Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hifonics, Magnat, Vibe... - Spore zklócenia ciężkie do zlikwidowania

86kaniol 16 Oct 2012 17:03 1554 6
    86kaniol
    Level 9  
    Witam.

Mam problem z moim sprzętem, w samochodzie, nie wiem czy dobrze wbiłem się w dział tego forum bo głownie chodzi o monitory ale jest część mojego zestawu car audio/video;) w razie czego proszę mnie przenieść;)

Ok, do rzeczy opiszę od początku jak to jest zrobione od przodu auta (VW Passat 1.8t 2001r sedan):

Akumulator (nowy Warta 75AH)

do + podłączony przewód 25mm2 OFC, na nim bezpiecznik rurkowy szklany 80A, przewód z komory silnika wchodzi do kabiny pojazdu.

Przewód jest puszczony pod wykładziną podłogi do bagażnika gdzie jest rozgałęziony i zasila dwa wzmacniacze: Hifonics Z6000 oraz Magnat RX Mono

Masa jest przykręcona do nadwozia

Pod wzmacniacz Hifonics są podłączone 4 zestawy Vibe Black Air 6 (bas + gwizdek na zwrotnicy)
    Pod Magnata podłączony jest Car Power 15 w 40 litrowej obudowie zamkniętej z 20mm płyty MDF.

I tyle byłoby z audio, teraz carpc:

Wracamy na przód auta i w konsoli z kostki ISO pobrałem + i -, które podłączyłem do monitora LCD (no name), oraz do przełącznika którym załączam umieszczone w bagażniku dwa wzmacniacze (rem) oraz podaję zasilanie do zasilacza samochodowego do laptopa oraz dwóch monitorów TFT w zagłówkach (również no name). Laptop to jakiś Acer dokładnie nie pamiętam modelu ale to normalny 15calowy laptop w pełni sprawny.

Żebym nie musiał latać do bagażnika włączać lapka, wlutowałem w płytę główna przy oryginalnym włączniku dwa kabelki i pościłem je do przodu auta do włącznika.

Do wyjścia słuchawkowego podłączony jest kabel,który idzie na przód auta gdzie jest potencjometr logarytmiczny do sterowania głośnością od którego wraca do bagażnika przewód do wzmacniaczy.

Do złącza DSUB/VGA podłączony jest kabel idący do konwertera VGA/video, z którego do złącza VGA Out jest podłączony kabel idący na przód auta gdzie jest podłączony do wspomnianego wcześniej monitora LCD, natomiast do złącza Video out jest podłączony rozdzielacz video dający dalej dwa kable RCA idące do monitorów w zagłówkach.

Jest tego tyle, że nie jestem pewien czy wszystko opisałem;)

Problem w tym,że nie mogę się pozbyć zakłóceń czyli jasnych poziomych pasków latających po ekranach, na tym z przodu w mniejszym stopniu a na tych w zagłówkach w większym stopniu.

Początkowo od konwertera do monitorów w zagłówkach miałem ogromne zakłócenia więc dałem dużo lepszy kabel RCA firmy Dietz i trochę się poprawiło.

Poczytałem trochę na tym forum doszedłem do wniosku, że zakłócenia muszą powstawać na zasilaniu.
    W celu ustalenia czy winne będzie zasilanie laptopa czy monitorów podłączyłem laptopa pod zasilacz sieciowy a monitory zostawiłem pod 12V z auta, efekt - super, obraz kryształ, ale żeby nie było, zamieniłem zasilania tj laptop był zasilany przez w/w zasilacz samochodowy a monitory pod zasilacz sieciowy, stabilizowany 12V efekt ten sam czyli super obraz. Niestety gdy tylko podłączam oby dwa sprzęty pod zasilanie z auta jest porażka.

Nie chciałem pochopnie zakładać postu więc szukałem i czytałem dalej, ale w większości przypadków było pisane o zakłóceniach na włączonym silniku a u mnie niestety dzieje się tak nawet na wyłączonym. Dodam, że w audio nie są słyszalne żadne zakłócenia. Wyczytalem w tych rożnych postach o filtrach przeciwzakłóceniowych oraz o rdzeniach ferrytowych. Kupiłem jedno i drugie, filtr
    przeciwzakłóceniowy założyłem do zasilania monitorów i laptopa a rdzenie ferrytowe pozakładałem praktycznie gdzie się dało, niestety zero poprawy:(

Jutro albo pojutrze zrobię i wrzucę na YT film jak to wszystko wygląda.

Jeśli macie jakieś pomysły czy sugestie co można zmienić albo dodać żeby pozbyć się tych zakłóceń to proszę o pomoc. Jeśli ktoś jest pewien, że byłby w stanie to zrobić tak, aby działało poprawnie to mogę nawet do niego podjechać (km w granicach rozsądku) i nawet zapłacić za pomoc:) Włożyłem już tyle pieniędzy i pracy w ten sprzęt, że jestem w stanie do tego się posunąć;/

Dodano po 46 [minuty]:

Jeszcze sobie przypomniałem takie fakty:

Jedną z prób było podłączenie laptopa i monitorów osobnymi przewodami (+ i -) bezpośrednio pod akumulator, lekka poprawa.

Posprawdzam też połączenia przewodów, masy oraz przesmarowałem je smarem miedzianym, klemy tez - bez zmian:/

Jak zrobię głośno muzykę to w rytm basu zakłócenia się pogarszają.
    Koszyk1993
    Level 11  
    Witam jak wygląda twoje podłączenie laptopa z +12 aku. czy posiadasz przetwornice 12/230 jeżeli tak możliwe jest że ona wytwarza zakłócenia . Jak sprawa wygląda gdy laptop działa na swoim zasilaniu(baterii) a monitory na +12 z aku. Sprawdź poprawność działania przy wzięciu prądu bezpośrednio z aku. a nie z kostki iso z której wziąłeś zasilanie do masy innych urządzeń(przekrój kabli może być za mały)
    86kaniol
    Level 9  
    Podłączenia laptopa jest przez zasilacz samochodowy, taki:

http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-samochodowa-do-laptopa-i2693157354.html

Niestety bateria w laptopie w ogóle nie trzyma ale mam też netbooka którego właśnie w ten sposób sprawdzałem i niestety zakłócenia też były, co wydaję się dziwne bo podłączając laptopa pod zasilanie zewnętrzne (zasilacz sieciowy) zakłóceń nie ma:/

Ale podsunąłeś mi teraz pewną myśl odnośnie tego mojego zasilacza samochodowego/przetwornicy do laptopa:

Do zasilania sieciowego podłączę zasilacz 12V i następnie do niego tą przetwornicę do laptopów i zobaczymy czy będą zakłócenia, bo jeśli tak to wtedy faktycznie ten zasilacz samochodowy/przetwornica sieje zakłócenia.

Dodano po 9 [minuty]:

Aha a podłączenie wszystkiego z jednego miejsca tj z akumulatora tez już sprawdzałem i też lipa:/

Jeśli jednak zasilacz jest dobry to dzisiaj ma być ładna pogoda więc ponownie wylecą siedzenia i wykładzina z podłogi i będę przemieszczał kable, obecnie idą w progach a w którymś temacie wyczytałem, że dopiero puszczenie kabli sygnałowych środkiem auta, wzdłuż tunelu pomogło, no zobaczymy;)

Jeszcze jedna rzecz, o której myślę to filtr pętli masy na kabel RCA... co o tym sądzicie, kilka osób pisało, że u nich pomogło.

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Eureka!!:D:D

Znalazłem :D Okazało się, że winowajcą okazał się wspomniany wcześniej zasilacz samochodowy do laptopa, taki:

http://allegro.pl/uniwersalny-zasilacz-samochodowy-do-laptopa-i2717280530.html

poprzednie próby wyeliminowania go wyglądały tak, że odłączałem kabel VGA od laptopa i podłączałem do netbooka zasilanego z baterii i nie było poprawy, nie wziąłem jednak pod uwagę, że ten zasilacz/przetwornica był cały czas wpięty w zasilanie!!!! i już to wystarczyło, żeby sial zakłócenia, nie musiał być nawet pod obciążeniem (laptop), gdy tylko go wypiąłem zakłócenia ustały:D:D

Tylko teraz zastanawiam się co dalej?
    Coś musi zasilać laptopa, i teraz nie wiem czy zastąpić zasilacz czymś innym czy kombinować z nim? Czy sieje zakłócenia do sieci czy w eter?

Co o tym sądzicie?
    Jeśli macie jakiś pomysł na zasilanie laptopa (z 12V na 19V, 3,5A) które nie będzie siać zakłóceń to proszę o jakieś propozycje:)
    Koszyk1993
    Level 11  
    Spróbuj dać przed zasilaniem przetwornicy dać filtr przeciw zakłóceniowy, jeżeli to nie pomoże to będziesz musiał szukać innego zasilania do twojego laptopa :)
    86kaniol
    Level 9  
    Koszyk1993 wczoraj wieczorem właśnie tak zrobiłem, że monitorki podłączyłem bezpośrednio do instalacji a przetwornicę przez filtr przeciwzakłóceniowy, taki:

http://allegro.pl/filtr-przeciwzakloceniowy-12v-10a-radio-cb-hq-i2700188987.html

i faktycznie zrobiło się dużo lepiej, gdy laptop jest włączony i nic na nim nie robię to zakłóceń prawie nie ma jednak gdy odpalę chociaż odtwarzacz z teledyskami czyli gdy laptop potrzebuje więcej prądu i przetwornica musi bardziej się wysilić wtedy zakłócenia są dużo większe:/

Znalazłem już na allegro coś takiego:

http://allegro.pl/zasilacz-samochodowy-do-kazdego-laptopa-f-vat-i2713910330.html

niby polska produkcja, niby nie powoduje zakłóceń CB i radia to może i u mnie nie będzie robił zakłóceń na monitorach;)

Co o tym sądzisz Koszyk1993? Zaryzykować z tym droższym zasilaczem czy pobawić się jeszcze z filtrowaniem prądu przed przetwornicą? Na forum można znaleźć dużo schematów różnych filtrów przeciwzakłóceniowych a ja mam trochę różnych starych zasilaczy na części i lutować też umiem hehe

W tym filtrze przeciwzakłóceniowym kupionym na allegro wewnątrz znajduje się pierścień ferrytowy przez który jest przeciągnięty drut o średnicy ok 0,5mm (8 razy) i dwa kondensatory, nie patrzyłem dokładnie jakie ale takie malutkie hehe
    Koszyk1993
    Level 11  
    Spróbuj czy odległość przetwornicy od monitora ma znaczenie. Czy im bliżej przetwornicy tym nasilają się zakłócenia. Jeżeli tak jest to spróbuj ekranowania przetwornicy kiedyś coś czytałem o xenonach i powstających zakłóceniach wywołanych przez nie. Ja na początek kupił bym folie ameliniową:D i owinął dokładnie kilkanaście razy przetwornice.
    86kaniol
    Level 9  
    To je amelinium... nie pomalujesz:D hehe ok