Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kondensator nie ładuje, prosty układ

jacolp 24 Oct 2012 13:19 2229 8
  • #1
    jacolp
    Level 13  
    Zastanawiałem się w jakim dziale umieścić swoje pytanie, i mam nadzieję że dobrze trafiłem. Jeżeli nie to wybaczcie.



    Od niedawna bawię się elektroniką. Uznałem że sucha teoria na studiach nie wystarczy.

    Robię układ z książki na płytce stykowej. Układ jest zamieszczony na zdjęciu, moje połączenie na płytce rówież. Problem polega na tym, ze gdy potencjometr R3 ustawiony jest na zero, to kondensator ładuje się momentalnie. Gdy ustawiony jest na max, czyli 10k ohm kondensator się w ogóle nie ładuje. Gdy ustawię przykładowo 4k ohm, kondensator ładuje się momentalnie ale do mniejszego napięcia niż napięcie z baterii.

    Moje pytania brzmią:
    1. Czy tak ma być, czy kondensator powinien ładować się do napięcia wejścia (10V) poprostu w dłuższym czasie (tak też wnioskuję).
    2. Jeżeli powinien się ładować dłużej w zależności od ustawienia potencjometru R3, co mam źle?
    3. Jeżeli mam dobrze, i tak to działa, to dlaczego tak a nie jak w pytaniu 2.
    Kondensator nie ładuje, prosty układ Kondensator nie ładuje, prosty układ ]Link[/url]
  • #2
    D214d3k
    Level 39  
    I= U/R 10 / 11 000 = 0,000909090909 Ładuje ale nie za szybko.
  • #3
    jacolp
    Level 13  
    W takim razie, dlaczego przy nastawieniu np. 4k ohm. W ciągu jednej sek. pokazuje np. napięcie 5,3V, i nie ładuje do 10V?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Według moich obliczeń, przy 10k ohm. Powinien się ładować ok. 30sek.
    5 x (R3 + 1k) x C = 5 x 11k x 0,00047F = 26sek
    Czekam prawie minutę i dalej wskazanie woltomierza na kondensatorze wskazuje 0,00V.
  • #5
    marekzi
    Level 38  
    Prąd upływu kondensatora, być może również wpływ woltomierza o małej rezystancji wewnętrznej - jakiego używasz?
  • #6
    jarek_lnx
    Level 43  
    To podpucha? Pierwszy potencjometr masz włączony niezgodnie ze schematem, jako dzielnik napięcia, a nie jako rezystor. Stała czasowa będzie największa w położeniu środkowym i wyniesie 2,5kΩ*470µF≈1,2s czyli po 3,6s naładuje się do 95%
  • #7
    jacolp
    Level 13  
    Dzięki wielkie dla kolegi "jarek_lnx". Żeczywiście obwód był źle podłączony. Trzecia nóżka potencjometru powinna być wpięta szeregowo z czerwoną a nie od razu do minusa. Czy kolega jarek może mi wysłać szkic obwodu mojego błędnego podłączenia. Czyli dzielnika napięcia. Chcę zobaczyć jak to wygląda na papierze. Dzieki i temat zamykam. Pozdrawiam.
  • #9
    jacolp
    Level 13  
    Dzięki, pozdrawiam.