Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    User removed account
    User removed account  
    Kasek21
    Level 43  
    W obydwu przypadkach wystarczyło wejść do biosu i zmienić kolejność bootowania.
    User removed account
    User removed account  
    mkubol
    Level 24  
    Kasek21. Wejdź do biosu np w toschibie A500 a dell inspiron . Jedyny sposób to wciskać wszystkie Klawisze funkcyjne. Żeby było ciekawiej To proponuje jeszcze spróbować wejść do biosu w Pacard bell.
    Samsung_L4
    Level 24  
    No coz... pewne rzeczy albo sie wie albo sie nie wie i trzeba szperac po forach. W serwisowaniu komputerow dosyc dobra znajomosc jezyka jest po prostu wymogiem i trzeba sie do tego przyzwyczaic.

Co do boot menu i bootowania z USB: F8/F12 to STANDARDOWE klawisze przypisane do bootmenu tak jak DEL i F2 do wchodzenia do BIOS-u. Zreszta podejrzewam, ze POST wyswietla jak wejsc do boot menu jesli sie wylaczy logo producenta plyty lub wylaczy sie opcje silent boot lub podobna w BIOS-ie.

Post taki troche w stylu 'nie wiem wiec ponarzekam'

Pozdrawiam i zycze wiecej cierpliwosci nastepnym razem.
    yang32
    Level 36  
    Samsung_L4 wrote:
    No coz... pewne rzeczy albo sie wie albo sie nie wie i trzeba szperac po forach. W serwisowaniu komputerow dosyc dobra znajomosc jezyka jest po prostu wymogiem i trzeba sie do tego przyzwyczaic.

Co do boot menu i bootowania z USB: F8/F12 to STANDARDOWE klawisze przypisane do bootmenu tak jak DEL i F2 do wchodzenia do BIOS-u. Zreszta podejrzewam, ze POST wyswietla jak wejsc do boot menu jesli sie wylaczy logo producenta plyty lub wylaczy sie opcje silent boot lub podobna w BIOS-ie.

Post taki troche w stylu 'nie wiem wiec ponarzekam'

Pozdrawiam i zycze wiecej cierpliwosci nastepnym razem.

Klawisze są dla konkretnych biosów standardowe i to wie każdy zajmujący się komputerami choćby bardziej hobbistycznie.
    Natomiast nie jest to pisane dla normalnego użytkownika z takiego prostego powodu, że producenci sprzętu komputerowego dzielą ludzi na użytkowników i informatyków. Informatykowi po nic ta informacja, bo to wie, a użytkownikowi po nic ta informacja bo jak coś nie tak to powinien pójść do informatyka. Tak jest na zachodzie i u nas też pomału tak się dzieje.
    User removed account
    User removed account  
    yang32
    Level 36  
    Informacja jest Kolego tylko trzeba ją umieć znaleźć i zrozumieć.
    Ja sobie bez problemu i bez żadnej instrukcji radzę z każdym sprzętem elektronicznym i po 10 min w ręce wiem co i jak. Po nic mi instrukcje.
    Kiedy coś jest nie tak z samochodem to żadne instrukcje mi nie pomogą i idę do kolegi mechanika.
    Takie jest życie i nie wszystko można samemu zrobić i to zrobić sprawnie i dobrze.
    User removed account
    User removed account  
    Samsung_L4
    Level 24  
    Ja rzeklbym, ze to teraz wszystko jest bardziej 'lopatologicznie' wytlumaczone i rozwiazane jesli chodzi konkretnie o PC. Zadnych zworek, wszystko full auto samo sie ustawia, zadnych niekompatybilnosci, zasobow, przerwan czy innych konfliktow. Zyc nie umierac. System mozna nawet postawic metoda 'cegla na enterze' hehe.

Z drugiej strony nie dziwie sie tez troche producentom - dzis komputer moze miec kazdy, tak pasjonat jak i kompletny idiota i trzeba sie jakos zabezpieczac przed ta duga grupa. Swietnie w swoim czasie rozwiazywal to gigabyte gdzie po wejsciu do BIOS-u mozna bylo sobie tylko zmienic date/godzine, napedy, bootowanie i ewentualnie wlaczyc/wylaczyc haslo, porty i dzwiekowke. Cala reszta pojawiala sie po nacisnieciu kombinacji CTRL+F1.

Zdarzaja sie tez oczywiscie wpadki i totalnie bezsensowne ustawienia. Pamietam jakby to bylo wczoraj, posiadalem plyte SuperSocket7 na ALi Alladin V gdzie !!!domyslnie!!! opcja L2 TAG RAM SIZE byla ustawiona na >128MB co przy mniejszej ilosci RAM-u (w 1998r 64MB DIMM kosztowalo jakies 600zl) powodowalo nieregularne acz czeste zwisy pod Win98.
    Sebas9k
    Level 16  
    :arrow: MARKOPOLO
    Najczęściej, jak POST przelatuje za szybko, to naciskasz magiczny klawisz "pause" po krótkiej chwili, jak się załączy sprzęt i można sobie przejrzeć, co się dzieje. Jak mamy wkurzające logo, to albo wyłączamy je w ustawieniach BIOSu, albo możemy pobawić się klawiszami tab/esc, żeby zobaczyć np. skróty klawiszowe do flashowania BIOSu, boot menu...

:arrow: Samsung_L4
    Czasami bym chciał, by wróciły te czasy, kiedy na płytach głównych było >= 40 zworek, na kartach rozszerzeń tak samo itp., bo mniej ludzie sami kopali. Faktem, fakt, że dokumentacje były także mocno pokręcone.

Teraz, co dostaję komputer od jakiś smarkaczy, to zazwyczaj przekręcony procek, słabe chłodzenie i zasilaczo-podobny twór... Potem dziwić się, dlaczego sekcja zasilania na płycie siada, a młody mówi "Przełącznik się zepsuł, bo jak zewrze dwa przewody we wtyczce zasilacza, to zadziała"
    Tommy82
    Level 41  
    MARKOPOLO
    Na moim ibm pojawia się po włączeniu
    to interupt startup press blue buton
    Wciskam blue buton i mam wykaz opcji esc f1 f12 i enter-pause jak by ktoś nie zdążył

A Biosie też jest opcja zdisablowania f12 i tego komunikatu o blue butonie. No ale w tych biosach jest tak mało ze trudno przeoczyć.
    No ale generalnie nie ma dramatu jeszcze się nie zdarzyło żebym w sprawnym laptopie do bisu niew szedł.

No i może po prostu źle zapytanie do Google formułujesz?