Witam,
czy ktoś się orientuje czy do ładowania akumulatorów wózków widłowych wymagane są uprawnienia elektryczne do 1kv ?
czy ktoś się orientuje czy do ładowania akumulatorów wózków widłowych wymagane są uprawnienia elektryczne do 1kv ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereqadam12 wrote:Witam. w zajezdni wózków osoba zajmująca się ładowaniem akumulatorów powinna posiadać świadectwo eksploatacji E
płetwa wrote:Pokaż mi konkretny przepis który mówi że wetknięcie wtyczki od prostownika do gniazda (48V ) wymaga uprawnień.
qadam12 wrote:jeszcze niedowno nawet w świadectwie g1 był zapis,, d.prostowniki i akumulatory,,
płetwa wrote:Proszę nie spłycać tematu do jednego wózka z jego operatorem.
W poście który kolega zacytował jest mowa o zajezdni a nie o stanowisku do ładowania jednego wózka gdzieś na hali w trakcie przerwy śniadaniowej czy innej, lub po zakończeniu pracy.[kkas12]
zbich70 wrote:
Operator wózka widłowego powinien posiadać uprawnienia na jego obsługę.
Ładowanie akumulatorów lub wymiana butli gazowej jest standardową obsługą wózka i ta tematyka jest poruszana na szkoleniach i egzaminach poprzedzających wydanie uprawnień
płetwa wrote:To tak jakbyś potrzebował uprawnień do ładowania wkrętarki tylko waga trochę większa.
Quote:Miał ktoś w ręku wkrętarkę o mocy powyżej 20 kW?Nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących:
1) urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji urządzenia określono zasady jego obsługi;
płetwa wrote:Świadectwa są wydawane w 5 zakresach: obsługa, konserwacja, remonty, montaż, kontrolno-pomiarowy. Jeśli ktoś zdaje egzamin tylko w zakresie obsługi, to oczywiście zakres jest dużo mniejszy niż w przypadku uprawnień kontrolno-pomiarowych, dla uzyskania których długo maglują na egzaminie. A pracodawcy ponoć są zadowoleni z takich szkoleń tylko w zakresie obsługi, bo spada ilość awarii urządzeń i instalacji elektrycznej w zakładach.Chyba chodzi o montaż, a nie użytkowanie.
zbich70 wrote:@qadam12
Idąc Twoim tokiem rozumowania każdy kierowca powinien posiadać ŚK do 1kV bowiem w wielu samochodach akumulatory "słabną" i trzeba je doładowywać prostownikiem.
płetwa wrote:Czyli sprecyzujmy, wózkowy który tej baterii używa (ładuje) takich uprawnień mieć nie musi, natomiast osoba zajmująca się dozorem i konserwacją jak najbardziej.
Czy tak?
zbich70 wrote:Nie. Prostownik domowy nie ma powyżej 20kW, nie jest do jego OBSŁUGI wymagane świadectwo.Idąc Twoim tokiem rozumowania każdy kierowca powinien posiadać ŚK do 1kV bowiem w wielu samochodach akumulatory "słabną" i trzeba je doładowywać prostownikiem.![]()
qadam12 wrote:Zdawałem w tym roku egzamin (rozszerzałem zakres uprawnień). Nie było we wniosku rozbicia punktu 2 i 3 na podpunkty - dostałem po prostu uprawnienia na cały zakres punktu 2 (i inne jakie były mi potrzebne). Jak zdawałem na poprzednie świadectwa, to też sobie nie przypominam takiego rozbicia we wniosku.Co prawda z zakresu eksploatacji w tej chwili nie posiadam ale z dozoru w załączniku
Jest dozór jest też eksploatacja...
TWK wrote:Zdawałem w tym roku egzamin (rozszerzałem zakres uprawnień). Nie było we wniosku rozbicia punktu 2 i 3 na podpunkty - dostałem po prostu uprawnienia na cały zakres punktu 2 (i inne jakie były mi potrzebne). Jak zdawałem na poprzednie świadectwa, to też sobie nie przypominam takiego rozbicia we wniosku.
Quote:Całe więc ładowanie baterii sprowadza się do włączenia przewodu do gniazdka.
kkas12 wrote:
Dziś coraz częściej spotyka się wózki, które mają wbudowany układ prostowniczy.
stomat wrote:Nie macie wrażenia że dzielicie włos na czworo? Ostatnio propaguje się samochody elektryczne, na razie nic z tego nie wyjdzie ale w dalszej przyszłości na pewno tak będzie i co wszyscy będą musieli mieć świadectwa kwalifikacji? Wszyscy będziemy elektrykami!
kkknc wrote:Ja jako szef mogę wymienić przepaloną wkładkę topikową bezpiecznika bez uprawnień, ale już mój pracownik zgodnie z prawem bez uprawnień tego zrobić nie może.