Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony KDL-40BX420 common interface i telewizja Toya

micos 20 Oct 2012 18:00 5391 13
Computer Controls
    micos
    Level 9  
    Witajcie.
    Mam telewizor Sony Bravia KDL-40BX420 i korzystam z telewizji kablowej Toya przez dekoder SD. W dekoderze jest włożona karta, ale w telewizorze mam gniazdo PCMCIA. Słyszałem, że można korzystać z karty przez to gniazdo z odpowiednią przejściówką. Czy to prawda? Czy mógłbym odbierać kanały HD? Jeśli tak, to co musiałbym kupić żeby to działało?
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
  • Computer Controls
    micos
    Level 9  
    Ogólnie u nich są 3 rodzaje dekoderów: SD, HD i HD PVR. Do tego są dostawcami internetu i telefonii. www.toya.net.pl pod tym adresem jest wszystko o nich.
    Nie uśmiecha mi się wymiana dekodera na HD bo koszty dzierżawy rosną.
    Anonymous
    Anonymous  
    micos
    Level 9  
    A nie można takiego modułu dokupić? Czy one są już konkretnie dostosowane do kart? Bo wiem, że do Cyfry+ muszą być inne i do Cyfrowego Polsatu też inne.
    Anonymous
    Anonymous  
    leszekpo59
    Level 28  
    micos wrote:
    Witajcie.
    Mam telewizor Sony Bravia KDL-40BX420 i korzystam z telewizji kablowej Toya przez dekoder SD. W dekoderze jest włożona karta, ale w telewizorze mam gniazdo PCMCIA. Słyszałem, że można korzystać z karty przez to gniazdo z odpowiednią przejściówką. Czy to prawda? Czy mógłbym odbierać kanały HD? Jeśli tak, to co musiałbym kupić żeby to działało?

Witaj. Moi przedmówcy napisali, że oferta TOYA nie przewiduje odbioru ich oferty inną drogą, niż poprzez zewnętrzne dekodery. Na stronie TOYA również nie ma takiej informacji. Wiem jednak, że można sobie na wolny rynku kupić moduł dostępu warunkowego, wsunąć go do kieszeni w TV i do tego modułu włożyć kartę. Idealne rozwiązanie, to takie, gdzie mógłbyś od kogoś taki moduł pożyczyć aby sprawdzić, czy faktycznie zadziała na Twoim TV. Ja kupiłem taki moduł: MODUŁ CI CONAX TechniCrypt CX do TNK MTV. Podłączyłem go do TV i używałem zamiast dekodera. Akurat nasza kablówka udostępnia tego typu moduły. Ja mając swój prywatny sprawdziłem, że bezproblemowo współpracuje na różnych TV ( Toshiba, LG, Samsung, AKAI, Philips) i na różnych kablówkach. Jednak wszystkie te kablówki pracowały na dekoderach Technisat, a TOYA widzę ma inny sprzęt. Dlatego jak wspomniałem na wstępie, że lepiej by było taki moduł pożyczyć, sprawdzić i wtedy kupić sobie swój. Odnośnie odbioru programów HD, to podejrzewam, że 1TVPHD oraz TVP2HD oraz pozostałe programy z naziemnej TV możesz obejrzeć już teraz korzystając z oferty TOYA. Wspomniane programy znajdziesz przeszukując w TV na kanałach 22, 23,24. Pozdrawiam.
    micos
    Level 9  
    Poprzez mój dekoder SD te programy istnieją, ale nie mogę ich wyświetlić bo nie mam dekodera HD. A przez dekoder wbudowany w telewizor mam wszystkie programy te same co na dekoderze SD, ale one wszystkie są nieaktywne. Ostatnio przeszukałem wszystkie programy bo chciałem mecz Polska-Anglia obejrzeć w HD i kanały istniały, ale nie można było nic na nich obejrzeć. Myślałem właśnie, że jeśli dokupię ten moduł i włożę do niego kartę to wszystko powinno działać.
    Anonymous
    Anonymous  
    micos
    Level 9  
    No ok, znaczy, że tok myślenia miałem dobry. Tylko, że tego planu nie da się tak łatwo wykonać jak myślałem.
    leszekpo59
    Level 28  
    micos wrote:
    No ok, znaczy, że tok myślenia miałem dobry. Tylko, że tego planu nie da się tak łatwo wykonać jak myślałem.

Witaj ponownie. Znalazłem w sieci operatora kablówki z Łodzi ( w opisie masz podane to miasto), który posiada w swojej ofercie moduły CAM do TV. Firma ta, to SAT FILM Sp. z o.o. i Wspólnicy Sp. komandytowa z ul. Inżynierskiej 11. Mają troszkę inne moduły, ale same dekodery sa takie, jakie w mojej kablówce. Może zdobyć od nich na krótko taki moduł ( nawet kosztem zapłacenia w formie zabezpieczenia według ich cennika 150 zł ), zwrócić po sprawdzeniu i spowrotem odzyskać swoje pieniążki. Ja w każdym razie tak bym to rozwiązał. Oczywiście ostateczna decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam.
    evolucja
    Level 20  
    I udało się coś ruszyć? Tez mi bardzo zalezy na tym by jednak uruchomic modul CI w moim telewizorze. 15zl na mc to jednak sporo, a przede wszystkim dodatkowe pudelko.
    micos
    Level 9  
    Wszystko stoi ze względu na brak kasy, a nie mam chętnych do pożyczenia mi.
    Jak zdobędę ten sprzęt i przetestuję go to poinformuję tutaj.
    evolucja
    Level 20  
    Ja się poddałem. W Toyi na chwilę obecną nie da rady. Karty są parowane, technicy rozkładają ręce - taka decyzja z góry.
    Rozmawiałem też z działem wizerunki i promocji. Mam nadzieję, że się nie obrażą jak wkleję tutaj ich wyjaśnienia:
    Quote:
    To odpowiedzialne zachowanie. Proszę sobie wyobrazić 20 różnych modeli telewizorów z wbudowanym modułem, do którego wkładamy kartę i... mamy 20 różnych problemów. Kto weźmie za to odpowiedzialność? Po której stronie szukać przyczyny? Telewizja cyfrowa, której będziecie Państwo użytkownikami to najbardziej zaawansowany Odbiornik w Polsce. 30 tys. pozycji na życzenie od różnych nadawców, EPG - czyli przewodnik po programach dla ponad 180 stacji, gazety (Wyborcza, Express i inne), portale (Onet, TVP.pl i inne), setki stacji radiowych i dziesiątki innych funkcji, nagrywanie, przypominanie, odtwarzanie nagrań poza siecią... Całość spięta systemem kodowania i połączona docelowo zdolnym zarządzaniem przez www...

A to tylko fragment.

I niech się coś posypie bo nowe oprogramowanie jednego z tysięcy modeli telewizorów nie będzie w stanie się z nami "dogadać".

Jutro podpisuję umowę z dekoderem 3G. Oby nie było tak źle..