Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efekt zaswiecających się diod led od srodka w obie strony

napstereczek 25 Oct 2012 09:32 1938 21
    napstereczek
    Level 10  
    Witam.
    Podpowiedzcie proszę lub pokażcie układ, w którym:

Po podaniu napięcia (względnie 12v) zaświeci się szereg diod led.
    Przykładowo linia z 10 diod led miałaby zapalać się od środkowych diod do zewnętrznych, by świeciły wszysykie i tak miałyby pozostać do chwili braku zasilania. Po ponownym podaniu napięcia sytuacja miałaby się powtórzyć.

Jaki musiałbym układ zastosować?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
    Witek76
    Level 24  
    Np. CD4015, ma wejście szeregowe na które na stałe podasz "1" i 8 wyjść równoległych do których podłączysz klucze tranzystorowe załączające po 2 LED, potrzebny do tego jest jeszcze jakiś prosty zegar taktujący.
    Można jeszcze użyć dowolnego mikrokontrolera, program będzie dosyć prosty i liczba elementów potrzebnych do wykonania minimalna.
    napstereczek
    Level 10  
    Pomocny byłby jakiś schemat...
    W posiadaniu mam 12F675, może jego dałoby się jakoś wykorzystać...?
    Witek76
    Level 24  
    Prawie gotowy układ był w Praktycznym Elektroniku z roku 1992 nr 4 pt "Gwiazda betlejemska - ozdoba choinkowa".
    napstereczek
    Level 10  
    Chodzi mi o taki efekt:

Link

z tym, że w dwie strony i minimum 5 diod na jedną stronę.
    Witek76
    Level 24  
    A jak połączysz po 2 LEDy razem i odpowiednio je rozmieścisz, to nie będzie identyczny efekt?
    napstereczek
    Level 10  
    No właśnie nie. Jeszcze, żeby było trudniej, fajnie byłoby ustawić pr-kiem predkość zapalania sekwencji.
    Witek76
    Level 24  
    Jak to nie? To było retoryczne pytanie... Nie wiem jak to najprościej wytłumaczyć...
    Przecież wystarczy dodać do podanego przykładu z YT kolejne 5 LEDów, zamontować (mechanicznie), w odbiciu lustrzanym w stosunku do polączeń elektrycznych. Każdy kanał obsługuje 2 diody jednocześnie.
    napstereczek
    Level 10  
    tak, tak. Masz racje. Teraz tylko prosty układ i będę wdzięczny.
    Witek76
    Level 24  
    Już podałem namiary PE4/92, inne rozwiązanie to mikrokontroler, ale odnoszę wrażenie że kolega liczy na gotowca... i kolejnym pytaniem bedzie o "wsad" do niego.
    napstereczek
    Level 10  
    Spoko. Szukam i szukam, tego numeru i za PRC nie mogę znaleźć...
    BILGO
    Level 38  
    napstereczek wrote:
    Szukam i szukam, tego numeru i za PRC nie mogę znaleźć...

Bo słabo szukasz, lub nieumiejętnie.... Tutaj jest: --->http://chomikuj.pl/dkwiatkod/elektronika/gazety/praktyczny+elektronik/1992/Praktyczny+Elektronik+-+nr04+listopad+1992+*7bantila*7d,104613454.pdf<---
    napstereczek
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za link. Rożne frazy się wpisuje, ale nie zawsze trafi się na tą konkretna stronę.

Układ ok, ale jak zrobić, by nie było efektu powtarzalności? Interesuje mnie tylko zapalenie się diod kolejno, do pełnej linii i aby tak zostało do utraty napięcia i znów gdy podam napięcie efekt zapalania będzie ten sam.
    BILGO
    Level 38  
    napstereczek wrote:
    ale jak zrobić, by nie było efektu powtarzalności?

Usunąć połączenie między pinami 6, 10, 14 układu CD4015...

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej zrobić prosty generator astabilny na układzie 555 (z możliwością płynnej regulacji) + do tego układ 4017...
    napstereczek
    Level 10  
    Jeżeli chce połączyć maksymalnie 2 diody led na kanał, potrzebne są tranzystory kluczujące?
    BILGO
    Level 38  
    napstereczek wrote:
    Jeżeli chce połączyć maksymalnie 2 diody led na kanał, potrzebne są tranzystory kluczujące?

Sprawdź w nocie katalogowej 4015 jaką mają wydajność prądową na poszczególnych wyjściach... i wszystko będziesz wiedział...
    User removed account
    User removed account  
    BILGO
    Level 38  
    Christophorus wrote:
    Na wspomnianym schemacie są już tranzystory załączające diody LED więc nic już nie trzeba zmieniać

Szczerze mówiąc umknęły mi te tranzystory... :) zwykłe przeoczenie...
    napstereczek
    Level 10  
    Jaki efekt mianowicie?
    Witek76
    Level 24  
    napstereczek wrote:
    Jaki efekt mianowicie?

Nie mam już tego układu więc nie mam możliwości pokazać...
    BILGO
    Level 38  
    Witek76 wrote:
    Nie mam już tego układu więc nie mam możliwości pokazać...

To możesz Koledze napstereczek chociaż wytłumaczyć jak to mniej więcej wyglądało... :)