Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

(DVBT) Nagły brak sygnału, dotąd działało sprawnie

malina_CK 23 Oct 2012 22:35 59451 38
Wago
  • #1
    malina_CK
    Level 9  
    Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego jeśli utworzyłam temat w niewłaściwym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Od jakiegoś czasu mam dziwny problem, z którym w żaden sposób nie mogę sobie poradzić.
    Od maja korzystam, ze dekodera DVBT (manta) podłączonego do telewizora plazmowego LG 42" (sygnał hdmi) oraz najzwyklejszej anteny siatkowej (wstyd się przyznać ale już lekko podrdzewiałej), umieszczonej na strychu. Wszystko działało bez najmniejszych problemów, bez zakłóceń. Jednak jakiś czas temu włączyłam TV i powitał mnie napis "brak sygnału". Dokładnie sprawdziłam czy żaden kabel się nie wysunął, sprawdziłam również położenie anteny na strychu. Nic się nie zmieniło. Spróbowaliśmy z bratem na nowo wyszukać kanały ale nic nie odnalazło.
    Po kolei wymienialiśmy elementy myśląc że to jakieś zewnętrzne usterki. Wymieniliśmy płytkę antenową, zasilacz, kabel, a w końcu i całą antenę na nową. Niestety po wszelkich próbach skierowania jej na wszystkie możliwe strony dekoder nie wyszukał nawet jednego programu. Sprawdzaliśmy dekoder u rodziców w pokoju podpinając go do ich telewizora i działał bez problemów. Rodzice korzystają z identycznej manty, również podłączonej do anteny szerokopasmowej (Telemor) i oni odbierają przekaz cyfrowy bez problemu.
    Co ciekawe. Podłączyłam kabel antenowy bezpośrednio do gniazda znajdujacego się w moim telewizorze, w efekcie odnalazł 2 programy (bardzo kiepskiej jakości) z analogowego przekazu, a cyfrowych zero? Jaka może być przyczyna skoro do tej pory wszystko było dobrze? Mieszkamy w 2 piętrowym domu, a więc antena znajdowała się raczej ponad większością zabudowań, które mogły by powodować zakłócenia. Bardzo proszę o jakieś pomysły i z góry dziękuję za pomoc
    Dodam jeszcze, że mieszkamy ok 13 km od Kielc.
    Pozdrawiam!
  • Wago
  • #2
    mickpr
    Level 39  
    malina_CK wrote:
    Sprawdzaliśmy dekoder u rodziców w pokoju podpinając go do ich telewizora i działał bez problemów.
    Zatem uszkodzenie dekodera wyeliminowane.
    malina_CK wrote:
    Co ciekawe. Podłączyłam kabel antenowy bezpośrednio do gniazda znajdujacego się w moim telewizorze, w efekcie odnalazł 2 programy (bardzo kiepskiej jakości) z analogowego przekazu, a cyfrowych zero?
    Czyli wygląda na to, że instalacja antenowa "jakoś działa". Niestety "jakoś" nie zawsze wystarczy do transmisji cyfrowej.
    Wina będzie najprawdopodobniej w instalacji antenowej. Raczej nie sądzę aby TV się nagle popsuł.
    Podpowiedz jeszcze jaką antenę zamontowałaś?
    Dlaczego zastosowałaś wzmacniacz?
    Dlaczego nie wyniesiesz anteny na dach? (strych to dobre miejsce dla wieszania prania).
    Podpowiedz, czy odbierasz sygnał bezpośrednio, czy antena "widzi" nadajnik (ze strychu to raczej nie "widzi").
    Może odbierasz sygnał z jakiegoś odbicia - i stąd ten problem?
    Przy 13km musi działać.
  • #3
    malina_CK
    Level 9  
    Z tym wyniesieniem na dach to ryzykowna sprawa - dom ogromny, i samo mocowanie zapewne było by problemowe, ale tak jak napisałam wcześniej - jak dotąd działało wzorowo właśnie na strychu.
    Przepraszam, przejęzyczenie, nie wzmacniacz a zasilacz
    12 V /100 mA
    Zapomniałam wspomnieć, antena była mocowana na balkonie (otwarta przestrzeń) i również, pomimo prób z kilkoma kierunkami, nic nie wyszukało. Antena najzwyklejsza siatkowa, rzekomo dedykowana do DVBT
    Co znaczy "odbierać sygnał bezpośrednio"? Wcześniej to,że antena znajdowała się na strychu w niczym nie przeszkadzało. Nie mam pojęcia ci mogło sie stać
  • #4
    mickpr
    Level 39  
    Po pierwsze - antena + symetryzator + dobry kabel.
    Po drugie kierunek anteny i ukształtowanie terenu sprawdź na mapie (np. http://www.dvbtmap.eu/ )
    Po trzecie - skoro jest zasilacz - to jest i wzmacniacz.
    Po czwarte - sygnał odbierany bezpośrednio - miałem na myśli to, że antena jest bezpośrednio skierowana w stronę nadajnika i odbiera sygnał bez odbić.
    Czasem można odbierać sygnał z odbicia. Taki sygnał jest z reguły niestabilny, ale w przypadku zamontowania anteny ze strony gdzie nadajnik jest zasłonięty jakąś przeszkodą - czasem nie ma innego wyjścia.

    malina_CK wrote:
    Antena najzwyklejsza siatkowa, rzekomo dedykowana do DVBT
    Sprzedawcy napiszą cokolwiek, aby sprzedać towar.
    Antena siatkowa nie jest dedykowana do DVB-T. Można na niej odbierać sygnał DVB-T, ale nie jest to najbardziej optymalny wybór.
    Aby cię uspokoić - przy 13km od nadajnika spokojnie powinna wystarczyć.
  • #5
    malina_CK
    Level 9  
    Z mapki wynika, ze w okolicy najbliżej mnie znajdują się 3 nadajniki.
    Mogę przypuszczać, że obicia na pewno się pojawią, chociaż nigdy nie narzekałam na zakłócenia. Najgorsze jest to, że przez 7 miesięcy były programy, a teraz dekoder nie jest w stanie wyszukać nawet kilku kanałów chociażby z zakłóceniami, przynajmniej wtedy można by dalej kombinować, a tak to nie mam żadnego pomysłu co z tym dalej robić. Kanały zniknęły dosłownie z dnia na dzień, rano normalnie oglądałam telewizję a wieczorem już nic nie było.
  • #6
    mickpr
    Level 39  
    Jeśli masz możliwość podpięcia innego TV - zobacz na innym. Z tego, co pisałaś - dekoder działa poprawnie. Być może uszkodzenie jest tak prozaiczne (o czym zapomniałem) - jak złe połączenie wtyku antenowego/Eurozłącza między dekoderem, a telewizorem.
    No właśnie - w jaki sposób masz połączony dekoder DVB-T z telewizorem?
    Skieruj antenę na najmocniejszy nadajnik.
    13km to naprawdę bardzo mało.
    Wymontuj wzmacniacz antenowy - zamontuj symetryzator UHF. Odłącz zasilacz.
    Sprawdź czy kabel antenowy nie ma zwarcia (nawet pojedynczym włoskiem metalu z ekranu).
  • #7
    malina_CK
    Level 9  
    mickpr wrote:
    Jeśli masz możliwość podpięcia innego TV - zobacz na innym.

    Dekoder z telewizorem połączony jest kablem HDMI. Inny telewizor (CRT) też był już sprawdzany na tej antenie(kabel euro + dekoder), również nic nie wyszukał
    mickpr wrote:
    Wymontuj wzmacniacz antenowy - zamontuj symetryzator UHF. Odłącz zasilacz.
    Sprawdź czy kabel antenowy nie ma zwarcia (nawet pojedynczym włoskiem metalu z ekranu).


    Czy dobrze zrozumiałam? Pozbywam się tej płytki drukowanej w puszce antenowej i zastępuję ją symetryzatorem UHF?
    mickpr wrote:
    Odłącz zasilacz.


    Ten?

    (DVBT) Nagły brak sygnału, dotąd działało sprawnie

    wtedy juz bez zasilacza podłączyć kabel bezpośrednio do gniazda? (odpowiednią nakrętką)
  • #8
    mickpr
    Level 39  
    Jednym słowem - Tak.
    Ja bym jednak na twoim miejscu (póki nie spadł śnieg) zamontował antenę na dachu.
    Mieszkam w domu 1 piętrowym + strych - dopiero na dachu antena jest powyżej słupów z trakcją elektryczną - i dopiero na takiej wysokości sygnał jest dobry.
    Antenę mam inną, co prawda, ale mieszkam ok 35 km od nadajnika w Łodzi.
    Obraz - siła 100% / jakość 100% (w gorsze dni siła spada maks. do 90%).
  • Wago
  • #9
    malina_CK
    Level 9  
    W porządku, postaram się jak najszybciej spróbować jeszcze w ten sposób. Odezwę się co z tego wyszło.
  • #10
    malina_CK
    Level 9  
    Zrobiłam dokładnie tak jak radziłeś - antena wyżej, symetryzator i kabel antenowy bezpośrednio do dekodera, bez zasilacza. Rezultat jest taki, że wyszukało tylko 8 programów, co prawda sygnału nie gubi, ale chcąc wyszukać więcej zaczynałam powoli zmieniać kierunek anteny z nadzieją, że wychwyci więcej programów, jednak nic z tego, nie wyszukiwał nic. Zostałam przy tych ośmiu kanałach ale poprzednio miałam ich ponad 20. Jakieś pomysły żeby jeszcze kilka doszło?
  • #11
    mickpr
    Level 39  
    Strzelam, że anteny na dach nie wyniosłaś?
    Teraz mógłbym powiedzieć "a nie mówiłem" - bo śnieg właśnie już leży.
    Może w tygodniu stopnieje. 13km to naprawdę niewiele.

    Napisz jeszcze w jakich granicach procentowych masz teraz siłę i jakość sygnału?
  • #12
    malina_CK
    Level 9  
    Na dachu nie jest, ale w najwyższym oknie szczytu przymocowana do zewnętrznej ściany. Więc jest na zewnątrz.
    Ni mam w dekoderze czegoś takiego jak procentowa siła sygnału. Albo jest program albo go nie ma.
  • #13
    mickpr
    Level 39  
    malina_CK wrote:
    Ni mam w dekoderze czegoś takiego jak procentowa siła sygnału. Albo jest program albo go nie ma.
    Podaj model dekodera, bo coś mi się nie chce wierzyć.
  • #14
    malina_CK
    Level 9  
    Manta DVB-T06. Jeśli wiesz gdzie to sprawdzić to proszę, powiedz

    (DVBT) Nagły brak sygnału, dotąd działało sprawnie
  • #15
    mickpr
    Level 39  
    http://www.manta.com.pl/wp-content/uploads/2012/05/DVBT06-MANUAL.pdf
    Strona 10.
    Na pierwszym z rysunków na tej stronie masz pasek "Jakość".
    Jakość sygnału jest kluczowa. Z moich obserwacji wynika, że jakość poniżej 35% - to zawsze oznacza "kratki na ekranie".
    Przy programach HD wartość ta powinna być o wiele większa.

    W moim przypadku jakość utrzymuje się w granicach 90-100%.
    Myślę, że jakość powyżej 50% powinna być już wystarczająca.

    Jeśli operacje, które zrobiłaś nic nie dały, to może faktycznie lepiej zostawić ten wzmacniacz (+ zasilacz).
    Pamiętam, że ja na początku tak właśnie miałem - wzmacniacz + zasilacz + antena.
  • #16
    User removed account
    Level 1  
  • #17
    malina_CK
    Level 9  
    Własnie problem polega na tym, że mimo odnalezienia tych 8 kanałów jednak sygnał bardzo często zanika, i tworzy się rozpikselowanie, podrzucę screen z tą częstotliwością, mimo, że jest ona w miarę dobra, nie rozumiem dlaczego są te zakłócenia?

    (DVBT) Nagły brak sygnału, dotąd działało sprawnie

    tak jest na każdym kanale, jakość nie schodzi do połowy

    Mieszkam 13 km od Kielc, jeden nadajnik jest w Kielcach, drugi w Św. Krzyżu oddalonym od mojej miejscowości ok 30km.
  • #18
    User removed account
    Level 1  
  • #19
    malina_CK
    Level 9  
    Słopiec powiat Kielecki, antena zwrócona w stronę nadajnika znajdującego się w Kielcach
  • #20
    User removed account
    Level 1  
  • #21
    malina_CK
    Level 9  
    Co do dekodera, był już dwukrotnie zamieniany, za każdym razem z takim samym skutkiem. Czyli co tym razem zrobić? Ponownie podłączyć zasilacz do przewodu antenowego z zasilaniem z dekodera?
  • #22
    User removed account
    Level 1  
  • #23
    malina_CK
    Level 9  
    Ale antena była również sprawdzana na zwykłej płytce tak jak pierwotnie zakupiona, wtedy też rozważaliśmy różne kierunki, oraz możliwość zasilania z anteny i wtedy nawet jednego programu nie wyszukało.
  • #24
    User removed account
    Level 1  
  • #25
    malina_CK
    Level 9  
    I tak było do niedawna, antena wisiała na strychu, programy działały bez zarzutów, zero problemów, zero zakłóceń, od jakiegoś czasu nie da sie nic z tym zrobić, nowa antena, nowy zasilacz, nowy symetryzaror, porostu nic, próbowaliśmy z bratem według tego to jest napisane tu na forum i nic.

    Rozważam jeszcze taką kwestię, że "puścić" z anteny (telemor) rodziców dwa łącza, jedno do ich dekodera, drugie do mojego, chyba są takie przejściówki umożliwiające korzystanie z sygnału na dwóch telewizorach. Pytanie tylko czy wtedy sygnał nie będzie słabszy i czy u rodziców nie pojawią się zakłócenia. Może łatwiej będzie spróbować w taki sposób?
  • #26
    mickpr
    Level 39  
    malina_CK wrote:
    nowa antena, nowy zasilacz, nowy symetryzaror, porostu nic

    Kolega może mieć rację. Może wina jest w kablu? Sprawdź omomierzem (zwarte i rozwarte).
  • #27
    malina_CK
    Level 9  
    Przepraszam, ale niektóre obowiazki spowodowały odłożenie tematu na bok.

    Co do kabla - nie mam urządzenia którym mogłabym sprawdzić input i output. Natomiast już mówię jak sprawa potoczyła się dalej.
    Zrobiłam według zaleceń _cheetah'a_ i jego ostatniego postu 3 możliwości:

    Ustawiłam antenę na Św. Krzyż: symetryzator kabel antenowy bezpośrednio do dekodera bez zasilacza. W dekoderze ustawiłam opcję włączenia zasilania. Po wyszukaniu pojawiło się 15 standardowych programów (oprócz TVP Kultura, Historia i Polonia), Jakość niemal 100% bez jakich kolwiek zakłóceń. Następnego dnia po włączeniu telewizora, znowu pojawił sie brak sygnału. Zauważyłam coś ciekawego. Za każdym razem kiedy wyłączam dekoder (pilotem, nie z gniazdka) ponownie nie mam żadnego kanału albo pojawiają się nie przerwalnie zakłócenia. Kiedy wchodze w Menu zasilanie z dekodera ustawione jest na WYŁĄCZONY, wyedy musze zmienić ta opcję i wyszukać kanały ponownie. Więc z tego co zaobserwowałam nie mogę wyłączać dekodera i więc cały czas trzymam go na STAND BY ON. Dziwne ale prawdziwe.
  • #28
    User removed account
    Level 1  
  • #29
    malina_CK
    Level 9  
    Dokładnie tak! 8-O
    Natomiast u rodziców opcja zasilania z dekodera jest wyłączona cały czas ponieważ oni mają zasilacz 12v (antena skierowana na Kielce) ale antena z "tych droższych" więc może dlatego u nich działa to w taki sposób. U mnie ten sposób sie nie sprawdził niestety.
  • #30
    User removed account
    Level 1