Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

19 Paź 2012 17:24 14799 48
  • Poziom 9  
    witam

    problem jest z fotokomórkami jak w temacie

    do pewno czasu było wszystko okej, przez ostatnie dwa miesiące nie działały, teraz tylko jedna z nich świeci cały czas, a druga nie, dopiero jak rozkręcę tą drugą i ręcznie na celuje to gaśnie ta pierwsza,

    czy to możliwe że np słupek mógł się przesunąć ? w co wątpie, czy jest jakaś opcja gdzie można zwiększyć "pole rażenia" bo cieżko na prawdę ustawić tzn nacelować jedną na drugą

    cholera poplątałem to troche ale chyba zrozumiecie mnie
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 25  
    Witam,
    Czytam i czytam.......

    I chyba pomyliłeś fotokomórkę z torem podczerwieni, wnioskuję . :D
    podaj jakieś oznaczenie tego urządzenia i zrób jakiś rysunek jak to u ciebie jest rozmieszczone
  • Poziom 9  
    trafiłem tą wiązką podczerwieni,

    Moon Control Unit MC424

    ale teraz jak brama się zamyka np i przejdę to tylko zamigają diody a brama bez reakcji

    wie ktoś jak podpiąć by w przypadku migania brama się zatrzymała czy tam zaczeła otwierać ??

    chodzi mi o to by ktoś zrobił foto albo jaśniej wytłumaczył jak połączyć te kable gdy mam fotokomórki,



    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    to jest aktualne podłączenie , wszystko chodzi jedna fotokomórka świeci ale poza tym nic w sensie że jak brama się zamyka i jak stanę na lini fotokomórki to tylko mignie a brama bez reakcji

    wie ktoś jak to podłączyć ??
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 25  
    Witam,

    Ze zdjęć wynika że obwody czujek masz pominięte ( 13 i 14 )
    Dopiero teraz to podłączasz ?
  • Poziom 9  
    tak się złożyło :)

    czujki czyli te dwa co są wypięte? ten czerwony i żółty?
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    masz jakiś miernik ?
    Może oznaczenie tych czujek - nie wiem co na tych dwóch przewodach występuje
    Jeżeli jest tam styk NC to wystarczy podłączyć
    1 - pod 11
    2 - pod 13

    Ale bez sprawdzenia w instrukcji czujki lub pomiaru miernikiem lepiej tego nie robić :D

    Oczywiście 14 i 12 musi pozostać zwarte do 11 - przy pojedynczej czujce

    Jeżeli podłączasz dwie to druga musi być wpięta
    1-11
    2-14
    I oczywiście zwora 12 do 11

    Ale ale, czyżby zostało Ci tylko po jednym przewodzie z każdej czujki ?
    Podaj oznaczenie tej czujki, bo coś zaraz spalimy :|
  • Poziom 24  
    WP_elewator napisał:
    Ale ale, czyżby zostało Ci tylko po jednym przewodzie z każdej czujki ?

    Do nadajnika idzie tylko zasilanie. Czyli od styku NC odbiornika muszą być tylko dwie żyły.
  • Poziom 25  
    gogi20 napisał:
    WP_elewator napisał:
    Ale ale, czyżby zostało Ci tylko po jednym przewodzie z każdej czujki ?

    Do nadajnika idzie tylko zasilanie. Czyli od styku NC odbiornika muszą być tylko dwie żyły.


    Właśnie niewiadomo czy to zestaw
    - (czujka z nadajnikiem + lustro) x2
    - (nadajnik + odbiornik) x2
    czy po prostu nadajnik +odbiornik mylnie uznany za 2 czujki, a będący jednym zestawem :D
  • Poziom 9  
    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    tak to wygląda, dwie czujki jakby jedna z nich ważniejsza

    od jednej idą tylko dwa kable od drugiej 4

    więc tak jak na schemacie podpiołem plusy (brązowe) z jednej do 8 z drugiej do 10

    a minusy (niebieskie) podpiolem do 9

    nie wiem co zrobić dalej z czerwonym i żółtym

    a może źle podpiołem ?? te niebieskie i brązowe gdzieś indziej ?

    Dodano po 16 [minuty]:

    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    znalazłem taki schemat jeszcze , ten jest bez funkcji stand by ale z funkcja foto test

    więc chyba o ten chodzi , ale niewiem jak dalej to połączyć
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    WP_elewator napisał:
    masz jakiś miernik ?
    Może oznaczenie tych czujek - nie wiem co na tych dwóch przewodach występuje
    Jeżeli jest tam styk NC to wystarczy podłączyć
    1 - pod 11
    2 - pod 13

    Ale bez sprawdzenia w instrukcji czujki lub pomiaru miernikiem lepiej tego nie robić :D

    Oczywiście 14 i 12 musi pozostać zwarte do 11 - przy pojedynczej czujce

    Jeżeli podłączasz dwie to druga musi być wpięta
    1-11
    2-14
    I oczywiście zwora 12 do 11

    Ale ale, czyżby zostało Ci tylko po jednym przewodzie z każdej czujki ?
    Podaj oznaczenie tej czujki, bo coś zaraz spalimy :|

    Dostałeś wytyczne gdzie mają być podpięte fotokomórki, phototest to nie fotokomórka to test ich działania.
  • Poziom 9  
    ide popróbować, jak coś będę pisał
  • Poziom 36  
    Tyle, że może już centralka po Twoich zabiegach się nie podnieść, dałeś 24 V na fotokomórki.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Brązowe (oba do 10)
    Niebieskie (oba do 9)
    Czerwony do 11
    Zółty do 13
    Zwróć uwagę czy fotokomórki są na 24V, podejrzewam że tak lecz są to tylko moje przypuszczenia. W przeciwnym wypadku już by się spaliły.
    Dobrze było by sprawdzić czy jest przejście pomiędzy zółtym i czerwonym przy nie zasłoniętych fotokomórkach.
    W przypadku zasłonienia powinna być przerwa.
    Jeśli nie masz miernika możesz posłużyć się diodami informującymi o stanie centralki które znajdują się pod złączem. Przy nie przysłoniętej fotokomórce obie diody powinny świecić.
  • Poziom 9  
    wkleję prawidłowe podpięcie(u mnie teraz wszystko działa tiptop) może komuś się przyda

    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    tak ostatecznie mam podpięte i wszystko działa jak należy

    "masz jakiś miernik ?
    Może oznaczenie tych czujek - nie wiem co na tych dwóch przewodach występuje
    Jeżeli jest tam styk NC to wystarczy podłączyć
    1 - pod 11
    2 - pod 13

    Ale bez sprawdzenia w instrukcji czujki lub pomiaru miernikiem lepiej tego nie robić

    Oczywiście 14 i 12 musi pozostać zwarte do 11 - przy pojedynczej czujce

    Jeżeli podłączasz dwie to druga musi być wpięta
    1-11
    2-14
    I oczywiście zwora 12 do 11

    Ale ale, czyżby zostało Ci tylko po jednym przewodzie z każdej czujki ?
    Podaj oznaczenie tej czujki, bo coś zaraz spalimy
    "

    niepotrzebnie miałem żółty zwój wypiąłem go i dałem 1 do 11 i 2 do 13 tak jak kolega poradził i działa

    tak to są na 24v

    dziękuję za porady, właśnie już wszystko zaprogramowałem :)

    pozdrawiam

    Dodano po 3 [minuty]:

    Samuraj napisał:
    Brązowe (oba do 10)
    Niebieskie (oba do 9)
    Czerwony do 11
    Zółty do 13
    Zwróć uwagę czy fotokomórki są na 24V, podejrzewam że tak lecz są to tylko moje przypuszczenia. W przeciwnym wypadku już by się spaliły.
    Dobrze było by sprawdzić czy jest przejście pomiędzy zółtym i czerwonym przy nie zasłoniętych fotokomórkach.
    W przypadku zasłonienia powinna być przerwa.
    Jeśli nie masz miernika możesz posłużyć się diodami informującymi o stanie centralki które znajdują się pod złączem. Przy nie przysłoniętej fotokomórce obie diody powinny świecić.


    dopiero przeczytałem tego posta ale już tak podpiąłem jak widać na foto :) pozdro
  • Poziom 9  
    witam ponownie

    fotokomórki się pochrzaniły ;/

    mianowicie brama się otwiera wszystko niby ok, ale potem jak chcę zamknąć bramę to zapala się też fotokomórka i brama otwiera się znowu
    także już nie wiem co mam robić

    może te żółte kable źle podpiąłem ?

    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    doradźcie coś bo mnie szlak już trafia

    z góry dziękuję za pomoc

    Dodano po 4 [minuty]:

    a no i daję schemat wg którego chciałbym to podpiąć

    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    czyli to wina złego podłączenia i coś sie spaliło ?

    więc po prostu lepiej odłączyć te fotokomórki i żeby brama bez nich działała ?
  • Poziom 36  
    Dlaczego nie mostek na 13 ?
  • Poziom 9  
    mostka ? tzn jak go zrobić bo trochę laik jestem

    odpiąłem fotokomórki i dalej tak samo otwiera się ale zamyka się dopiero jak przytrzymam guzik cały czas a powinienem kliknąć i powinna się zamykać

    andrefff jak zrobić ten mostek tzn jak ma być podpięte żeby było dobrze

    skąd wypiąć i gdzie wepnąć ?
  • Poziom 36  
    Wg schematu 11,12,13,14 są zmostkowane, na zdjęciach w poprzednim Twoim temacie mostek był, a tu nagle zniknął. :)
  • Poziom 38  
    Witam
    Odłącz przewód
    czerwony od 11
    żółty od13
    zrób mostek i sprawdź czy działa.
  • Poziom 35  
    Rozwiązanie problemu dla laika.
    Kup w markecie najtańszy miernik, nawet a 7 zł z funkcją brzęczyka. Ustaw na tę funkcję, odepnij kabel (zółty i czerwony). W te miejsce (do tych przewodów) podłącz miernik.
    Miernik powinien brzęczeć, a z chwilą przecięcia wiązki powinien przestać.
    Jeśli jest odwrotnie to masz źle podłączone przewody w fotokomórce.
  • Poziom 36  
    Wszystko ma dobrze, tylko niepotrzebnie zdjął mostek.
  • Poziom 9  
    fotokomórki nice jedna świeci cały czas, ciężko nacelować

    tak to ma wyglądać ??? i wtedy czerwony do 11 i żółty do 13 od fotokomórki ?
  • Poziom 36  
    Tak, ewentualnie jak coś nie będzie działać, zamień miejscami czerwony z żółtym.
  • Poziom 38  
    Zamiana czerwonego z żółtym nie ma znaczenia,zrób mostek tak jak pisałem ,będzie wiadomo czy wina foto czy centralki.
  • Poziom 36  
    nikusert napisał:
    Zamiana czerwonego z żółtym nie ma znaczenia,zrób mostek tak jak pisałem ,będzie wiadomo czy wina foto czy centralki.

    Tak to już miał i nie działa prawidłowo, poszukaj sobie w poprzednich postach autora.
  • Poziom 9  
    zamieniłem zrobiłem mostek czerwony 11 żółty do 13 i efekt taki że

    brama się otwiera zamyka, fotokomórka niby działa dobrze ale np jak brama się zamyka to się zaświeci ale bez reakcji tzn. brama dalej się zamyka a nie otwiera po napotkaniu przeszkody

    jakieś pomysły jeszcze?

    Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego. Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą- popraw WSZYSTKIE swoje posty w tym temacie!
    [Akrzy]
  • Poziom 36  
    Wypnij czerwony i żółty i zobacz jak się zachowuje brama.
  • Poziom 35  
    groobas napisał:
    zamieniłem zrobiłem mostek czerwony 11 żółty do 13 i efekt taki że

    brama się otwiera zamyka, fotokomórka niby działa dobrze ale np jak brama się zamyka to się zaświeci ale bez reakcji tzn. brama dalej się zamyka a nie otwiera po napotkaniu przeszkody

    jakieś pomysły jeszcze?


    Jak masz mostek to jak chciał byś aby foto działało :!: albo mostek albo foto, podłączenie samego zasilania niebieskie i brązowe nie decyduje o tym czy foto jest czy nie.
    Zasadą działania w tym przypadku jest przerwa pomiędzy czerwonym a zółtym w przypadku przerwania wiązki.
    Jak pisałem wyżej kup miernik i sprawdź czy jest przerwa pomiędzy tymi przewodami po przecięciu wiązki i przejście podczas normalnej pracy.

    Już w poprzednim Twoim temacie pisałem jak można sprawdzić prawidłowe podłączenie fotokomórek (czerwone diody pod złączem 11-16)
    Nadmienię również iż najprawdopodobniej masz źle podłączą antenę co widać na zdjęciu z poprzedniego tematu (żółto/zielony i brązowy).
    https://obrazki.elektroda.pl/8569160900_1350667065.jpg
    Bez miernika i podstawowej wiedzy nie podchodzi do centralki bo więcej popsujesz jak naprawisz.