Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prądnica do wiatraka z silnika od pralki.

marcin2024 28 Oct 2012 11:20 11223 9
    marcin2024
    Level 11  
    Witam! Buduję domową elektrownię hybrydową, solar już prawie zrobiony więc czas na wiatrak ;) Posiadam silnik od starej polskiej pralki z 36
    żłobkami, więc muszę zastosować 12 magnesów neodymowych. Tak się składa że już je kupiłem i ich wymiary to 40x15x5 N38. Teraz rodzi się pytanie pod jakim kątem je ustawić? Czy tak będzie prawidłowo?

Jakim drutem i ile zwojów zastosować by obniżyć napięcie, ponieważ prądem produkowanym przez elektrownię wiatrową chciał bym ładować akumulatory?
    Wirnik podczas toczenia został uszkodzony (blaszki się rozwarstwiły), czy zrobienie go z aluminium będzie dobrym wyjściem?
    W jakiej odległości od stojanu powinny znajdować się magnesy?

Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    marcin2024
    Level 11  
    Przeczytałem kilka tematów na elektrodzie nt. robienia prądnicy z silnika od pralki, niestety w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy wirnik może być wykonany z aluminium (chodzi o jego zasadniczą część na której są naklejane magnesy) i jaka ma być jego średnica lub jaki ma być prześwit pomiędzy stojanem a wirnikiem. Czy wielkość tego prześwitu znacząco wpływa na pracę prądnicy? Wirnik będzie wykonany w taki sposób, że będą w nim wyfrezowane otwory na magnesy.
  • Helpful post
    tomleszno
    Level 22  
    Można ale zmniejszysz pole magnetyczne.
    marcin2024
    Level 11  
    Czyli wykonać go ze stali?
  • Helpful post
    tomleszno
    Level 22  
    Ja mam wirnik zrobiony tak

Oczywiście na zewnątrz przyklejone są magnesy
    marcin2024
    Level 11  
    Jakie zadanie pełni teflon w środku? Jest swego rodzaju izolatorem magnetycznym tak? Jak oceniacie wykonanie wirnika całkowicie ze stali?
    tomleszno
    Level 22  
    marcin2024 wrote:
    Jakie zadanie pełni teflon w środku?

Zmniejszenie masy wirnika oraz ułatwienie przy wprasowywaniu wirnika na wał.

marcin2024 wrote:
    Jak oceniacie wykonanie wirnika całkowicie ze stali?

Większość wirników wykonywana jest całkowicie ze stali.
    marcin2024
    Level 11  
    Mam kolejne pytania, chcę zastosować łopaty o średnicy ok 2m. Jaką prędkość obrotową można wyciągnąć z takich łopat przy danym wietrze? Chodzi mi o orientacyjne dane, ponieważ chciał bym przewinąć silnik na 12v i kompletnie nie wiem od czego mam zacząć. W internecie panuje opinia iż 100% wypełnienie żłobków plus drut o średnicy ponad 1mm i powinno być ok, czy to prawda?
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To wszystko jest w tematach istniejących już na forum.