Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Włącznik światła na pilota - 4017 -> 7474

27 Paź 2012 14:25 2361 14
  • Poziom 26  
    Witam. Buduję włącznik światła na pilota bazując na tym schemacie. Odbiornik jakiego użyłem to TSOP1138, zamiast optotriaka i triaka użyłem przekaźnika, a zamiast układu 4017 użyłem 7474 w konfiguracji przerzutnika T. No i oczywiście układ nie działa, nie ma żadnej reakcji na żadnego pilota. Przerzutnik jest sprawny, po podaniu przebiegu prostokątnego na wejście, podpięta do wyjścia dioda miga (połowę wolniej niż częstotliwość przebiegu). Co może być przyczyną? Uszkodzony odbiornik? Czy trzeba zmienić wartości elementów obwodu R3C3?
  • TestoTesto
  • Poziom 26  
    Nie ma schematu mojej wersji - robię go "z głowy". Przekaźnik był podłączony przez BC239, baza przez rezystor 2k2 do wyjścia Q, przekaźnik w kolektorze. Myślę, że to mało istotne, raczej coś jest nie w porządku z odbiornikiem. Po usunięciu C3R3 układ reaguje na pilota (dioda dość szybko miga).
  • TestoTesto
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Po pierwsze sprawdź na jakiej częstotliwości robi twój pilot (musi być 36Hz dla tego odbiornika). Po drugie zobacz co się dzieje na wyjściu odbiornika najlepiej próbnikiem stanów logicznych. Napięcia muszą odpowiadać standardowi układu.
  • Poziom 26  
    "Cyka". Dioda równolegle jest (1N4007). Myślę, że któryś z nich na pewno działa na tej częstotliwości. Na wyjściu jest stan wysoki, po naciśnięciu przycisku miernik pokazuje, że napięcie spada do 3.5V a dioda podpięta do przerzutnika miga. Wszystkie pomiary bez podpiętego obwodu R3C3.
  • Poziom 17  
    Pamiętaj, że w CMOS'ach stan niski odpowiada 30% napięcia zasilania. Układ zasilany jest napięciem 5V więc: 5V*0,3=1,5V. Tyle właśnie maksymalnie może wynosić twój stan niski. A ty masz 3,5V... Wstaw tam dzielnik albo inaczej dostosuj napięcia.
  • Poziom 26  
    Tam jest TTL... UCY7474.
  • Poziom 17  
    Sorry. Nie doczytałem. Tak czy inaczej masz zbyt wysokie napięcie w stanie niskim (dla TTL 0,8V). Nota katalogowa wyraźnie mówi, że układ ten jest przystosowany do pracy z układami TTL. Czyli uszkodzony TSOP... ???
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Aby ten układ ci zadziałał musi rozładować się kondensator C3. Trzeba zatem kilka chwil działania pilota .Pomierz napięcie na pinie 14 układu - powinno spadać do zera po oświetleniu paczką impulsów .
  • Poziom 26  
    Pin 14 to przecież zasilanie... Rozumiem, że chodziło o pin 14 4017. Napięcie spada do 0.66V.

    Ok, poradziłem sobie, już reaguje. Teraz pojawił się inny problem... Dioda nie świeci tylko wtedy, gdy trzymam przycisk. Od razu po puszczeniu się zapala.
  • Poziom 38  
    predom napisał:
    Od razu po puszczeniu się zapala.

    Tak ma być. Teraz rozwiąż problem dlaczego scalak ci nie przełącza.
    Może trzeba zastosować oryginał , czyli 4017 ?
  • Poziom 26  
    Poddaję się. Kupuję 4017.
  • Poziom 38  
    predom napisał:
    Poddaję się. Kupuję 4017.

    Ja na twoim miejscu bym jeszcze powalczył . Jak już zauwazył matelektronik masz za wysokie napięcie na wejsciu scalaka 0.8V . Musi być poniżej 0.5 V . Dlatego dioda ci miga , a powinna świecić lub gasnąć . Wstaw dzielnik napięcia i zredukuj to napięcie .
  • Poziom 26  
    Nie zadziałało. Kupiłem 4017, zamontowałem i ruszyło od razu.