Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie tuner dvb-t koloru gubią się po chiwli

szymo324 26 Paź 2012 17:52 2472 11
  • #1 26 Paź 2012 17:52
    szymo324
    Poziom 7  

    Witam serdecznie wszystkich.
    Mam taki problem z podłączeniem telewizora i tunera dvb-t.
    Z dekodera mam wyjście video (żółty) i dwa audio (czerwony i biały), później występuje przejściówka na scart i do telewizora też wchodzi na scart.
    Problem jest taki, że kolor jest, ale tylko przez chwilę, później się gubi.
    Ustawiałem już na dekoderze różne możliwości tj. wyjście na rgb, composite i zawsze to samo.
    Wiedzie może dlaczego tak się dzieje?

    0 11
  • #2 26 Paź 2012 19:04
    mscgs24
    Poziom 21  

    Sprawdź czy wtyczka S-Cart siedzi dobrze w gnieździe TV, jęsli siedzi dobrze (czyt. nie ma luzów) to zmień ową przejściówkę. Miałem kilka razy problem z luźną wtyczką Euro, zawsze były takie objawy, również zanikający lub "buczący" dźwięk. Może kable są napięte i pod naporem wyciągają wtyczkę z TV...

    0
  • #3 26 Paź 2012 19:11
    itadek
    Poziom 21  

    Sprawdź kolego czy te urządzenia mają zgodne systemy koloru (PAL lub INNE), jakiej marki i jaki model telewizora posiadasz, analogicznie model i marke tunera?

    0
  • #4 26 Paź 2012 20:09
    szymo324
    Poziom 7  

    Wszystko jest ładnie połączone i niestety non stop to samo.
    Przejściówka będzie raczej dobra, gdyż przez nią także podłączam komputer do telewizora i wszystko jest ok. Podłączam także dvd na scart -> scart i też ładnie wyświetla. Tylko ten nieszczęsny dekoder.
    Sprawa jest o tyle dziwna, że gdy dekoder podłączam scart->scart to przy wyjściu na rgb mam obraz za bardzo czerwonawy a na composite czarno-biały.
    Jeżeli chodzi o system obrazu to, jeżeli na dekoderze ustawię ntsc to obraz jest dosyć złej jakości i czarno-biały. Tylko pal daje mi kolory. Pal stosuję także przy połączeniu z komputerem.
    Już nie wiem czemu nagle po paru minutach kolor się gubi.

    0
  • #5 26 Paź 2012 20:51
    itadek
    Poziom 21  

    może to wina telewizora, proszę podłączyć inne źródło sygnału na te wejścia i zobaczymy efekt.

    0
  • #6 26 Paź 2012 20:58
    szymo324
    Poziom 7  

    Inne źródła sygnału (komputer, dvd) śmigają, że aż miło - piękne kolory.
    Telewizor to jakiś stary curtis a dekoder dvb-t to manta. Na moim poprzednim telewizorze (też jakiś stary samsung) dekoder śmigał ładnie z kolorami bez ich utraty.

    0
  • #7 27 Paź 2012 22:18
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    TV obsługuje RGB? zmień ustawienia na CVBS

    0
  • #8 27 Paź 2012 22:51
    szymo324
    Poziom 7  

    Dzisiaj się jeszcze trochę bawiłem i wynik ten sam.
    dekoder -> scart -> scart -> telewizor
    dekoder -> cinche (1 video i 2 audio) -> przejściówka na scart -> telewizor
    rgb obraz czerwonawy, cvbs obraz ładny kolorowy a po chwili czarno-biały
    stosowałem różne kable scart - efekt ten sam

    Co może być przyczyną kolory się po chwili gubią?
    Dekoder się zagrzeje i coś się mu dzieje?

    0
  • #9 19 Lis 2012 17:39
    szymo324
    Poziom 7  

    Może komuś przychodzi jeszcze coś na myśl?
    Szczerze to już ręce rozkładam :(
    Wie ktoś jakie napięcia powinny być na pinach poszczególnych kolorów?

    0
  • #10 20 Lis 2012 12:01
    houruk
    Poziom 18  

    Do innego tv podłączałeś ten dekoder? Może wina leży po stronie Manty?

    0
  • #11 20 Lis 2012 13:26
    egon42
    Poziom 36  

    Tv może mieć lekko rozstrojony dekoder pal a manty mają chyba coś nie tak z sygnałem wyjściowym miałem kilka przypadków z tunerami manty że trzeba było ingerować w tor sygnału wizji tv.

    0
  • #12 20 Lis 2012 22:45
    szymo324
    Poziom 7  

    Dzięki za pomoc. A jak to sprawdzić? Da się to jakoś zrobić sprawdzając napięcie na poszczególnych pinach?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo