Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Długi start systemu i nagrywanie płyt.

18 Paź 2012 14:44 1875 20
  • Poziom 10  
    Witam,
    mój ojciec ma dość starego PC, którego dostał od brata. Jego specyfikacja to:
    1. AMD Athlon(tm) 64 Processor 2800+
    2. MSI MS-6702 / prawdopodobnie K8T Neo-FSR/ FIS2R
    3. Pamięć 512mb (GR400D64L3/512) i 1 gb (GR400D64L3/1G)
    4. Karta graficzna ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (ATI Radeon 9600 (RV350))
    4 hdd: SAMSUNG SP1203N oraz ST3120026A
    5. zasilacz chyba modecom feel 300w
    6. nagrywarka LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
    Teraz opisze problem z tym PC - otóż na samym początku strasznie się długo ładuje windows (ten pasek ładowania przelatuje kilkanaście razy (gdy os jest na hdd od seagate) albo ponad 30 razy (gdy os jest na hdd samsunga) - wcześniej ten dysk seagate miałem w jeszcze starszym pc (celeron 900mhz, 512mb ramu, hdd seagate 120gb i maxtor 40gb) i ładował się system w kilkanaście sekund, a nie jak teraz 2-3 minut. Używałem już microsoft bootvisa i prawie żadnej różnicy nie ma w ładowaniu systemu.
    Drugim problemem to jest nagrywanie płyt w tym PC - płyty dvd nagrywa 20 min (gdzie wcześniej miałem tę nagrywarkę dvd w w/w starym pc i nagrywała najwięcej to ok 5min.). W nagrywarce wgrałem możliwy najnowszy firmware i też nic nie pomogło.
    Teraz pytanie: co może być przyczyną tych problemów? Co w razie czego wymienić czy raczej dać sobie spokój z wymianą tych części?
    Pozdrawiam i czekam na pomoc!
  • Poziom 39  
    Może trochę więcej informacji.
    System był stawiany na nowo i tak długo się ładuje świeży system?

    Ja bym proponowała sprawdzić w jakiej kondycji są dyski.
    Pobiersz program CrystalDiscInfo portable i daj na forum zrzut z programu.
    Link do pobrania: http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo-portable.html

    yuppy87 napisał:
    zasilacz chyba modecom feel 300w

    To też nieciekawie, sprawdź napięcia miernikiem, a także rozkręć zasilacz i sprawdź czy nie ma wybrzuszonych, wylanych kondensatorów.
  • Poziom 10  
    System był stawiany na nowo i taki sam czas startu był. Dyski są (wg różnych programów) w bardzo dobrym stanie. Ostatnio miesiąc temu rozkręcałem zasilacz i raczej nie było wylanych kondensatorów.
  • Poziom 39  
    yuppy87 napisał:
    Dyski są (wg różnych programów) w bardzo dobrym stanie.

    Pokaż SMART! Dałam ci wyżej link do programu.

    Ostatnio na jednym dysku HD tune mi stwierdził że dysk jest w stanie dobrym, a dysk miał 9 sektorów po remapie, więc wcale w dobrym stanie nie był. Nie patrz na to co ci program mówi z automatu bo trzeba także umieć diagnozować samemu co smart pokazuje.
  • Poziom 10  
    Dysk Seagate

    screen smart z CrystalDiskInfo5_0_5portable
    Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    screeny z Hddtune (Benchmark, Info, Health)
    Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    Dysk Samsung
    screen smart z CrystalDiskInfo5_0_5portable
    Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    screeny z Hddtune (Benchmark, Info, Health)
    Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt.
  • Poziom 43  
    Wykonałeś?
    Kasek21 napisał:
    Odinstaluj kontrolery IDE w Menadżerze urządzeń i zrestartuj komputer.


    Jaka taśmą podpięty jest dysk Seagate (40-sto czy 80-cio żyłowa). Dysk jest podpięty sam na taśmie?
  • Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    Wykonałeś?
    Kasek21 napisał:
    Odinstaluj kontrolery IDE w Menadżerze urządzeń i zrestartuj komputer.


    Wykonane. System tak samo się ładuje (ok 13 razy przeleciał pasek ładowania).

    Kasek21 napisał:
    Jaka taśmą podpięty jest dysk Seagate (40-sto czy 80-cio żyłowa). Dysk jest podpięty sam na taśmie?


    Heh, wydaje mi się że 80-cio żyłowa (taśma ma 5cm szerokości).
  • Poziom 10  
    Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    Mam raczej taką jak ta po lewej. Tj. jedna taśma z hdd Seagate i nagrywarką dvd tak wygląda, a druga taśma jest ściśnięta także nie mogę sprawdzić.
  • Poziom 43  
    Model napędu optycznego?

    Te screeny z HD Tune są po?:
    Kasek21 napisał:
    Odinstaluj kontrolery IDE w Menadzerze urządzeń i zrestartuj komputer.


    yuppy87 napisał:
    System tak samo się ładuje (ok 13 razy przeleciał pasek ładowania).

    To wcale nie jest dużo.

    Podaj SMART z zakładki Benchmark oraz Info dla dysku Seagate bez podpiętego napędu optycznego.
    Sprawdź czas nagrywania płyty bez podpiętego dysku twardego na tej taśmie.
  • Poziom 10  
    Screeny z HD Tune są przed odinstalowaniem kontrolerów. Za chwilę dodam screena SMART z HD Tune.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Screeny z HD Tune po odpięciu nagrywarki:
    Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    Nagrywarka była już sama na taśmie i też długo nagrywało.

    Sprawdzając taśmy to obie na wtyczce mają po braku jednej dziurki (na środku) - nie wiem czy to rozjaśni ilo żyłowa jest taśma :|
  • Poziom 43  
    Transfer się poprawił. To jest dysk systemowy?
    Model napędu optycznego? Sprawdź teraz jak długo będzie nagrywała się płyta.
  • Poziom 10  
    Tak to jest dysk sytemowy. Za chwilę spróbuję coś nagrać podłączając na jednej taśmie hdd seagate, a na drugiej tylko nagrywarkę dvd.

    Dodano po 37 [minuty]:

    No teraz w zależności od dvd nagrywa tak 4-6 minut. Trochę to dziwne.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    yuppy87 napisał:
    No teraz w zależności od dvd nagrywa tak 4-6 minut. Trochę to dziwne.

    No to jest OK.
  • Poziom 43  
    Zmień profilaktycznie taśmę sygnałową na nową - zobaczymy jak zostanie ustawiony tryb UDMA oraz wykluczymy powód pojawiania się błędów C7.
  • Poziom 20  
    Sprawdź czy dysk nie jest ustawiony w tryb PIO (powinien być Ultra DMA). W tym celu przejdź do panelu sterowania i potem do managera urządzeń, z listy wybierz kontrolery IDE, tam masz 4 możliwości: 2x pierwszy i 2 razy drugi kanał , kliknij ppm na każdym z nich i wybierz właściwości. Jeśli jest ustawione na PIO to zmień... Zrestartuj komputer i powinno być OK
  • Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    Zmień profilaktycznie taśmę sygnałową na nową - zobaczymy jak zostanie ustawiony tryb UDMA oraz wykluczymy powód pojawiania się błędów C7.


    Zmieniłem na inną taśmę 80-cio żyłową i oto screeny z HD Tune:
    Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt. Długi start systemu i nagrywanie płyt.

    Quamis napisał:
    Sprawdź czy dysk nie jest ustawiony w tryb PIO (powinien być Ultra DMA). W tym celu przejdź do panelu sterowania i potem do managera urządzeń, z listy wybierz kontrolery IDE, tam masz 4 możliwości: 2x pierwszy i 2 razy drugi kanał , kliknij ppm na każdym z nich i wybierz właściwości. Jeśli jest ustawione na PIO to zmień... Zrestartuj komputer i powinno być OK


    Mam ustawione na DMA, oto screen:
    Długi start systemu i nagrywanie płyt.
  • Poziom 43  
    Teraz dysk jest w UDMA100 więc tak jak powinien być - transfery są OK.

    Wszystko jest dobrze.
  • Poziom 10  
    W sumie jeszcze system się trochę ładuje, 12-13 razy przewija się pasek ładowania, ale przynajmniej nagrywa szybciej no i chyba ogólnie działa system. Dzięki za pomoc!