Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1.9 SDI - Brak wspomagania Skoda Fabia I, jaki czujnik skrętu?

marjanmeme 17 Oct 2012 11:25 23469 7
    marjanmeme
    Level 2  
    Witam,
    mam problem ze wspomaganiem kierownicy do Skody Fabii 2000r. Pojawiła sie kontrolka wspomagania kierownicy. Samo wspomaganie działa ale tylko jak sie powoli kręci kierownicą. W innych tematach wyczytałem, że chodzi o czujnik skrętu i byłbym gotowy go kupić tylko nikt nie wie jaki czujnik powinien pasować do tego auta. Rozkręciłem cale nadkole i dostałem się do niego i wiem, że jest to czujnik TRW. Tylko są dwa typy tego czujnika. Jeden z kablem na stałe a drugi z odłączanym kablem i nie wiem który powinien pasować. VAG pokazuje kod błedu 1290 "zwarcie na masie". Program pokazuje numer 6Q0423156E ale już wiem ,że to pompa. Więc moje pytanie brzmi jaki czujnik powinienem kupić, a jeżeli się da to podać numer katalogowy?

pozdrawiam
    decybel91
    Level 42  
    Myślę że albo wiązka albo sterownik pompy polecał.
    marjanmeme
    Level 2  
    Narazie każdy mechanik mi mówił, że to jest czujnik skrętu i mogłoby sie to zgadzać z objawami ale nigdzie go nie moge dostać a w serwisie skody chca za to 800zl;/. Jeszcze juz z tym dwa lata i przydaloby sie to zrobic ale nigdzie nie moge tego dostac. Wiecie moze gdzie to znalezc ?
    KacperJ
    Level 12  
    Ja mam identyczny bląd 1290. Wspomaganie chodzi, czasami lekko przycina. Czujnik podmieniłem na uzywany i dalej ten sam błąd a dojscie do niego jest beznadziejne wiec szkoda tylko roboty. Chyba że trzeba go jeszcze jakos zaadoptować ?
    Płyn w pompie w normie, błedy kasuje ale wracają. Nie wiem czy zmieniać pompe...
    Wiązka na podłużnicy sprawdzona, izolacje nie uszkodzone na żadnym przewodzie.
    Może ktoś coś doradzi?
    Anonymous
    Anonymous  
    KacperJ
    Level 12  
    A nie jest baznadziejny? Dolną śrubę zasłania wąż od płynu wspomagania a górną podłużnica. Dobrze że miałem klucz na elastycznym pręcie.
    Na allegro widzialem nowe czujniki trw po 150zł.
    Ponawiam pytanie czy czujnik trzeba jakoś adoptować po montażu ?
    Anonymous
    Anonymous