Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)

Zuavirr 20 Oct 2012 22:35 3750 6
    Zuavirr
    Level 11  
    Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)
    Witam!
    Posiadam 2 elementy zestawu audio od Diory. Obydwa sprzęty wróciły do mnie po długiej i wyczerpującej pracy a mianowicie grały codziennie po 12h na kręgielni-bowlingu umilając granie. Z czasem zaczęło się coś psuć pojawiły się szumy trzaski i cały zestaw zaczął "skrzeczeć"zamiast pięknie grać. poza tym kolumny z tym czasem całkowicie się wyrobiły i nie było już prawie wcale membrany łączącej. Kolumny miały po 80W każda, już nie istnieją bo je rozkręciłem bo nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak regeneracją głośników. Jestem elektronikiem hobbystą z zamiarem takiej przyszłości. Posiadam małe laboratorium - warsztat, zapas elementów z wylutu wszelakiego rodzaju, trochę nowych elementów itd. Niestety nie mam jeszcze oscyloskopu (a planuję) który mógłby się przydać przy wzmacniaczach. Chciałbym się Was wszystkich zapytać czy jest sens naprawy tych elementów czy lepiej od razu rozebrać na części? Próbowałem także upewnić się czy sprzęt jest na pewno zepsuty i czy to nie jest wina głośników. Podłączyłem zestaw głośników o impedancji 8 omów jak kazali po włączeniu usłyszałem terkot, szum (takie brz brz brz :] ) o ustalonej częstotliwości bez reakcji na regulację głośności. Czy są jakieś inne sposoby na sprawdzenie wzmacniacza? Myślałem także os sposobie z oscyloskopem i generatorem żeby przepuścić sygnał i zbadać na wyjściu wygląd ewentualne zniekształcenia ale że nie mam sprzętu to tylko tak podejrzewam... Jeżeli już naprawiać to co wymienić wiem że z czasem kondensatory lubią wysychać a ten sprzęt ma już dobre 20 lat. Trochę żal mi go rozlutować bo jest to całkiem rozbudowana konstrukcja poza tym polska! Czy są jeszcze jakieś elementy starszej produkcji lubiące się popsuć i sprawiające problem?
    Jeszcze kwestia korektora dla jak najlepszej jakości regulacji mógłby też wymienić kondensatory ale czy się opłaca?
    Proszę posłużcie dobrą radą. Do miejscowego elektronika każdy może sprzęt oddać ja chce go naprawić sam!

Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)
    Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)
    Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)
    000andrzej
    Level 37  
    Masz całkiem przyzwoity jak na bowling sprzęcik. Jeśli go naprawisz to Ci jeszcze posłuży. Skąd Ty to wyczytałeś, że trzeba wymieniać kondensatory jak leci, bez sprawdzenia czy to one są złe?
    Zacznij od przeczytania jednego z pierwszych postów w tym dziale dotyczącego wstępnych pomiarów wzmacniacza. Potem jak coś nie będziesz wiedział to podaj nam co pomierzyłeś, wtedy podpowiemy.
    galica7
    Level 26  
    Wykluczyłeś winę korektora?? Jak gra bez niego ?? Potem sprawdź samą końcówkę i będziesz wiedział czy wina leży w korektorze przedwzmacniaczu czy już w wzmacniaczu końcowym :D Pozdrawiam
    Zuavirr
    Level 11  
    A więc korektora w ogóle nie podłączałem to wina leży gdzieś w wzmacniaczu. Niestety nie mam teraz czasu napiszę co się dzieje za tydzień bo trzeba się uczyć :] Nie za bardzo wiem tez czy dobrze przetestowałem wzmacniacz. Wziąłem radyjko kabel z mini jackiem do radyjka a oskubaną końcówkę do wzmacniacza i na głośniki na dwa osobne kanały ta wtyczka oczywiście. Po włączeniu efekt bzzzz. Przepraszam za taką amatorszczyznę ale o audio nie mam najmniejszego pojęcia ( jestem na 4 oślej łączce co tydzien po kilka doświadczeń wykonuję analizuje a najważniejsze zapisuję i staram się jak mogę! Poźniej planuję jeszcze inne książki:))
    galica7
    Level 26  
    Po pierwsze musisz dać zworę na wejście/wyjście korektora. Wtedy Podłączając sygnał wykluczysz winę korektora.Aby wykluczyć winę przedwzmacniacza podłączasz sygnał do kołków K38,k39 kanał lewy i K40,K41 kanał prawy.Jeżeli dalej będzie coś nie tak wina leży po stronie końcówki mocy
    Zuavirr
    Level 11  
    A więc przetestowałem wzmacniacz dając sygnał na obydwa wzmacniacze jeszcze raz- efekt brzęczenie... Następnie podałem sygnał na kołki 38 39 i podłączyłem do danego kanału- i niestety znowu efekt brzęczenia. (wyjście korektora miało podłączone zworę jak kazaliście)
    Zauważyłem pewna właściwość. W wzmacniaczu można wybrać czy załączyć prawą czy lewą kolumnę albo obie. Włączając lewy kanał (gdzie miałem głośniki)pojawiał się efekt brzęczenia natomiast gdy załączałem w innej kolejności pojawiała się całkowita cisza (jakieś antagonistyczne działanie?) Za efekt brzęczenia prawdopodobnie odpowiedzialne są kondensatory (zmiany w pojemności, przebicia, brak elektrolitu?) Mam tylko dylemat jak je sprawdzić. Niestety nie mam miernika pojemności ( posiadam zwykły multimetr) Ale nawet jeżeli bym miał to w jaki sposób je przetestować. Wiem że mierzenie elementów włączonych do układów może skutkować błędnymi pomiarami. Czy muszę wlutować kondensatory i po kolei je sprawdzać? (Jakby co to przewody sygnałowe były ekranowane więc szumy nie pochodzą od nich)
    Zuavirr
    Level 11  
    Prawdopodobnie udało mi się naprawić wzmacniacz. Zacząłem od pomierzenia największych kondensatorów. Jeden z nich był sprawny i miał +/- 4700uF, natomiast zewnętrzny miał zaledwie 400nF. Po rozebraniu obudowy okazało się, że jest kompletnie suchy i paski fali aluminiowej trochę się pokruszyły. Szybka wymiana i gotowe. Podczas testu (niestety bez sygnału) szumy znacznie się zredukowały i występowały tylko przy najwyższych, granicznych ustawieniach potencjometru.[poprzednio bzyczenie było obecne także na testach bez sygnału] Gdy nadarzy się okazja w przyszłości przesłucham [prawdziwie] wzmacniacz.

Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421) Wzmacniacz i korektor Diora (WS4421) (FS 0421)