Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TELEVES V-HD - Rozdzielenie sygnału

vising 20 Paź 2012 17:14 2193 9
  • #1 20 Paź 2012 17:14
    vising
    Poziom 11  

    Witam!
    Zamontowałem dziś antenę TELEVES V-HD Yagi, i napotkałem się na problemy z rozdzieleniem sygnału.
    Otóż po podłączeniu telewizora z anteną poprzez "beczkę" telewizor wykrywa 100% jakości sygnału i 38% siły. Wszystkie kanały nawet te HD działają cudowanie.
    No i zaczynają się schody... Sygnał antenowy chce rozdzielić na cztery telewizory, po podłączeniu przez rozgałęźnik (taki: http://www.eltrox.pl/rozgaleznik-sygnalu-tv-naziemnej-axing-bve-401-p-162.html) sygnał i jakość spadają do 4%. Oczywiście nie da się nic oglądać...
    Czy mogę prosić o poradę co można zrobić, aby rozdzielić poprawnie sygnał?
    Dodam że lokalizacja to 60km od Raszyna lub PKIN. Antena ustawiona na Raszyn.

  • #2 20 Paź 2012 18:46
    mihal2002
    Poziom 43  

    Antena ze wzmacniaczem. Gdzie umieszczony zasilacz? Jaki rozgałęźnik i tak dalej?! Naucz się opisywać!

  • #3 20 Paź 2012 20:47
    andrefff
    Poziom 36  

    Popraw wszystkie F-ki a szczególnie tę na zasilaniu tego axinga i powinno być ok.

  • #4 20 Paź 2012 22:22
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    Wszystko wskazuje na to, że masz zbyt niski poziom odbieranego na to, by go rozdzielić na cztery. Opcje są w zasadzie dwie:

    • rozgałęźnik aktywny (np. RAW-104).

    • wzmacniacz o małym wzmocnieniu rzędy 10...15dB max pomiędzy antenę a obecny rozgałęźnik.

  • #5 21 Paź 2012 19:03
    vising
    Poziom 11  

    mihal2002: Sam naucz się czytać... Rozgałęźnik napisany jest jaki.. Nawet link ze zdjęciem więc o co Ci chodzi? Zasilacz do anteny? Przecież to antena pasywna bez zasilacza... :idea:

    O ile się nie mylę to tej anteny nie można zasilić, gdyż antena pasywna nie wykazuje żadnego sygnału.

    Czy obecny rozgałęziać można jakoś zasilić by był aktywny, i nie dawał sygnału wzmocnienia na antenę? Bo w przeciwnym razie antena jest wtedy martwa..

  • #6 21 Paź 2012 19:07
    _cheetah_
    Poziom 37  

    vising napisał:
    Czy obecny rozgałęziać można jakoś zasilić by był aktywny,
    Nie.

  • #7 21 Paź 2012 19:08
    mihal2002
    Poziom 43  

    vising napisał:
    mihal2002: Sam naucz się czytać... Rozgałęźnik napisany jest jaki..

    Sam sobie poczytaj co w tym linku!
    vising napisał:
    Nawet link ze zdjęciem więc o co Ci chodzi

    Chyba twoim! :D
    I jak wyżej.

  • #10 24 Paź 2012 22:24
    vising
    Poziom 11  

    Problem rozwiązany.
    Po zastosowaniu urządzenia -> AWS-144ST odbiór na czterech telewizorach idealny.
    Co dziwne, sygnał się tak wzmocnił że odbierany jest nawet TVN HD :)
    Polecam taki zestaw, do tej anteny. Jest wręcz stworzony do niej :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME