Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z wentylacją - ogrzewanie CO

2000MR 21 Oct 2012 12:18 9363 14
    2000MR
    Level 12  
    Witam
    Mam chyba problem z wentylacją.

Blok z lat 30, 2 piętrowe (parter, 1 piętro, 2 piętro + strych ) ja jestem na parterze. Okna plastiki z niby mikro wentylacją - (zaślepki na zewnątrz )
    Zamontowane jest centralne ogrzewanie z piecem Termo GCO-19. Do podgrzewania wody służy junkers.

Problem :
    Jeśli piec jest wyłączony, dmucha powietrzem do wnętrza łazienki przez piec centralnego ogrzewania, jak tylko uchylę okno i przyłożę zapaloną zapałkę to kierunek płomienia kieruje się w stronę pieca - komin zaczyna ciągnąć powietrze.
    Jeśli sąsiad z 1-ego piętra zacznie palić w piecu na węgiel, czuć spaliny w łazience i kuchni - w kuchni znajduje się również kratka wentylacyjna (tak się dzieje przy zamkniętych oknach)

Dziś z rana, pogoda pochmurna, wilgotno, mglisto i zimno, uruchamiam piec po ok 4 - 5 minutach czujnik czadu (Kidde) włącza alarm i na wyświetlaczu pokazuje 246 w łazience szyby i lustra zaparowane - ewakuacja z domu i wietrzenie.

W tym mieszkaniu już kiedyś był problem, była wzywana straż pożarna i kominiarze i z tego co było mi przekazane to mówili że jest ok. ewentualnie zrobić wentylację.

Foto 1 przedstawia łazienkę z piecem. Za rurą od junkersa pod sufitem znajduje się kratka wentylacyjna, połączona jest rurą która idzie przez przedpokój do drugiego komina. foto2

Foto 3 przedstawia komin na dachu jest to ten który znajduje się w łazience.
    Moja rura z wyprowadzeniem to ta najniższa z daszkiem.

Prosiłbym aby wskazać gdzie najlepiej zrobić wentylację i jaki sposób, czy zrobienie otworu w ścianie pod oknem rozwiąże problem ?
    Czy rura w kominie na dachu nie jest czasami za niska że zaciąga wszystkie spaliny ?
  • Helpful post
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Odprowadzenie w Vaillanta nie jest zbyt dobrze zrobione, gdyż po wyjściu z piecyka powinien być odinek rury o długości 50 cm. biegnący pionowo a dopiero powyżej tego zakręt rury (łagodny). Waillant jest chyba zbyt wysoko zamontowany. Napewno podniesienie tego środkowego komina by nie zaszkodziło.
    Prawdopodobnie jest poważny problem kominiarski (jeśli czuć od sąsiada dym) oraz są zbyt szczelne okna (trzeba dorobić nawiewniki okienne - produkuje się takie i daje się w górnej części okna). To połączenie kratki wentyalcyjnej przez przedpokój też jakieś dziwne. Wątpię, by kominiarze to zaakceptowali i to w pomieszczeniu, gdzie znajduje się piecyk gazowy. Te zaślepki z okien najlepiej zdjąć - wtedy mikrowentylacja zacznie działać. W ogóle to czy jest kratka w dzwiach od łazienki (na dole)?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Kot-huncwot
    Level 21  
    Witam.

Walker29 wrote:
    A gdzie jest kratka nawiewna do pomieszczenia? Bo kratka pod sufitem służy do czego innego.

Gdzie jest nawiew (pobór ) powietrza do spalania ??????? !!!!!!!!!!!!!
    Kratka pod sufitem TO NIE JEST TO !!!!!!!!!!!
    A mikrowentylacja to też nie to !!!!!!!!!!!

2000MR wrote:
    Witam
    Mam chyba problem z wentylacją.

TAK I TO GRUBY !!!

O dziurze w ścianie poklikam za chwilę.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    W łazience normalnie nawiewem powietrza do spalania gazu w piecyku łazienkowym (Junkersie) jest kratka umieszczona w dolnej części drzwi (lub otwory). Często w PRL dawano zaledwie 3 takie otwory w drzwiach. Ja u siebie (chociaż nie było problemu) te otworki wykończyłem plastikowymi tulejkami i dowierciłem dodatkowe, więc zamiast 3 mam ich aż 7 (a łazienka ma okienko, ale to ma wadę, gdyż np mój schorowany ojciec nieraz zaziębia się w łazience z powodu nieszczelnoego okienka a bywa, że ma zapalenie płuc). Właściwie to tam, gdzie jest Junkers powinna być w dolnej części drzwi dosyć duża kratka.
    Kot-huncwot
    Level 21  
    Witam.

Do Kolegi Zbigniew Rusek.

Dziurę w drzwiach do pomieszczeń higienicznosanitarnych w tym kraju reguluje przepis w randze Ustawy, czyli

690
    ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 12 kwietnia 2002 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.

a tak szczególowo, to:

§ 79. 1. Drzwi do Πazienki, umywalni i wydzielonego
    ust´pu powinny otwieraç si´ na zewnàtrz pomieszczenia,
    mieç, z zastrze˝eniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokoÊç
    0,8 m i wysokoÊç 2 m w Êwietle oÊcie˝nicy,
    a w dolnej cz´Êci — otwory o sumarycznym przekroju
    nie mniejszym ni˝ 0,022 m2 dla dopΠywu powietrza.

Skonfrontuj to sobie z trzema dziurkami fi 40 mm i to jeszcze przysłoniętych jakąś gustowną siateczką.

To było tak ogólnie.

A tak szczegółowo - a skąd to powietrze bierze się w mieszkaniu ? A ?

No bo skąd w łazience - to już wiemy.

Zbigniew Rusek wrote:
    W łazience normalnie nawiewem powietrza do spalania gazu w piecyku łazienkowym (Junkersie) jest kratka umieszczona w dolnej części drzwi (lub otwory).

Podsunę Ci pomysł. To, że 2000MR na nowe okna ( nie z lat 30-tych ) to - mnie przynajmniej - wynika z zapisu
    2000MR wrote:
    Okna plastiki z niby mikro wentylacją - (zaślepki na zewnątrz )

I takie okna z reguły są dosyć szczelne.

No to skąd to powietrze w mieszkaniu ? Może - dziurkami od klucza ? A ?

Do Kolegi 2000MR.

§ 170. 1. Urzàdzenia gazowe mogà byç instalowane
    wyΠàcznie w pomieszczeniach speΠniajàcych warunki
    dotyczàce ich wysokoÊci, kubatury, wentylacji i odprowadzenia
    spalin, a tak˝e dopΠywu powietrza do spalania
    okreÊlone w rozporzàdzeniu, w Polskich Normach
    i przepisach odr´bnych.

Zwracam uwagę na zapis o DOPŁYWIE POWIETRZA !!!!!!!!!!! Właśnie intensywnie szukam jakiejś szczególowej regulacji.

Musisz mieć !!!!! Bo to co masz grozi śmiercią - zaczadzeniem.
    Napisałeś " czujnik czadu (Kidde) włącza alarm i na wyświetlaczu pokazuje 246 w łazience szyby i lustra zaparowane"

A chłopakom od Kiddego w podziękowaniu gromnicę zapal w najbliższym kościele.
    Anonymous
    Anonymous  
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    2000MR wrote:
    Jeśli piec jest wyłączony, dmucha powietrzem do wnętrza łazienki przez piec centralnego ogrzewania, jak tylko uchylę okno i przyłożę zapaloną zapałkę to kierunek płomienia kieruje się w stronę pieca - komin zaczyna ciągnąć powietrze.
    Jeśli sąsiad z 1-ego piętra zacznie palić w piecu na węgiel, czuć spaliny w łazience i kuchni - w kuchni znajduje się również kratka wentylacyjna (tak się dzieje przy zamkniętych oknach)

Najtańsze rozwiązanie: Wykuj w ścianie zewnętrznej nawiew do mieszkania. Najlepiej w kuchni, żeby łazienka się nie wystudzała. We wszystkich drzwiach między kuchnia i łazienką wstaw kratki nawiewne o powierzchni minimum 220 cm2.
    Najlepsze rozwiązanie: zainstaluj 2 funkcyjny kocioł "turbo"
    2000MR
    Level 12  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem gdyż po dzisiejszym doświadczeniu do momentu usprawnienia wentylacji na pewno nie włączę pieca choćby było -30C*.

Z okien wszystkie zaślepki zostały już zdjęte (wiem że to nie usunie problemu). W drzwiach łazienki znajduje się duża kratka z otworem 43cmx11cm.
    Dziś zdobyłem całą dokumentację pieca zgody, ekspertyzy, dokumenty kominiarskie i z gazowni. Odnośnie rury wentylacyjnej która biegnie przez przedpokój do drugiego komina - to ta rura została zamontowana aby otrzymać zgodę na montaż pieca aby spełnić wymagane przepisy. Piec montowany w 1997 r.
    Tu znajduje się szkic który zatwierdzili kominiarze, urząd miejski i inni.

Dzięki Waszym Panowie odpowiedziom połączyłem wszystkie fakty które miały miejsce. Ja w tym mieszkaniu mieszkam od 4 miesięcy wcześniej mieszkała moja babcia ( przeprowadziła się do bardziej komfortowego mieszkania bez pieców i z ciepłą wodą w kranie :) ).

W zimie (kiedy działał piec) babcia strasznie skarżyła się że wieje jej przez drzwi wejściowe i przez okna - nalegała aby wymienić wszystkie uszczelki, dodatkowo podczas kąpieli wiało zimne powietrze z wentylacji ( tej rury co idzie przez przedpokój ) uszczelek na szczęście nie wymieniłem. Biorąc fakt że babcia bardzo oszczędnie grzała być może wystarczyło tyle powietrza ile wyssało przez uszczelki.

Szczerze mówiąc to piec faktycznie nie ma skąd brać powietrza bo nie ma żadnego doprowadzenia z zewnątrz, jedynie ciągnie z mieszkania, a mieszkanie przy oknach plastikowych to jak szczelna puszka.

Prosiłbym o poradzenie w którym miejscu, jakiej średnicy i jakie kratki zastosować do wentylacji z zewnątrz aby z kolei w zimie nie zamarznąć w łazience.
    Ściana ma 50 cm grubości
    Wymiary łazienki: 150 cm szerokości, 250cm długości, 250cm wysokości
    Parametry Pieca Termet GCO-19 - 19,8 kW
    Parametry Junkersa nie wiem który jest brany pod uwagę:
    - nominalna moc palnika - 21,6 kW
    - nominalna moc grzejnika -19,2kW
    Poniżej foto jedynej ściany gdzie można zrobić dziurę aby było powietrze z zewnątrz.

Odnośnie czujnika czadu Kidde to kupiłem go parę dni po wprowadzeniu tak na wszelki wypadek, troszkę kosztował ale priorytetem jest bezpieczeństwo mojej rodziny. Nie sądziłem że czad zapuka do mojego komina, takie czujniki powinny być obowiązkowe.
    Kot-huncwot
    Level 21  
    Witam.
    Ja mieszakam w środku Śródmieścia w budynku z lat 50-tych -wykonawczo z 59-60, zatem koncepcyjnie jest z - circa - lata 1955 lub mniej. Budynek jest przystosowany do wstawienia węglowych trzonów kuchennych. Ostatnia kondygnacja, osobny przewód kominowy do podłączenia kuchni. Budynek "fabrycznie" był już z gazem i kuchenką gazową, ale u sąsiada ( budynek przyległy i jakieś 3-5 lat wcześniejszy ) "fabrycznie" był trzon kuchenny "uniwersalny" - dwie klasyczne fajerki na węgiel i dwa palniki gazowe. Pomijając drobiazg, czyli brak kratki w drzwiach do łazienki ( fabrycznie rozwiązano to poprzez podcięcie drzwi u dołu o jakieś 5 cm na prawie całej szerokości drzwi) i biorąc pod uwagę fakt wycięcia przeze mnie w drzwiach dodatkowego otworu komunikacyjnego dla kota - nie czepiam się wentylacji łazienki - po prostu jest dobrze. Pranie na suszarce schnie jak trzeba :-)

Dla dostępu powietrza w kuchni jest wykonany otwór , bezpośrednio na zewnątrz, jakieś 14 x 14, + oczywiście jakaś kratka na zewnątrz elewacji, taka solidnie dziurawa. Odlew też solidny :-) Wygląda na to, ze zdaniem projektującego ten budynek - to było wystarczające. Należy założyć, że ten człowiek o kuchniach węgłowych w domach to jednak wiedział więcej ode mnie. Otwór jest fabrycznie obudowany szafką podokienną, ale szafka i mało szczelna jest, a w dolnej części pod drzwiczkami też na wycięte spore szczeliny. Dwa w jednym, znaczy - lodówka z lat 50 i dopust powietrza do kuchni.

Po dłuższej chwili. Tak dumam i dumam i faktycznie - jest kłopot. Ty masz naprawdę dużo mocy zainstalowane w jednym i to niedużym pomieszczeniu.
    mirrzo

Nie, nie możesz. Nawiew musi być zamontowany nie wyżej, niż 30 cm od podłogi. Wszystko po to, żeby doprowadzał powietrze do spalania. Wysokie umieszczenie zrobi z niego wywietrznik.
    Kot-huncwot
    Level 21  
    Witam.

Namawiam do rozważenia sugestii mirrzo, czyli zainstalowania dwufunkcyjnego kotła z zamkniętą komorą spalania.

Doprowadzić powietrze do spalania i koniecznie trzeba i zrobić się da. Natomiast dyskomfort użytkowania łazienki z dziurą w ścianie przy - 15 C będzie bardzo poważny.

mirrzo wrote:
    Najlepiej w kuchni, żeby łazienka się nie wystudzała. We wszystkich drzwiach między kuchnia i łazienką wstaw kratki nawiewne o powierzchni minimum 220 cm2.

To jest IMO dobry kierunek działania. Nie do końca przepisowy ( ? ) ale zdecydowanie zdroworozsądkowy. W tym trybie nie wychładzasz łazienki w czasie kąpieli.

Jeżeli tak się nie da - to rozważ zmianę pieca.
    2000MR
    Level 12  
    Prawie na czas otrzymałem odpowiedź :) bo już na wysokości 2 m wykułem dziurkę ale nie na wylot :) Będzie trzeba ją załatać i zrobić na 30 cm.

W następnym roku planuję remont generalny łazienki więc zmiana na dwu funkcyjny piecyk jest już w planach.

Dziękuję wszystkim za pomoc !
    mirrzo

Kot-huncwot wrote:
    mirrzo wrote:
    Najlepiej w kuchni, żeby łazienka się nie wystudzała. We wszystkich drzwiach między kuchnia i łazienką wstaw kratki nawiewne o powierzchni minimum 220 cm2.

To jest IMO dobry kierunek działania. Nie do końca przepisowy ( ? ) ale zdecydowanie zdroworozsądkowy. W tym trybie nie wychładzasz łazienki w czasie kąpieli.

Jest to prawidłowe rozwiązanie, jeżeli zastosujesz w drzwiach sąsiedniego pomieszczenia kratki nawiewne.