Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes w140 3,2l 92r - Auto odpala i gaśnie.

marcing1 26 Oct 2012 21:30 2292 2
  • #1
    marcing1
    Level 9  
    Witam wszystkich.Auto jak w temacie,dotarlo do mnie jako nie odpalające.Pousuwałem wszystkie zabezpieczenia i samochód zaczął odpalać ale tylko na kilka sekund,po czym gaśnie-odcina paliwo.Doszedłem do tego że czujnik obrotów wału korbowego(w tym modelu z przodu na kole pasowym)dochodzi do gniazda na lewym kielichu i wchodzi w to gniazdo(jest jego częścią) i w żaden sposób nie łączy się z resztą instalacji auta.Gniazdo to jest 9-cio pinowe z góry zakręcane nakrętką.Trzy piny to czujnik obrotów wału,jeden jest wolny a pięć pozostałych idzie dalej.Wydaje mi się że pod nakrętką brak jest jakiejś zwory pomiędzy czujnikiem a instalacją.Jeżeli ktoś wie o co chodzi i może mi pomóc to z góry dziękuję.
  • #2
    Kagetora
    Level 16  
    Z tego co pamiętam, gniazdo to służy tylko i wyłącznie do kontroli wyprzedzenia zapłonu, narzędziem serwisowym. Instalacja go nie widzi.
    Prawidłowy czujnik jest gdzieś z tyłu silnika i kończy się na module wtyczką przypominającą wtyk antenowy.
    W tym silniku do sprawdzenia jeszcze palec rozdzielacza, lubi się gubić w zeznaniach
  • #3
    marcing1
    Level 9  
    Dzięki za podpowiedź sprawdzę czy jest drugi czujnik.Zapłon raczej wykluczam gdyż po podaniu paliwa z pistoletu do konserwacji auto chodzi.
    Faktycznie jest drugi czujnik.Po odpięciu sondy lambda auto zapaliło i chodziło około minuty,jednak po zgaszeniu znów problem z uruchomieniem trochę się przylewa.