Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Photosmart 720 nie włącza się

30 Sty 2005 13:21 1709 9
  • Poziom 13  
    HP Photosmart 720 nie włącza się - pojawil sie komunikat ze baterie sa rozladowane i sam sie wylaczyl, naladowalem baterie ale aparat juz sie nie odzywa. Przeprowadzilem "power reset" ale tez nie pomaga. Aparat jest zupelnie martwy. Co robic?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 25  
    Ja widzę jedno wyjście. Leć z nim do serwisu - mam nadzieje że jest jeszcze na gwarancji. Jeśli nie to będzie ciężko samemu cos zrobić. Najpierw będziesz musiał sprawdzić czy nie poszły jakieś bezpieczniki na płytce a potem baw sie dalej, lub daj do elektyka. Ja nie znam się na tym więc tylko tyle mogę poradzić.
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    elektrycy teraz cyfrówki naprawiają? fiu fiu... :)
  • Poziom 25  
    bolek napisał:
    elektrycy teraz cyfrówki naprawiają? fiu fiu...

    No nie do końca o to mnie chodziło :-). Elektrycy pracujacy w serwisach, zajmujacy się sprzetem gdzie jets dużo SMD. A jesli nie znajdzie sie schematu to chyba nawet dobry serwis nic nie zrobi :-(. A ten zawód się nie nazywa elektryk?
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    Elektryk to mi się kojaży raczej z franią i kładzeniem instalacji elektrycznych. Jeśli sprzęt jest na gwarancji to do serwisu z nim, jeśli nie to można spojżeć do środka, ale nie wyjdzie z tego za wiele.

    zaczął bym od sprawdzenia baterii, dla aparatów musza byc one bardzo dobrej jakości- może któryś z aku "klęknoł"
  • Poziom 12  
    mam HP 735 Photosmart i wysiadła mi lampa błyskowa
    sprawdzając baterie włożyłem dwie zupełnie nowe (takie zwykłe) i nawet się nie włączył. Naładowałem aku i śmiga, oczywiście oprócz lampy:(
    Przyłączam się - sprawdź te aku!!
  • Poziom 25  
    I do jakich wniosków doszedleś? Wymieniłes baterie na nowe? Czy aparat jest teraz sprawny? Opisz co ustaliłeś.
  • Poziom 11  
    U mnie było tak samo. Teraz pojawia się tylko buczenie jak w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115796.html. Serwis już nie naprawia takich aparatów, mogą mi jedynie wymienić na sprawny używany za JEDYNE 730zł :( To już wolę sobie kupić coś lepszego. Ma ktoś jakieś sugestie co do naprawy?

    Pozdrawiam.

    Marcin.
  • Poziom 25  
    Gdyby ten aparat był mój, to na twoim miejscu wylutowal bym kondensator aby się nie ładował (może coś tam jest uszkodzone pożera dużo prądu). Nie wiem jak jest to rozegrane w tych aparatach, lecz o ile pamiętam, to w aparacie CASIO QV-R40, aparat ładował lampę dopiero po przełączeniu go na tryb REC. W trybie PLAY lampa nie była chyba ładowana. Stwierdziłem tak, ponieważ po wyłączeniu aparatu i rozładowaniu kondensatora żarówką, i ponownym włączeniu, przeglądaniu zdjęć i ponownym włączeniu w trybie REC aparat ładował kondensator (gdy kondensator jest naładowany czerwona dioda albo na ułamek albo na 1 sekundę mrugnie. Gdy jest nie naładowany ledą mruga około 3 sekundy.
    Czy nigdzie na płytce nie ma elementów gorących? Może jest gdzieś zwarcie? Polutuj i posprawdzaj czy jakieś kondensatory/diody/itp. nie mają zwarć. Czy płytka ma podpisane elementy, znaczy czy wiadomo ze ten element to nie opornik/kondensator? Ja w CASIO na płytce nie mam oznaczeń, a elementy rezystory/diody/kondensatory nie są do odróżnienia - wszystkie są maluteńkie i jednakowo czarne :-(