Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo FH12 - Awaria sterownika szyb

smerek-12 21 Oct 2012 21:26 6921 12
    smerek-12
    Level 2  
    witam,od pół roku "walcze" z naprawą sterownika. Nie działają wszystkie funkcje.Mieszkam w małej msc i tutejsi elektronicy,mimo wielu prób,nie są w stanie mi pomóc.W zwiazku z tym prosiłbym bardzo o pomoc,kogoś kto zna sie na tym i potrafi to zrobic.Auto wyprodukowano w 2010 roku,( mam na mysli sterownik po stronie kierowcy).
    hubert04
    Level 25  
    Kup nowy i zapomnisz że masz z nim problem kost to jakieś 400zł
    davidwild
    Level 14  
    witam powiedz co mu się konkretnie stało?? sam przestał działać czy został zalany ?? Ja jestem z podkarpacia koło rzeszowa jesli chcesz pisz na priv wyslesz mi i mysle ze odeśle sprawny :)
    bc211
    Level 30  
    Może niech właściciel najpierw powie co zostało zrobione, bo to nie koniecznie musi być wina sterownika.
    Nawet nie wiadomo czy wiązka jest dobra i czy oba zasilania dochodzą na złącze .

Jak naprawiasz sterownik ? Tylko nie mów, że przez wymianę bts.
    smerek-12
    Level 2  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Sterownik był "naprawiany" przez elektronika, który głównie zajmuje sie telewizorami, komputerami itp., sprzętem. obdzwoniłem wczesniej okolice w poszukiwaniu fachowca, ale niestety nie znalazłem. Naprawa polegała na wymianie czegos, czego siłę mierzy sie w amperach. po wymianie na mocniejszy element, sterownik zadzialal na krotko w 3 funkcjach, po czym znow umarł. Niektórzy piszą mi tu "kup za 400", ale wolałbym uniknąc tego wydatku. Sterownik nie byl zalany, chyba ze woda znalazla się tam gdzies bez mojej wiedzy. ale watpie - auto jest dosc mlode...
    bc211
    Level 30  
    Biegiem do fachowca: uszkodzenie, które znalazł i czy na stole działał jak trzeba, poproś też niech Ci przerysuje pinout złącza.
    Przedzwonić wiązkę i czy podnośnik szyby kierowcy w skrajnych położeniach nie stawia opory bywa, że silniczek dostaje zwarcia.
    Użyć amperomierza, dla porównania, również w drugich drzwiach . Producent znowu dał ciała i każdy to wie, tylko Ty biedny nie.
    davidwild
    Level 14  
    Proponowałbym również podpiac sprawny sterownik z innego pojazdu dla próby.
    sbrinz
    Level 11  
    Koledzy może warto by się zastanowić przed podmianką. Różnych rzeczy trzeba się spodziewać !

Bo co z tego, że bts ma zabezpieczenie krańcowe, które nie zadziała, albo zadziała teraz, a zaśmierdzi jak silniczek dostanie zwarcia i kolega wyżej dobrze zrobił, że założył prowizję, bo powinien być na samym początku pinout w zeszycie, mechanizm na 100% pewniak, dopiero wtedy można podkładać, a naprawa sterownika w zajeżdżonych drzwiach wcale nie jest taka prosta i jeżeli dojdzie tu np. wyjarane skośne smd dostępne jak dotąd only via importer, to dopiero zacznie się zabawa. Cienias pisze by pisać ? Nie, nie zastanawiam się tylko czy jest w ogóle sens grzebać samemu w tych drzwiach, bo faktura za części może nie być wcale taka fajna.

Póki co widzę jeszcze cień szansy na nieduże koszta.

pozdrawiam
    smerek-12
    Level 2  
    Witam. Jestem wlasnie na etapie proby naprawy dzieki koledze z forum. zobaczymy. :) czytam pilnie wszystkie rady i dziękuję za nie :)
    bc211
    Level 30  
    Z opisu wynika, że jest uszkodzony bts, a więc najpierw (naprawia się) podłącza na stole, sprawdza wiązkę, najpierw masy, zasilanie, wypiąć możliwe kostki lusterka, itd., sprawdzić "łączność" z drugim sterownikiem czy nie blokuje, lampką probierczą posprawdzać wyjścia, podłączać kolejno, a na koniec podnośnik i myśleć co się robi mając na uwadze, że (nie pamiętam czy do góry czy do dołu) w skrajnym położeniu domyka "na siłę". Czasem awaryjnie zamieniałem przewody w silniku odwracając kierunek góra/dół, bo kierowcy podświadomie wciskają "na siłę", bo przeważnie wtedy następuje uszkodzenie.
    wienio
    Level 14  
    serwisantscani1 wrote:
    bc211 wrote:
    poproś też niech Ci przerysuje pinout złącza.

Witam w załączniku schemat na pewno pomoże.

Jakość pliku poprostu tragadia!!! Za co te punkty to nie wiem ale chyba nie za dokument. Nie można odczytać nr pinów ... Masakra .
    JerzyMichalak
    Level 8  
    Davidwild naprawiasz takie sterowniki ? jaki jest koszt? mój był trochę zalany wodą przez deszcz bo było otwarte okno