Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

groobas 24 Paź 2012 15:25 15156 48
  • #31
    groobas
    Poziom 9  
    czyli wypiąć ten mostek z 13 ?

    czyli bez połączenia 13 z 14 tym żółtym ?

    Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego. Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą- popraw wszystkie swoje posty w tym temacie!
    [Akrzy]
  • flexghzflexghz
  • #32
    Samuraj
    Poziom 35  
    Sprawa jest prosta jak słońce.
    Mostek był po to gdyż nie miałeś fotokomórek. Jeśli je założyłeś to jaki jest cel tej zwory/mostka - teraz to fotokomórka robi za tę zworę.
    Inna sprawa iż założyłeś foto i nie działa to jak chciałeś.
    Bez różnicy jest czy masz zworę pomiędzy:
    11 - 13
    12 - 13
    14 - 13
    Wszystkie przewody i tak są ze sobą zwarte gdyż jest zwora jeszcze pomiędzy 11 i 14 oraz 11 i 12
    Na koniec jeszcze jedna uwaga. Fotokomórki się włączają gdyż zasilanie do jednej z nich masz podłączone do 8. Tam napięcie występuje tylko podczas ruchu skrzydła. Jeśli oba (brązowe) podepniesz do 10 to napięcie na fotokomórkach będziesz miał cały czas.
  • #33
    nikusert
    Poziom 39  
    Foto komórka musi mieć zasilanie czy otwiera ,czy zamyka.Działanie jest jak wiadomo na zamykaniu.Odbiornik zazwyczaj ma diodę sygnalizującą zasilanie i drugą od zadziałania foto.Czy ruszałeś coś z przewodami od silnika.
  • flexghzflexghz
  • #34
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Witam,
    Kolego komplikujesz sobie sam życie, a wystarczy dokładnie prześledzić wszystkie zamieszczone tutaj posty :|

    Krok 1
    podłączyć z fotokomórek
    - czerwony na 11
    - żółty na 13

    Krok 2
    "zmostkować"
    - 11 z 12
    - 11 z 14
    Krok 3
    Zmienić obecnie podłączone jedno zasilanie z 8 na 10
    obydwa elementy fotokomórki maja być zasilane z ;
    - niebieski 9
    - brązowy 10


    I to cała filozofia :|
  • #36
    groobas
    Poziom 9  
    "witam,
    kolego komplikujesz sobie sam życie, a wystarczy dokładnie prześledzić wszystkie zamieszczone tutaj posty :|

    krok 1
    podłączyć z fotokomórek
    - czerwony na 11
    - żółty na 13

    krok 2
    "zmostkować"
    - 11 z 12
    - 11 z 14
    krok 3
    zmienić obecnie podłączone jedno zasilanie z 8 na 10
    obydwa elementy fotokomórki maja być zasilane z ;
    - niebieski 9
    - brązowy 10

    i to cała filozofia :| "


    Niestety nic to nie daje, jakieś jeszcze pomysły jak to powinno być podpięte?
    aktualnie mam tak że jak się brama otwiera fotokomórka zamiga, jak się brama zamyka to też zamiga, tyle ;/
  • #37
    nikusert
    Poziom 39  
    Sprawdź jak pisałem czy masz zasilanie na fotokomórkach gdy otwierasz lub zamykasz bramę,musi dochodzić 24V.Jak brama stoi jak również zasilanie musi być.
  • #38
    WP_elewator
    Poziom 25  
    groobas napisał:
    aktualnie mam tak że jak się brama otwiera fotokomórka zamiga, jak się brama zamyka to też zamiga, tyle ;/


    Witam,

    Świetny opis, dający bardzo dużo danych do analizy :|

    Na początku tego wątku prosiłem o oznaczenie tej fotokomórki i co i nic - jedyne co wiemy to to, że miga :cry:

    Podczas otwierania i zamykania bramy nie ma powodu "migać" fotokomórka.
    Jedyny przypadek kiedy ma migać lub zaświecić się na stałe, to jak jakiś element zasłoni przestrzeń pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem
    W takim przypadku :
    - brama zamykająca się powinna przynajmniej się zatrzymać
    Sama automatyka bramy nie powoduje migania fotokomórki - chyba że problem jest z zasilaniem, ale w takim przypadku podczas zamykania ..........jak powyżej

    Może od początku:
    Oznaczenie fotokomórki poproszę
  • #39
    Samuraj
    Poziom 35  
    Prosiłem o sprawdzenie czy fotokomórki są NC czy NO (Normal Open, Normal Conect).
    Co z czerwoną diodą pod złączem nr. 13 powinna świecić cały czas a po przesłonięciu gasnąc. Jeśli jest odwrotnie to fotokomórki są NO.
  • #40
    groobas
    Poziom 9  
    "Prosiłem o sprawdzenie czy fotokomórki są NC czy NO (Normal Open, Normal Conect)"

    Dobrze tylko co jeżeli NC są a co jeżeli NO jakie to ma znaczenie ? jak inaczej wtedy mam kable przepiąć ?
  • #41
    nikusert
    Poziom 39  
    Ma to znaczenie,NC -oznacza że styki przekaźnika fotokomórki są zwarte (gdy nie ma napięcia na cewce przekaźnika),czyli w momencie gdy nic nie stoi na przeszkodzie.
  • #42
    groobas
    Poziom 9  
    No ale tak dla laika bardziej ? wtedy obie do 11? zamiast do 11 i 13 ?
  • #43
    WP_elewator
    Poziom 25  
    groobas napisał:
    Dobrze tylko co jeżeli NC są a co jeżeli NO jakie to ma znaczenie ? jak inaczej wtedy mam kable przepiąć ?


    Witam,
    Nie tylko to ma znaczenie, nawet nie wiemy czy odpowiednie przewody podłączone są do zasilania - po to potrzebny opis samej fotokomórki.

    Mieszasz z podłączeniami i oprogramowanie automatyki w tym samym czasie i tak naprawdę jedyną informację jaką nam przekazujesz to miganie fotokomórki

    My nie jesteśmy wróżbitami ( jak często musimy podkreślać na tym forum), pomagamy bezinteresownie, więc uszanuj naszą próbę pomocy i podaj jak najwięcej informacji lub odpuść sobie tą sprawę i poproś firmę, która się na tym zna, zapewne zrobi to w 5 minut i po kłopocie.
  • #44
    nikusert
    Poziom 39  
    Musisz zobaczyć jak masz podłączony odbiornik fotokomórki.Do odbiornika dochodzą cztery przewody.Zaciski odbiornika mogą mieć takie oznaczenie;
    1-2 24V AC
    3-4-5 NC-C-NO
    Do 1-2 zasilanie 24V
    Do 3-4 czyli NC-C podpięte przewody.
  • #45
    groobas
    Poziom 9  
    Samuraj napisał:
    Prosiłem o sprawdzenie czy fotokomórki są NC czy NO (Normal Open, Normal Conect).
    Co z czerwoną diodą pod złączem nr. 13 powinna świecić cały czas a po przesłonięciu gasnąc. Jeśli jest odwrotnie to fotokomórki są NO.



    Właśnie przetestowałem, dioda pod 13 świeci się cały czas niezależnie od tego czy są zasłonięte czy nie

    Dodaję również foto jak podłączona jest fotokomórka fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować
  • #46
    nikusert
    Poziom 39  
    Foto masz dobrze połączone ,jeżeli jest bez reakcji to jej wina. połącz czerwony z żółtym i zobacz czy brama działa.Podczas pracy bramy musi świecić dioda oznaczona foto i te obok.Ja bramę masz na środku powiedzmy świecą diody od krańcówek?
  • #47
    groobas
    Poziom 9  
    dałem sobie spokój niby wszystko chodzi ok tylko te fotokomórki , ciężko coś wykombinować będzie, .... ale przecież kiedyś chodziło dobrze ;/
  • #48
    Samuraj
    Poziom 35  
    Jeśli podłączyłeś jak pisaliśmy powyżej i jednocześnie usunąłeś zworę pomiędzy 11 i 13 a dioda pod 13 świeci mimo przesłonięcia fotokomórki to zostają dwie możliwości:
    1) padł przekaźnik w odbiorczej i przywarł na stałe.
    2) zwarcie na przewodach pomiędzy zółtym i czerwonym.

    Punkt drugi łatwo sprawdzić. Podłącz jak pisaliśmy wyżej i odłącz przewody(czerwony i żółty) w fotokomórce. Dioda pod 13 powinna zgasnąć. Jeśli tak się dzieje to jednoznacznie oznacza uszkodzenie fotokomórki i wracamy do punktu pierwszego.
  • #49
    nikusert
    Poziom 39  
    W pełni zgadzam się z wypowiedzią kolegi Samuraja,bedziesz wiedzieć co jest grane.