Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Linie powrotow

09 Mar 2003 21:34 4074 33
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam!
    W gornej czesci ekranu widoczne kilka linii powrotow. Pion zrobiony na LA7830, wymienilem juz wszystkie elementy w aplikacji LA7830. Na zasilaniu ciagle mam jakies smieci. Napiecie na LA brane z trafopowielacza, podstawilem wszystkie elki zwiazane z pionem i bez zmian, samego LA tez podmienilem. Czy odpowiedzialny za to moze byc sam trafopowielacz??
    (Sprzet to Aiwa VX-T1000mkII, juz kiedys o nim pisalem, myslalem ze usunolem problem ale sie mylilem :? )
  • Poziom 11  
    Trafo to nie będzie, sprubój jeszcze zwykłe kondensatory w pionie albo wyfiltruj zasilanie pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zasilanie juz mam stabilne, zwykle kondki wymienilem wczesnie, narazie bez zmian :? Na p.32 TA8659AN mam pile (ok 1Vpp) z lekko zaokraglonymi dolnymi czesciami, czy to normalne??
  • Poziom 11  
    Sprawdź czy jakiś rezystor w okolicy pionu nie zmienił swojej wartości.
    Pozdrawiam DarekB
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Przeciez napisalem wyraznie, wymienilem WSZYSTKIE elementy w okolicy pionu i to kilkakrotnie, bez efektu :cry:
  • Poziom 18  
    Mialem dokladnie indentyczny przypadke z powrotami w monitorze siemens. Wymiana roznych lelementow nie przyniosla efektu. Linie powrotu pojawialy sie bardzo przypadkowo czasem w wymiku opukiwania plyty czasem same sie pojawialy. Byly momenty ze mimo "mocnego" gnainania plyty nie pojawialy sie i tez nie chcialy zginac o ile byly. Do tej pory nie wiem codokladnie bylo przyczyna ale po rozmontowaniu monitora przeczyszczeniu stykow i ponownym upieciu wszystkich przewodow ekranujacych defekt ustapil. Mam takie podejrzenie ze to mogl byc niewlasciwie umieszczony przewod wysokiego napiecia ale podkreslam ze to podejrzenie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    U mnie te linie nie znikaja, sa caly czas (od gory kilka linii ciaglych potem 2 przerywane i ostatnia zakonczona punktem w 1/3 szerokosci ekranu). Probowalem kabel wn ustawiac w roznych polozeniach i niestety nic :?

    Pozatym, to w przypadku takiej usterki przyczyn nalezy szukac wylacznie w pionie :?: Czy moze to byc wina p.cz. (bo z p.cz. i tak cos jest jeszcze zle bo tv czasami nie zatrzymuje sie przy strojeniu) :?:
  • Poziom 12  
    Miałem kiedyś przypadek,że powroty zniknęły po podstawieniu trzeciego LA.W innym TV wszystkie chodziły poprawnie.
    ( jak to wytłumaczyć?)
  • Poziom 21  
    pytanie .
    w jakim stopniu zużycia jest bańka czy widać obwódki na obrazie czy przechodzi w negatyw? może słaba emisja katod , może Us2 za wysokie?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Na G2 mam 360V. Banka ma juz swoje lata, ale podstawialem ja do innego tv i dzialalo ok wiec to raczej nie wina banki :?
  • Poziom 11  
    defekt ten nie musi być związany z samym pionem, czy zwiękrzając amplitudę powroty "uciekają" wraz z jej wzrostem , lub rabią się bardziej wyrażne ze zwiękrzaniem nasycenia.
    to defekt może być w układzie wygaszania powrotów, lub układzie kształtującym impulsy do niego.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ze zwiekszaniem nasycenia wyrazistosc tych linii nie zmienia sie. Jesli piszac o amplitudzie miales na mysli G2 to przy zmianach G2 linie przemieszczaja sie nieznacznie (przy zwiekszaniu w dol). Pozatym linie nie wystepuja na wszystkich kanalach, przykladowo na discovery jest widoczny tylko ten punkt o ktorym pisalem, na eurosporcie sa tylko na wysokosci ok 1cm a na tvp1 na ok 6cm :? .
    I jeszcze jedno, czy trafopowielacz moze byc goracy (a dokladnie jego rdzen) :?:
  • Poziom 13  
    sprawdź tętnienia napięcia zasilającego końcowe wzmacniacze RGB, ew. próbuj szukać defektu na płytce kinola- rezystory umasiające kineskop. Błąd może tkwić w sygnale SSC- szerokość impulsu ramki winna wynosić min. 1ms.
  • Poziom 11  
    chodziło mi o amplitudę ramki
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: jmomot
    zaraz to posprawdzam
    :arrow: zbyszekze
    moglbys napisac jak zmienic amplitude ramki :?: :oops: jestem troche poczatkujacy :oops:
  • Poziom 18  
    zbyszekze napisał:
    defekt ten nie musi być związany z samym pionem, czy zwiękrzając amplitudę powroty "uciekają" wraz z jej wzrostem , lub rabią się bardziej wyrażne ze zwiękrzaniem nasycenia.
    to defekt może być w układzie wygaszania powrotów, lub układzie kształtującym impulsy do niego.


    podaielam zdanie zbyszkze że będzie to uszkodzenie w układzie wygaszania - sprawdz czy regulolując peerkami pionu zmienia się obraz i czy ma to wpływ na te "linie"
    Kiedyś miałem coś podobnego ele w innym TV o ile pamiętam był uszkodzony jakiś mały elektrolit.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: NPN
    Podstawielm 5 roznych LA ktore dzialaja w innych tv i nic :?
    :arrow: DAREK C
    Regulacja PR od V-Size dziala ale nie ma zadnego wplywu na te linie, poprostu zwezaja sie razem z obrazem :?
  • Poziom 18  
    Nie chce mi sie wierzyc aby to byla kwestia ukladu scalonego. Nie spotkalme sie jeszcze aby nowy uklad od piony dawal taki efekt.
  • Poziom 17  
    Moim zdaniem powinieneś koniecznie sprawdzić układ wytwarzający SSC, tak jak pisze kolega jamomot.

    Jak piszesz, przy regulacji V-size powroty podążają za zwężającą się ramką, więc znaczy, że są w treści obrazu: miałem kiedyś podobną usterkę, tylko w odwrotną stronę, część obrazu była wygaszna.

    Odnajdź na schemacie, gdzie są wytwarzane impulsy SSC i sprawdź tam pojemności (impulsy SC wychodzą ze scalaka synchro H, a imp. V dokładany jest na zewnątrz).

    Pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie mam do niego schematu :( Podam scalaki jakie tam siedza moze poradzicie przy ktorym konkretnie szukac bo nie mam do nich aplikacji a jak juz jakies sa to kompletnie nieczytelne :?
    TA8659AN
    A7530
    AN6368
    LA7323
    LA7331
    LC8992
    LA7210
    ===============================================
    Czy taki przebieg na p.29 TA8659 jest prawidlowy :?:
  • Poziom 40  
    Podaj napięcie zasilania pionu z osobnego zasilacza. To pozwoli Ci wyeliminować na 100% pochodzenie powrotów od zasilania.
  • Poziom 29  
    :arrow: gorgoroth
    tyle myślenia a sam sobie odpowiedziałeś gdzie szukać uszkodzenia
    gorgoroth napisał:
    .......od gory kilka linii ciaglych potem 2 przerywane i ostatnia zakonczona punktem w 1/3 szerokosci ekranu.....

    gorgoroth napisał:
    ....... Pozatym linie nie wystepuja na wszystkich kanalach, przykladowo na discovery jest widoczny tylko ten punkt o ktorym pisalem, na eurosporcie sa tylko na wysokosci ok 1cm a na tvp1 na ok 6cm ..........

    i conieco podpowiedział ci
    zbyszekze napisał:
    ........to defekt może być w układzie wygaszania powrotów, lub układzie kształtującym impulsy do niego.
    czyli ogłądasz linie teletekstu które powinny być wygaszone w torze wizji :lol:
  • Poziom 18  
    :arrow: dwaserwis spotkalem sie z identyczna usterka w monitorze a tam napewnie nie byla to telegazeta, a jak nie txt to co innego moglo to powodwac?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Odnoszę wrażenie, że przebieg na p.29 TA...jest nieprawidłowy a przynajmniej w tej postaci jak w załączniku. Dawno już nie miałem potrzeby jego oglądania ale o ile pamietam to linia zerowa powinna mieć kształt lekko zarysowanej piły wzrastającej od lewej do prawej strony. Ponadto impuls szpilkowy wyznaczający czas trwania 20ms powinien mieć w górnej części większą amplitudę niż w dolnej. Podaj jaka jest wartość składowej stałej a jaka amplitud. Sprawdź elementy w p.31 generatora V.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: Zdzich42
    Juz zasilalem z osobnego zasilacza, nic to nie zmienilo.
    :arrow: Dwaserwis
    Miej wzgląd na moj niski stopien zaawansowania :wink: Nie mam schematu ani aplikacji i nie bardzo wiem za co sie zabrac :?
    :arrow: Oldboy
    Skladowa stala 940mV, gorna czesc impulsu ma 0,25Vpp, dolna 0,6Vpp, okres dokladnie 20ms.
    Zaraz posprawdzam elementy przy p.31 i dam znac.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Elementy w p.31 sprawdzilem/wymienilem. Bez zmian
  • Poziom 20  
    Proponuję Ci prześledzić (poniewaz nie ma schematu) następujący tor sygnału.Z cewek odchylania pionowego poprzez opór od 5-6kilo do 10-100kilo i dzielnik kondensatorowy sygnał wyjściowy pionu jest z powrotem podawany do układu TA.. w celu wygaszania . przy braku tego sygnału będziesz miał efekt podobny do tego który opisałeś.

    Np. w TV SANYO CEP 2147 Chassis E2 gdzie pion też jest na LA7830 ten sygnał idzie przez opór R431-39k , dł.100mikH., do pin4TDA4505M.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    :arrow: ANDY
    Sprzezenie z cewek przychodzi na p.32 TA8659. Czy jest sens podejrzewac TA8659??
  • Poziom 20  
    Jesli wszystko inne sprawdziłeś to ja bym podstawił TA..
    Ale z TA wychodzą impulsy SC, jeśli nie są prawidłowe to zaryzykuj, ale jeśli są prawidłowe to uszkodzenie musi być gdzies indziej np. matryca.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Podstawienie TA8659 rowniez nic nie zmienilo :?