Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Intel D865PERL - komputer załącza sie dopiero po wyciągnieciu baterii

astrug 17 Oct 2012 22:57 1986 8
  • #1
    astrug
    Level 2  
    Płyta D865PERL, procesor pentium 4 2,8Gb, bios RL86510A.86A.0061.P09, Windows XP. Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu komputer jakiś czas działa normalnie. Można go wyłączyć i ponownie załączyć kilka razy. Jednak po pewnym czasie zatrzymuje się i oznajmia:
    Reboot and Select proper Boot device
    or Insert Boot Media in selected Boot Device
    tak jest już od dluzszego czasu raz działa krocej a raz dłużej.
    Czy ktoś moze mi cos poradzić?
  • #3
    astrug
    Level 2  
    dziękuje Paul, baterie wymieniłem na nową, nowa ma 3, 29V, stara miała jeszcze 3,03V i jest bez zmian, dalej jest tak samo jak było, coś jest nie tak, ale co? na dysku C jest Windows XP zainstalowany wczoraj, osadzenia kabli i okablowanie jest OK - wszystko dokładnie posprawdzałem, po zablokowaniu bios rozpoznaje zawsze tylko flopy i odtwarzacz DVD, nie rozpoznaje juz dysku C; po wyjęciu baterii i ponownym jej włożeniu komputer działa (ale też nie zawsze) jeżeli zaskoczy to w eksploratorze widać tylko dysk c, odtwarzacz dyskietek i odtwarzacz DVD, nie ma już dysku D: i nagrywarki, dopiero po odłączeniu kabli i ponownym ich załączeniu bios rozpoznaje wszystkie dyski.
    Początkowo na IDE1 z dyskiem C miałem zainstalowany na slave drugi dysk D: , ale musiałem go odłączyć bo przeważnie on był powodem ze Windows nie mógł wystartować, teraz do IDE1 jest podłączony tylko dysk C (master), do IDE2 podłączony jest na master rozpoznawany przez bios odtwarzacz DVD i na salve nierozpoznawana nagrywarka, na karcie D865Perl nie znalazłem nic co by sie przegrzewało, po odłączeniu kabla zasilającego i ponownym jego podłączeniu komputer od razu skartuje bez potrzeby przyciśnięcia na Power - co chyba nie jest normalne, przy normalnym wyłączaniu komputera w głośnikach słychać buczenie, karta dźwiękowa jest dobra - była sprawdzona na innym komputerze, czasami blokuje sie też myszka, jak do tej pory nie znalazłem lekarstwa na tą kartę, ale myślę ze wspólnie możemy ją wyleczyć
    tak wygląda ekran przy starcie

    Intel D865PERL - komputer załącza sie dopiero po wyciągnieciu baterii

    Intel D865PERL - komputer załącza sie dopiero po wyciągnieciu baterii

    Intel D865PERL - komputer załącza sie dopiero po wyciągnieciu baterii

    Intel D865PERL - komputer załącza sie dopiero po wyciągnieciu baterii
  • #5
    kiss39
    Level 38  
    Pierw wyłącz RAID bo nie masz dwóch dysków połączonych w macierze!!!
    Wybierz w Biosie w "Boot" lub klawiszem "F11" wybierz Dysk z jakiego ma startować komputer . Musi to byc z systemem "C"

    Przetestuj i sparawdż:
    1).NA IDE1 -Zostaw na początek jeden dysk "C" ze zworka na master jak zadziała to :
    2) Podepnij Drugi dysk "D" do tej Tasmy (choć odradzam i lepiej jak będziesz miał dysk drugi jak i DVD na taśmie IDE2).

    Taśma IDE2 : i zworki
    Dysk MA-(master)
    DVD SL-(slave)
    Pozdrawiam
  • #6
    astrug
    Level 2  
    konfiguracja komputera
    procesor intel(R) 4 CPU 2,8Ghz, vitest 2,79Ghz
    karta główna Intel D865Perl
    Bios RL86510A.86A.0061.P09
    Pamiec 1Go DIMM DDR
    Chipset Intel 82865G/PE/P
    Larta graficzna GeForce FX5200 128Mo DDR
    dysk twardy IBM DELTA-307045 46 Go , ATA 100
    lector HL-DT-ST DVD-ROM GDR8164B , ATA33
    zasilacz Heden model PSX-A 830 , 480W
  • #8
    Dacomos
    Level 33  
    kiss39 wrote:
    dołącz do tej karty Wiatrak jak możesz bo się przegrzewają GeForce FX5200 128Mo DDR t


    Wiatrak w komputerze - a może wentylator ? ta karta nie ma tendencji do przegrzewania mimo ze pasywna
  • #9
    astrug
    Level 2  
    bardzo wam dziękuje za zainteresowanie moim problemem i wasze fachowe porady, dobrze ze można jeszcze spotkać takie osoby jak wy, komputer ruszyłem i na razie mi chodzi, jak długo będzie jeszcze chodził to tego nie wiem, przeważnie chodził mi przez kilka dni, ostatnim razem był zrobiony wczoraj i po wyłączeniu go wczoraj wieczorem dzisiaj rano już nie zaskoczył, jak na razie to wszystko działa normalnie zainstalowałem całe oprogramowanie na dysku C, który jest sam podłączony do IDE1 jako master, do IDE2 jest podłączony lector DVD na master i wypalarka dysków LG na slave , wypalarki LG bios już nie rozpoznaje, rozpoznaje ją tylko przez jakiś okres po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii z biosu i to dopiero po drugim lub trzecim prawidłowym uruchomieniu komputera, potem znowu znika i nie ma go już w eksploratorze, karta graficzna rzeczywiście się dobrze grzeje ale można jeszcze ją dotknąć , w obudowie mam z przodu i z tyłu dodatkowe wentylatory, które ją powinny trochę ochładzać, już też myślałem aby do jej radiatora zainstalować wentylator, można to zrobić ale obecnie nie mam takiego, który by cicho chodził, dodatkowo dołożyłem carte kartę RAD z dwoma wyjściami IDE i do każdego podłączyłam po jednym dysku IDE, dołożyłem też dodatkową karte z 4 wyjściami USB, karte FireWire i kartę dźwiękowa i jak na razie wszystko kręci się prawidłowo, dzisiaj wyłączałem już go wiele razy, zobaczymy jutro po wyłączeniu na noc,
    jeszcze raz dziękuje za porady i serdecznie pozdrawiam