micos wrote: Witajcie.
Mam telewizor Sony Bravia KDL-40BX420 i korzystam z telewizji kablowej Toya przez dekoder SD. W dekoderze jest włożona karta, ale w telewizorze mam gniazdo PCMCIA. Słyszałem, że można korzystać z karty przez to gniazdo z odpowiednią przejściówką. Czy to prawda? Czy mógłbym odbierać kanały HD? Jeśli tak, to co musiałbym kupić żeby to działało?
Witaj. Moi przedmówcy napisali, że oferta TOYA nie przewiduje odbioru ich oferty inną drogą, niż poprzez zewnętrzne dekodery. Na stronie TOYA również nie ma takiej informacji. Wiem jednak, że można sobie na wolny rynku kupić moduł dostępu warunkowego, wsunąć go do kieszeni w TV i do tego modułu włożyć kartę. Idealne rozwiązanie, to takie, gdzie mógłbyś od kogoś taki moduł pożyczyć aby sprawdzić, czy faktycznie zadziała na Twoim TV. Ja kupiłem taki moduł: MODUŁ CI CONAX TechniCrypt CX do TNK MTV. Podłączyłem go do TV i używałem zamiast dekodera. Akurat nasza kablówka udostępnia tego typu moduły. Ja mając swój prywatny sprawdziłem, że bezproblemowo współpracuje na różnych TV ( Toshiba, LG, Samsung, AKAI, Philips) i na różnych kablówkach. Jednak wszystkie te kablówki pracowały na dekoderach Technisat, a TOYA widzę ma inny sprzęt. Dlatego jak wspomniałem na wstępie, że lepiej by było taki moduł pożyczyć, sprawdzić i wtedy kupić sobie swój. Odnośnie odbioru programów HD, to podejrzewam, że 1TVPHD oraz TVP2HD oraz pozostałe programy z naziemnej TV możesz obejrzeć już teraz korzystając z oferty TOYA. Wspomniane programy znajdziesz przeszukując w TV na kanałach 22, 23,24. Pozdrawiam.