Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica Kemot 24V/230V 300W/600W

qkiz_xt 16 Oct 2012 00:07 5565 6
  • #1
    qkiz_xt
    Level 12  
    Witam.
    Chcę podłączyć do ciężarówki urządzenie wielofunkcyjne CANON MP280. Kupiłem przetwornice kemot i niestety mam z nią problem. Otóż raz na jakiś czas drukarka się włącza i działa ale po wyłączeniu znowu muszę próbować kilka/dziesiąt razy aż się włączy. O co chodzi? Przetwornica podpięta do gniazda zapalniczki. Przecież ta drukarka nie pobiera dużo prądu. Czy to może być problem z instalacją w samochodzie (było trochę kombinowane z tego co widzę). Zaśniedziałe styki? Czy jeśli podepnę bezpośrednio pod aku to pomoże? Dodam że na wyjściu jest prawie 198-200V.
  • #2
    jdubowski
    Tube devices specialist
    qkiz_xt wrote:
    Otóż raz na jakiś czas drukarka się włącza i działa ale po wyłączeniu znowu muszę próbować kilka/dziesiąt razy aż się włączy. O co chodzi?


    Kształt napięcia nie taki jak trzeba?

    qkiz_xt wrote:
    Czy to może być problem z instalacją w samochodzie (było trochę kombinowane z tego co widzę). Zaśniedziałe styki?


    A widzisz jakąś róznicę jeśli uruchamiasz owego Canona przy odpalonym silniku?

    qkiz_xt wrote:
    Dodam że na wyjściu jest prawie 198-200V.


    Mało, z tym że miernik może ze względu na kształt przebiegu oszukować...
  • #3
    qkiz_xt
    Level 12  
    Przy uruchomionym silniku nadal to samo....
    Kształt napięcia przetwornicy? Jest nowa mam ją zwrócić?
  • #4
    Isk
    Level 16  
    Kemot to prostokąt na wyjściu, stąd na badziewnym mierniku aż 200V.

    By odpowiedzieć na parę pytań, trzeba by było zrobić parę testów, np podłączyć przetwornicę na sztywno do akumulatora.

    Jest to atramentówka, więc nie ma tego poboru mocy co laser, ale możliwe że generuje się spadek napięcia i wyłącza przetwornicę jednak?
    By trzeba zmierzyć napięcie na wejściu do przetwornicy.
  • #5
    jdubowski
    Tube devices specialist
    qkiz_xt wrote:
    Przy uruchomionym silniku nadal to samo....


    To obawiam się że problem nie polega na spadku napięcia, choc jak radzi kolega Isk nie zaskodzi zrobić testu z podłączeniem bezpośrednim.

    qkiz_xt wrote:
    Kształt napięcia przetwornicy? Jest nowa mam ją zwrócić?


    To że nowa czy nie nowa nie ma znaczenia - drukarka może nie tolerować prostokątnego przebiegu.
    Co do zwrotu - jeśli masz taką możliwoś wypróbuj innych producentów, warto też zrobić test ze wstepnyum obciażeniem (na wyjściu załaczasz żarówkę 100W/230V, a potem dołączasz drukarkę).
  • #6
    qkiz_xt
    Level 12  
    Zrobię te testy które mówicie i dam znać.. Bo przy tej instalacji było sporo grzebane...
    Z tym że ciężarówka nie moja tylko robię u kolegi. Ma 2 aku po 12v i utrudniony dostęp do nich więc może gdzieś "złapie" kabelki i się podepnę. Wcześniej jednak zrobię test z żarówką.
    Miernik mam UNI-T.
    Nie zdawałem sobie sprawy że kształt napięcia może mieć aż takie znaczenie przy takiej drukarce... :/
    Na razie dzięki za info :)
    EDIT: aha bym zapomniał..
    gdy chce włączyć drukarkę to przetwornica nie wyłącza się...
    po prostu tak jakby była za słaba na odpalenie drukarki.
  • #7
    piofoto
    Level 2  
    Ja mam przetwornice Kemot o mocy 500 w i zatrudnilem ja do zasilenia laptopa. Co sie ciekawego dzieje ? popodlaczenu zasilacza laptopa do przetwornicy laptop nie jest z niej zasilany lekko mruga dioda w zasilaczu laptopa. Po wyjeciu przewodu ktory wchodzi bezposrednio do laptopa ( za zasilaczem) i powtórnie wlozeniu do gniazdka laptopa system "zaskakuje" i wszystko dziala. Ciekawe