Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel, Calc - warunkowe kopiowanie komórek z innego skoroszytu

PESYMISTA 18 Oct 2012 11:05 3198 4
    PESYMISTA
    Level 15  
    Witam wszystkich,
    mam następujący problem.
    Mam skoroszyt w którym mam pozapisywane dane dotyczące komponentów w module i potrzebuję kopiować to (formuła, makro) do innego skoroszytu na podstawie wpisanego tam do komórki numeru modułu. Najlepiej żeby dało się ręcznie ustalać która komórka gdzie ma się znaleźć.
    Przykład podałem w pliku z tą różnicą że tu zapisałem to jako jeden skoroszyt ale 2 arkusze, a mają to być 2 skoroszyty.
    Jak by ktoś mógł mnie naprowadzić jak się do tego zabrać bo mam tylko doświadczenie tylko z prostymi funkcjami matematycznymi.
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Wpisz sobie formuły wyszukiwania (WYSZUKAJ.PIONOWO) w arkuszu 2, następnie skopiuj go do nowego pliku. Ewentualna zmiana będzie dotyczyć jedynie Nr kolumny (trzeci argument funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO).
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    PESYMISTA wrote:
    czy da się za pomocą jakiegoś makra pobierając dane tak jak teraz kopiować pliki o takich nazwach jak wartości z tabeli?
    Raczej tak. Chodzi o skopiowanie arkusza do pliku o nazwie wpisywanej do komórki na samej górze (Np "P3.xls")? Nagraj rejestratorem. Ale jeśli już makro, to "przy okazji" zamiast formuł w komórkach (łącz w nowym pliku), lepiej przypisać wartości...
    PESYMISTA
    Level 15  
    Nie o takie kopiowanie mi chodziło.
    Miałem na myśli jakieś makro które by pobierało z skoroszytu który załączyłem na górze dane np z kolumny opisanej podzespół 1. Kolejne numery w tej kolumnie to numery seryjne podzespołów i one są testowane, chciałbym aby makro tworzyło katalog o nazwie jak podzespół i kopiowało pliki z testów znajdujące się w innym folderze do tego utworzonego. Pliki te maja taką samą nazwę jak podzespół tylko różnią się rozszerzeniami.

Możliwe do zrobienia w excelu czy lepiej exportować ten plik do csv i jakiś program pod C pisać?