Witam Wszystkich...,Mam pewien problem z moją maszyną,którą chcę w pewien sposób zmodernizować,aby ułatwiała mi pracę. Więc: posiadam piec gazowy (Revent z lat 70-tych) z obrotowym stołem (wchodzą do środka dwa wózki) Obrót tego stołu zapewnia silnik 3-fazowy,poprzez pasek klinowy i koło przekładniowe.Czasami po włożeniu wózków wysunie się blacha i klinuje stół,w efekcie czego ,mam spalone bułki,przy czym silnik wciąż pracuje a pasek klinowy się ślizga. Chciałbym zamontować jakiś wyłącznik na tym kole,żeby zasygnalizował mi zatrzymanie się stołu. Wysterował bym go poprzez stycznik 1-f ze stykami otwartymi w czasie pracy,podczas zatrzymania styk by się zamknął i załączył lampkę. Mój problem polega na tym że nie mogę znalężć takiego wyłącznika,który by wykrywał taki ruch a w przypadku zatrzymania załączał by styki, czy w ogóle coś takiego istnieje?
Czy ktoś może miał z czymś takim do czynienia? Proszę o porady. Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas.
Czy ktoś może miał z czymś takim do czynienia? Proszę o porady. Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas.