Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic SA-AK520 - nie włącza się, świeci się czerwona dioda na przycisku

cisek1995 19 Oct 2012 21:16 6354 7
e-mierniki
  • #1
    cisek1995
    Level 11  
    Witam,
    Mam problem z tą wieżą, a mianowicie podłączam kabel zasilający do gniazdka sieciowego zapala się czerwona dioda z przodu na panelu w przycisku power, po wciśnięciu przycisku przekaźnik się włączy i wyłączy. Na płytce zasilania całej wieży znajdują się 2 transformatory: Duży oznaczony na schemacie T950 i mały oznaczony T951, dioda która się zapala na pewno zasilana jest z małego transformatora, ponieważ nie ma innego działającego źródła zasilania. I teraz problem polega na tym że po przełączeniu przekaźnika (przekaźnik sprawny) transformator nie daje napięć po stronie wtórnej, czytałem na forum, że lubią się przepalać bezpieczniki termiczne tylko żeby go wymienić trzeba rozebrać transformator czego nie chcę za bardzo robić.

    Dodaje schemat, zdjęcie płytki zasilania, i zdjęcie transformatora.
    Panasonic SA-AK520 - nie włącza się, świeci się czerwona dioda na przycisku

    Panasonic SA-AK520 - nie włącza się, świeci się czerwona dioda na przycisku

    Panasonic SA-AK520 - nie włącza się, świeci się czerwona dioda na przycisku
    Po między nóżkami 1-2 jest 8,5Ω a po między 2-3 miernik nie reaguje (nic nie pokazuje) tak samo po miedzy 1-3.

    Myślę, że ten transformator ma takowy bezpiecznik bo do nóżek 2-3 jest przylutowany biały przewód, co widać na zdjęciu powyżej, zastanawiałem się nad zmostkowaniem właśnie nóżki 2-3 ale wydaje mi się za mała rezystancja po między nóżkami 1-2 i też nie jestem pewien co do tego bezpiecznika czy na pewno te białe przewody są od niego?

    Oznaczenie transformatora: G4C7AFH00004

    P.S
    Zapomniałem dodać, że zdjęcie jest od strony pierwotnej transformatora (tak dla pewności) :)
  • e-mierniki
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • e-mierniki
  • #3
    jur1
    DVD technology specialist
    Dobrze kombinujesz
    cisek1995 wrote:
    Myślę, że ten transformator ma takowy bezpiecznik bo do nóżek 2-3 jest przylutowany biały przewód, co widać na zdjęciu powyżej, zastanawiałem się nad zmostkowaniem właśnie nóżki 2-3

    Jeśli podłączysz tak spreparowany transformator do sieci ( uzwojenia wtórne nieobciążone ) i nic niepokojącego nie będzie się działo możesz go wlutować tam gdzie był. Oczywiście musisz sprawdzić czy nie ma zwarć w układzie gdzie siedzi ten transformator, wcześniej jednak uszkodziłby się bezpiecznik F1 2A.
    Nie wygląda to na transformator 110V i 220V gdyż na kołkach widać:
    1 drut transformatora ( nawojowy )
    2 drut transformatora i srebrny drut w koszulce (1 noga termika )
    3 srebrny drut w koszulce (2 noga termika )
  • #4
    cisek1995
    Level 11  
    Masz rację raczej kolego "dj-MatyAS" bez powodu się nie spalił, trafo jak widać jest wylutowane z płytki pierwsze co zrobiłem to podłączyłem do uzwojenia pierwotnego (czyli nóżek 1-3) napięcie 230V i nic nie wybuchlo ani nie zabuczało i napięcia na wtórnym też nie ma, więc co tu zrobic? nie podłączałem napięcia 230 pod nóżki 1-2 ponieważ wydaje mi się za mała rezystancja?

    P.S Bezpiecznik był raczej przepalony bo jak dostałem tą wieże to już ktoś przy tym grzebał i porostu owinął bezpiecznik kawałkiem przewodu, ale właśnie tu jest ten problem ze przekaźnik włączy się i na nóżki 1-3 idzie prąd, więc pytanie jest takie czy mogę podłączyć napięcie 230V pod nózki 1-2??
  • #5
    jur1
    DVD technology specialist
    Dla prądu stałego taki gruby drut to " drut " ale przy prądzie zmiennym w transformatorze ten opór to " Pikuś " i generuje tylko straty, im mniejszy tym lepiej.
  • #6
    cisek1995
    Level 11  
    Wracając do bezpiecznika termicznego powodem jego przepalenia jest przegrzanie transformatora co wydaje się rzeczą dość normalną przy ciągłej pracy jakiegokolwiek wzmacniacza.

    Ok to sprawdzę to trafo i napisze co się stało.

    A więc sprawdziłem, podłączyłem napięcie do nóżek 1-2 i nic się nie stało a napięcia pojawiły się na uzwojeniu wtórnym :) , czyli zmostkuje te nóżki 2-3 i tak zostawię, potem wlutuje trafo na płytkę podłącze zobaczę co się stanie.
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    cisek1995
    Level 11  
    Ok, więc będę musiał zakupić ten bezpiecznik i zrobić to tak jak to powinno być.

    Dziękuję za pomoc :)

    Pozdrawiam.