Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dual 839 RC - Silnik przesuwu taśmy nie pracuje.

badfinger 25 Paź 2012 08:57 2319 18
  • #1 25 Paź 2012 08:57
    badfinger
    Poziom 13  

    Nie jestem w stanie na obecnym etapie naprawić tego magnetofonu.Funkcje przewijania, stopu, pauzy przebiegają prawidłowo.Silnik odpowiedzialny za przesuw taśmy nie reaguje na przyciski play.Początkowo podejrzewałem procesor (speed driver)TCA 955,ponieważ w punkcie 16 napięcie wynosi 12 V.Takie same napięcie jest na wejściu bazy tranzystora T4502 i wyjściu opornika R4547 do tranzystorów T4054 I T4506.Chcąc upewnić się,że TCA 955 jest sprawny wymieniłem go na inny z innego egzemplarza magnetofonu Dual 839RC.W tym magnetofonie z którego pochodzi procesor,napięcia są prawidłowe i w punkcie 16 wynosi 6,8V i takie napięcie wchodzi na bazę T4502 a następnie z emitera do opornika R4547.Po przełożeniu TCA 955 do uszkodzonego magnetofonu napięcie w punkcie 16 wynosi 12V.Zmierzyłem napięcie na wyjściu do silnika Q10 i Q9 w panelu sterowania i to jest zjawisko dziwne,w obydwu punktach wynosi ponad 12V.Sprawdziłem również wszystkie rezystory i tranzystory oprócz kondensatorów. Jaką rolę odgrywa w tym układzie muting,punkty I 3 i I 4?

    0 18
  • #2 26 Paź 2012 18:40
    mnych
    Poziom 16  

    badfinger napisał:
    Zmierzyłem napięcie na wyjściu do silnika Q10 i Q9 w panelu sterowania i to jest zjawisko dziwne,w obydwu punktach wynosi ponad 12V.


    Witam.Dla tego żeby silnik zaczął kręcić się napięcia na łapkach motoru muszą różnić się .Podejrzewam,że w twoim wypadku napięcie sterowania nie popada na tranzystor który podłącza jeden z drutów silnika na masę. Było by lżej coś dokładniej poradzić gdyby załączyłeś schemat.

    0
  • #3 26 Paź 2012 20:49
    badfinger
    Poziom 13  

    Jest już coś co może mieć istotny wpływ na pracę silnika.Na zaciskach silnika(tonmotor) pojawiły zmiany w napięciach po odłączeniu od płyty sterującej złącza muting I 3i I 4.Napięcie zmienia się przy zmianie kierunku pracy i wynosi raz na jednym punkcie silnika około 3V i drugim 0 i odwrotnie.To jest i tak sukces,ale silnik nie ruszył.Dual 839 RC - Silnik przesuwu taśmy nie pracuje.

    0
  • #4 26 Paź 2012 21:12
    mnych
    Poziom 16  

    badfinger napisał:
    Napięcie zmienia się przy zmianie kierunku pracy i wynosi raz na jednym punkcie silnika około 3V i drugim 0 i odwrotnie.Dual 839 RC - Silnik przesuwu taśmy nie pracuje.


    Więc schemat sterowania silnikiem działa. Sprawdź czy działa silnik. Podłącz do silnika napięcie 3V z oddzielnego źródła.

    0
  • #5 27 Paź 2012 22:13
    badfinger
    Poziom 13  

    Zmierzyłem napięcie na zaciskach silnika,wynosi odpowiednio 2,69V na jednym i 0,03 na drugim.Chcąc upewnić się czy silnik w ogóle reaguje zdjąłem pasek napędzający koła.Silnik pracuje,ale nie jest w stanie po założeniu paska obrócić kołem.Istotną sprawa która zauważyłem jest brak napięcia na zaciskach po zmianie kierunku pracy.Nie wiem jakie napięcie jest potrzebne dla tego silnika by prawidłowo wykonał obrót.Silniczek jest wyprodukowany w Szwajcarii przez firmę Maxton Dc Motor i nie ma tabliczki znamionowej określającej parametry.Drugi silnik ma napięcie 7V.

    0
  • #6 29 Paź 2012 14:30
    mnych
    Poziom 16  

    Witam.Czy próbowałeś przekręcić koło palcami? Być może coś hamuje mechanizm? Myślę warto sprawdzić. Jeszcze jeden wariant - po podłączaniu napięcia do silnika jak robiłeś wczesnej ( z oddzielnego źródła) spróbuj łatwo przytrzymać oś palcem. W razie kiedy silnik zatrzyma się nawet przy małym obciążeniu oznacza to, że silnik jest podpalony. Więc do wymiany.

    0
  • #7 29 Paź 2012 15:28
    badfinger
    Poziom 13  

    Mam drugi egzemplarz Duala i napięcie podczas pracy wynosi na tym silniku 5,7 V.W moim uszkodzonym magnetofonie jest w granicach 3V.Wydaje mi się,żę przyczyną tych problemów może być TCA 955,który nieprawidłowo steruje pracą tego układu.Powodem tych przypuszczeń może być sytuacja zamiany tranzystora BC337 NA 327.W schemacie który posiadam jest dość istotny błąd polegający na tym,żę w opisie jest T4502 (BC327),obok w kółeczku symbol,który wyrażnie sugeruje tranzystor npn a nie pnp.Dla mnie nie zorientowanego wydawało się prawidłowe to,żę ma być BC327.Zresztą przy tym półprzewodniku silnik ma właśnie napięcia dające mu możliwość pracy.Gorzej jest z wysokością napięcia,które jak już wspominałem jest za niskie. Po zmianie na npn BC337, stwierdziłem brak napięcia w punkcie 16 TCA 955 a tym samym na wyjściu BC 337 na rezystor R 4506.

    0
  • #8 29 Paź 2012 15:55
    mnych
    Poziom 16  

    badfinger napisał:
    Mam drugi egzemplarz Duala i napięcie podczas pracy wynosi na tym silniku 5,7 V.W moim uszkodzonym magnetofonie jest w granicach 3V.Wydaje mi się,żę przyczyną tych problemów może być TCA 955,który nieprawidłowo steruje pracą tego układu.


    W razie kiedy silnik jest uszkodzony konsumpcja prądu będzie za duże,wtedy i napięcie będzie zaniżone.

    0
  • #9 29 Paź 2012 19:35
    badfinger
    Poziom 13  

    Sprawdziłem TCA 955 w innym modelu magnetofonu Eumig FL 1000 i procesor funkcjonuje prawidłowo.W punkcie 16 pojawiło się napięcie prawidłowe 7V.Postanowiłem również sprawdzić rezystancję na zaciskach silnika w Dualu i wynosi 50 ohm.

    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    GM

    0
  • #10 29 Paź 2012 19:55
    mnych
    Poziom 16  

    Kiedy będziesz mierzyć opór na zaciskach silnika, przekręć trochę oś silnika i popatrz jak zmieni się opór. Potem można porównać opór silnika w sprawnym magnetofonie z niesprawnym.

    0
  • #11 29 Paź 2012 22:20
    badfinger
    Poziom 13  

    Po twoich uwagach dotyczących silnika postanowiłem go wymienić.Sytuacja zmieniła się natychmiast, magnetofon rozpoczął pracę,ale silnik ma w dalszym ciągu zbyt szybkie obroty i napięcie obecnie wynosi 10V.Regulacje rezystorami R 4505 i R 4503 oraz regulatorem Pitch nie przynosi żadnych zmian.Powinienem chyba przyjrzeć się dokładnie generatorowi i jego roli w układzie pracy silnika.Inną usterką jest brak pauzy.

    0
  • #13 30 Paź 2012 09:13
    badfinger
    Poziom 13  

    Kondensator C4505 już wymieniłem, natomiast pozostał C4508 w układzie generatora.Generator jest bardzo ciekawym rozwiązaniem w tym modelu, jest to koło zamachowe Capstanu wraz z cewką. Obroty tego koła jako impuls elektryczny przekazywane są do TCA 955 na zacisk nr 3.Schemat TCA955 mam i muszę sprawdzić czy w ogóle dochodzi do niego sygnał z generatora.Dual 839 RC - Silnik przesuwu taśmy nie pracuje.

    0
  • #14 30 Paź 2012 17:11
    mnych
    Poziom 16  

    Właściwie ten impuls elektryczny z generatora popada przez C508 na tranzystor T4500 i dalej na układ TCA 955

    0
  • #15 31 Paź 2012 09:26
    badfinger
    Poziom 13  

    Wczoraj rozebrałem mechanizm magnetofonu i okazało się,że ktoś z naprawiaczy założył dwa koła z magnesem zamiast jednego. Być może to było przyczyną braku sygnału z generatora,gdyż był on zakłócony pracą drugiego koła.Po tej zmianie magnetofon rozpoczął pracę.Martwi mnie jednak brak pauzy i świecenia dwóch diod LED od pauzy i przewijania w lewo.Muszę sprawdzić przebieg sygnałów z układu scalonego DS 8867,który jako jedyny nie został wymieniony.

    0
  • #16 31 Paź 2012 18:13
    mnych
    Poziom 16  

    badfinger napisał:
    Muszę sprawdzić przebieg sygnałów z układu scalonego DS 8867,który jako jedyny nie został wymieniony.


    Witaj.Zgadzam się z tobą co do sprawdzenia sygnałów z układu DS 8867 .Zarazem trzeba sprawdzić kondensatory w obwódce tego układu.Bo czasem zdarza się tak że kondensator elektrolit który z czasem traci pojemność może być przyczyną złej pracy układu.

    0
  • #17 31 Paź 2012 21:33
    badfinger
    Poziom 13  

    Zmierzyłem napięcie na wyjściu Q2 i wejściu elektromagnesu przy mechaniżmie magnetofonu.To są dwa elektromagnesy które podnoszą wózek z głowicami.Napięcie w tych dwóch punktach wynosi 14V i po włączeniu pauzy spada do 0.Po cofnięciu przycisku pojawia się znowu.

    0
  • #18 01 Lis 2012 07:17
    mnych
    Poziom 16  

    badfinger napisał:
    Zmierzyłem napięcie na wyjściu Q2 i wejściu elektromagnesu przy mechaniżmie magnetofonu.Napięcie w tych dwóch punktach wynosi 14V i po włączeniu pauzy spada do 0.Po cofnięciu przycisku pojawia się znowu.



    Jeśli poprawnie zrozumiałem - Q2 przełącza jeden z zacisków elektromagnesu na masę. Dla tego żeby na kolektorze pojawił się "0 " na wejściu ( baza) tranzystora powinno pojawić się pewne napięcie żeby Q2 zaparł zacisk elektromagnesu na masę.Więc elektromagnes powinien podjąć wózek .I przeciwnie kiedy na obu zaciskach elektromagnesu 14V powinna spracować "pauza".

    0
  • #19 02 Lis 2012 16:59
    badfinger
    Poziom 13  

    Niestety podjąłem decyzje o zaprzestaniu reperacji magnetofonu do czasu kiedy kupię trzy układy scalone(CD4015 N,) odpowiedzialne moim zdaniem za właściwe funkcjonowanie pauzy i nagrywania.Właściwie jestem zadowolony z powodu działania funkcji odtwarzania,przewijania i stopu.Nie chcę już dłużej maltretować biedaka bo stanie się to co z Eumigiem FL1000,kiedy wszystko działało a miałem niewielki problem z luzem wałka przesuwu taśmy.Podczas kolejnego remontu uszkodziłem coś i do dzisiaj nie mogę sobie dać rady.Dziękuję Panu z pomoc w naprawie,wszystkie sugestie dotyczące reperacji bardzo mi pomogły i niewątpliwie przyczyniły się do końcowego efektu.

    0