stawki fit zapłaciłby mi ZE minus podatek do US ( i to wydaje się proste). Teraz ma to wyglądać inaczej, bo chcą pomieszać bilansowanie i fit. A to chyba nieco komplikuje sprawy. Jak by to ktoś mógł wyjaśnić najlepiej na przykładzie bo po całym dniu pracy ( dosłownie a nawet całym dniu i wieczorze, bo ledwie wróciłem do domu) teraz tego nie ogarnę.
Dodano po 14 [minuty]:
A tak zupełnie z innej beczki i trochę ( a właściwie całkiem, ale jest wspólny mianownik - koszty utrzymania domu) ) off topic. Płaciłem dość wysokie rachunki za wodę. Ostatnio zauważyłem, że puszcza mi zawór bezpieczeństwa ( było to w nocy bo spać nie mogłem). Patrzę na manometr a tu 7atm. Dzwonię na pogotowie wodociągowe i mówią , że nikt do tej pory się nie skarżył ale skoro tak to założą mi redutor. No i już mam. Ostatnio dwa razy wymieniałem zawory w kiblowych spłuczkach bo ciekły. Tej nocy ciekły na potęgę ( a wodomierz zasuwał). Teraz jest O.K. nic nie cieknie a i woda z prysznica czy kranu nie wali jak zwariowana ( a moja rodzinka miała zwyczaj odkręcać prawie na maxa)
Najbliższe rachunki pokażą jaki to miało wpływ na budżet . Korzyść taka , że założyli mi go za friko, ale ile im przepłaciłem za wodę ( a mogły to być lata) to się okaże. Nie wspomnę o możliwych skutkach potencjalnych awarii czyli w tym przypadku wycieku z pralki, zmywarki itp. Dobrze, że zauważyłem wtedy ten wyciek z zaworu bezpieczeństwa ( polało się kilka litrów) Wcześniej tez widziałem ślady (już wyschniętych) wycieków pod tym zaworem ( bo nie odprowadziłem go do kanalizacji) ale nie kojarzyłem przyczyny tego. Ot stary już był a wtedy nie miałem jeszcze manometru.
Witam, to mój pierwszy post pierwszy post przeczytałem wszystkie 29 stron wątku.
W przyszłym roku chciałbym uruchomić instalację w ramach programu Prosument dotacja 40% czyli netmetering.
Mam dwie koncepcje Jedna to ułożenie paneli na południowym dachu (17x250) lub na południowym i zachodnim (17+15).
Nasłonecznienie na obu dachach bardzo dobre (nic nie cieniuje przez całą dobę) 40 stopni nachylenie dachu.
Instalacja w obu wersjach będzie przewymiarowana moje zużycie to ok 3300 a produkcja
1 wersja 4250 a w drugim z uwzględnieniem zachodu (82%) 7325.
Wersja druga ma na celu przedłużenie zasilania domu do zachodu słońca. A nadwyżki mają pokryć lub redukować opłaty za przesył z ZE.
Myślę jeszcze być może o czymś w stylu powerwalla, aby na bateriach dociągnąć do 22:00 i zmiany taryfy. Ale chyba to już jest mało opłacalne.
Która opcja wg was jest lepsza zaznaczam że całość będzie z dotacją.
PS oczywiście jeśli autor wątku nie chce tego postu tutaj to go skasuję.
Ależ, właśnie po to jest ten temat. Ja nie miałem takiego dylematu. Mój dach jest skręcony na +30 st od południa. Powoduje to zmniejszenie produkcji o jakieś 5% w stosunku do optimum. Natomiast istsotne znaczenie ma konsumpcja energii w godzinach popołudniowych. Wg mnie rozwiązanie II może okazać się korzytniejszym pod wzgledem zużycia energii z pv na wlasne potrzeby. Należałoby policzyć stopę zwrotu obu wersji, ale do tego potrzebne są dodatkowe informacje o rzeczywistych kosztach 1 kWp, zużyciu własnym. Wyślij PW i możemy policzyć.
Dodano po 2 [minuty]:
Należy rozpatrzyć jeszcze III wersję - tylko zachód
Celem tej inwestycji jest zamiana rachunku za prąd ok 155 zł miesięcznie na mniej więcej podobną ratę kredytu. Przewymiarowanie instalacji tak jak pisałem ma zarobić na ewentualne płatności za przesył i ewentualnie pozwolić w przyszłości na instalację klimatyzacji.
obecnie z prądożernych urządzeń to zmywarka, pralka i suszarka i duży telewizor.
Myślę że przy tym dofinansowaniu i kredycie na 15 lat (zakładam że instalacja pochodzi ponad 20 lat) zawsze będę do przodu (podwyżki cen prądu, inflacja).
Z punktu widzenia finansowego zamiast rocznie płacić 1900zł będę płacił ok 1900 rat kredytu plus podatek od dotacji.
Rozumiem też że będę musiał w celu optymalizacji przestawić zwyczaje alby jak najwięcej korzystać ze swojego prądu.
Na chwilę obecną rozumiem że ma być tak że w netmeteringu jeżeli będę miał w rozliczeniu rocznym bilans dodatni to za nadwyżkę będę dostawał 12gr/kW a płacił za każdy przesłany mi kW wg stawki operatora?
czyli jeżeli zamiast rocznie dostać 3300 dostanę powiedzmy 2200 to zapłacę za to ok 600zł opłat dystrybucyjnych
produkując 7200 sprzedam 5000 w cenie 12gr wychodzi ok 600zł
gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu?
Troszkę wiecej optymizmu. W 2016 za kWh sprzedaną do sieci dostaniesz 17 gr-podatek.
Zrób symulację dla instalacji 4 kWp i 7,5 kWp. Oblicz stopę zwrotu i zdecyduj.
Witam
na początek chcę Wam podziękować bo Przeglądnąłem 29 stron tego tematu i znalazłem tutaj informacje których bym nie znalazł na "portalach zielonej energii".
Czytając te informacje mam wrażenie uzyskania wiedzy osób doświadczonych, bez zbędnego lobby - co często zdarza się na portalach PV gdzie mamy dodatkowo mnóstwo reklam i ofert szkoleń itd. Dlatego też trzeba z dużym dystansem podchodzić do informacji się tam pojawiających jak również do kalkulatorów na stronach wykonawców mikro instalacji. A teraz do rzeczy.
Instalacja jaką planowałem to 3kW dla domu o zużyciu rocznym ok 2750kWh.
1. Dzięki informacjom z poprzednich postów już wiem że nie warto zakładać falownika 3-F więc jestem 1000zł do przodu.
2.Dodatkowo jeśli PGE założy l&g e550 jako licznik dwukierunkowy to nie muszę przepinać faz (w tej chwili każda z dwóch kondygnacji na innej + faza oświetlenia.
daje to zmianę wzgl. cen aktualnych o odpowiednio NOC-E +4%, NOC-D +55% zł, DZIEN-E -3%, DZIEN-D +0%zł w ciągu pięciu lat lat.
jak widać w ciągu 10 lat nastąpił wzrost cen energii o blisko średnio +10% rocznie, a dystrybucji wzrost około +2%.
Natomiast jeśli przypatrzeć się ostatnim 5 lat to widzimy prawie zerowy wzrost cen energii (podwyżka w taryfie nocnej bilansowała obniżkę w dziennej) oraz silny wzrost dystrybucji.
Wniosek jest bardzo prosty do przewidzenia. Ze względu na OZE zakłady energetyczne będą dążyć do obniżenia cen energii a bardzo dużych wzrostów cen dystrybucji, tak aby nasze dopłaty pomimo bilansowania same energii były coraz większe. Warto mieć to na uwadze przy liczeniu opłacalności inwestycji - gdzie często pojawiające się wzrosty roczne samych cen energii na poziomie 4-5% są absurdalne. Widać wyraźnie iż ceną będzie mniej więcej stała natomiast ZE będą zarabiać na dystrybucji, pomimo bilansowania energii wprowadzonej z pobraną.
Pytanka.
1. Wiemy już że stawki FIT będą płacone za nadwyżki energii po bilansowaniu półrocznym. Ale czy z rozbiciem na taryfy I i II? jeśli tak to prawdopodobnym by byłą nadwyżka i odkupowanie po FIT w taryfie I i dokupowanie od ZE energii w taryfie II. Czy może całość będzie się łącznie bilansować bez względu na taryfę. Obecnie posiadam G12w.
2. Troszkę techniki. Przy szeregowym połączeniu 12 paneli (każdy posiada po 3 diody by-pass a falownik MPPT) i zasłonięciu tylko jednego w 33% i zadziałania tylko 1diody w tym konkretnym panelu to:
- 11 paneli pracuje na 100% a ten zasłonięty na 66%,
- czy wszystkie 12 paneli będzie pracowało na 66%.
Analogicznie jak w połączaniu szeregowym 1 będzie w strefie cienia to całość 12 paneli nie pracuje?na Swoim dachu mam taką sytuację w lecie do godziny 7 rano a teraz w październiku do 9 rano. Po tych godzinach już tylko cały czas słońce z południa 0 stopni, dach 35 st.
3. mam do wybory panele poli Selfa 250W lub Amerisolar AS-6P30 250W. Niby w przypadku Selfy +jest produkcja na miejscu i łatwiejsze egzekwowanie gwarancji, ale podobno to tylko marketing. Amerisolar w PL to tylko dystrybucja więc gwarancja niepewna.
Na tą chwilę tyle =) Pozdrawiam kolegów myślących o nowoczesnych trendach i zielonej energii.[/table]
Rzeczywiście z cenami energii są przewały. W ciągu ostatnich 3 lat cena energii na rynku konkurencyjnym spadła o 20%, czego nie widać na rachunkach. Tu ceny energii nieznacznie wzrosły. Co do dystrybucji to masz rację. Ostatnia podwyżka taryfy zatwierdzona przez ure podniosła ceny dystrybucji w II taryfie o 20%. Jest to kolejne uderzenie w net-met. Rozliczenie net-met w g12 rodzi pewne problemy. Jeżeli energia wprowadzona do sieci w poszczególnych taryfach jest większa od enegii pobranej w poszczególnych taryfach to bilan jest prosty. Gorzej jeżeli np. w taryfie I wprowadzimy więcej niż pobierzemy, a w II odwrotnie. Czy nadwyżka z I taryfy bedzie rekompensować niedobór w II?
To chyba nie chodzi o OZE tylko o wolną konkurencję w sprzedaży prądu.
Wirtualni operatorzy mogą sprzedawać tanio bo właśnie dystrybucja ich nie interesuje.
Kupują hurtowo dodają swoją marżę i bajka. Dlatego ci z infrastrukturą przenoszą cenę w dystrybucję. I tak jak pisze adam_hybrid86 należy się takiego postępowania spodziewać w przyszłości...
Dlatego ja idę w jak największe przewymiarowanie - bo przy takim połowicznym netmeteringu może za parę lat okazać się że dalej płaci się kupę kasy operatorowi.
Zależy jak to zinterpretować. Bezpiecznie będzie to zrobić po 3 stycznia. Przecież limity 300MW oraz 500MW to śmiało na cały 2016 rok wystarczą. To średnio 200 tys nowo wybudowanych instalacji ( po 100 tys z obu przedziałów mocy).
Co jeśli ZE uzna że zgłasza się wybudowaną instalację i uznają że już powstała w chwili zgłoszenia??
"Według informacji podanych przez Urząd Regulacji Energetyki, na koniec ubiegłego roku w Polsce działało w sumie 875 mikroinstalacji, a rok wcześniej – zaledwie 41. Tymczasem na koniec I półrocza 2015 r. ich liczba wzrosła do 1954, do łącznej mocy 15,8 MW." - zobacz ile brakuje do 800MW
Żeby korzystać z fit instalacja musi być nowowybudowana. Większość twierdzi, że liczy się data przyłączenia i ono musi nastąpić w 2016 r. Procedura przyłączeniowa trwa max. 30 dni więc można załozyć, ze zgłoszenie w grudniu 2015 będzie skutkować przyłączeniem w styczniu 2016 i będzie OK. Spotkałem się jednak ze zdaniem, że nadgorliwy urzędnik OSD może stwierdzić, że skoro zgłaszasz instalację do przyłączenia w grudniu 2015 to jest wybudowana w 2015 i nie podlega pod fit. Nie bawiąc sie w analizę co jest zgodne z prawem co nie, proponuję zgłosić instalację w pierwszy roboczy dzień 2016 r. tj. 4 stycznia, 2 tygodnie zwloki niewiele kosztuje, a daje pewność.
przedstawiam dwa odmienne stanowiska operatorów OSD w sprawie odkupu energii. Wg. PGE sam fakt wprowadzenia do sieci powoduje już obowiązek odkupu tej energii po stawce gwarantowanej bez wzgledu na bilans półroczny. Inaczej ten sam zapis ustawy OZE interpretuje Tauron.
Quote:
Szanowny Panie,
w pierwszej kolejności, w imieniu PGE Obrót S.A. przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź.
W odpowiedzi na Pana emaila, informuję, że w przypadku zastosowania stawek FIT rozliczenia są półroczne od początku uruchomienia stawek gwarantowanych. Obowiązek zakupu energii elektrycznej z OZE przez sprzedawcę zobowiązanego rozpoczyna się po dniu wejścia w życie rozdziału 4 Ustawy o Odnawialnych Źródłach energii to jest po 1 stycznia 2016r.
Obowiązek powstaje od 1 dnia wprowadzenia tej energii do sieci dystrybucyjnej i trwa przez kolejnych 15 lat.
W oparciu o zapisy Ustawy, Sprzedawca zobowiązany jest obowiązany do zakupu energii elektrycznej z nowobudowanych instalacji odnawialnego źródła energii, od wytwórcy energii z mikroinstalacji do mocy 3 kW włącznie po określonej stałej cenie jednostkowej, która w przypadku następujących rodzajów instalacji odnawialnych źródeł energii wynosi odpowiednio:
3) energia promieniowania słonecznego – 0,75 zł za 1 kWh.
Z poważaniem,
Aneta B(x)
Samodzielny Referent ds. Teleinformatycznej obsługi Klienta PGE.
Quote:
Szanowny Panie,
Musi być więcej energii wprowadzonej niż pobranej z sieci po półrocznym bilansowaniu, aby otrzymał Pan rozliczenie po stawkach gwarantowanych.
Ponadto należy zauważyć, że system net-meteringu dotyczy tylko i wyłącznie energii elektrycznej. Net-metering nie będzie stosowany do opłat za świadczone usługi dystrybucji energii elektrycznej, dlatego gdy bilans półroczny będzie zerowy, będzie Pan obciążony opłatami dystrybucyjnymi naliczonymi od każdej pobranej kWh z sieci elektroenergetycznej.
Tego można było się spodziewać. Biorąc pod uwagę, że FiT będą płacone z innej puli tj nie obciążą ZE to stanowisko PGE wydaje się być logiczne pod względem biznesowym. Zarobią na energii sprzedanej (nie będzie net-met), a na FiT wydadzą nie swoje pieniądze.