Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LanTV na multicast w akademiku - rwany obraz

zciwobuk 28 Oct 2012 15:22 1446 7
    zciwobuk
    Level 2  
    Witam,

Dziś powalczyłem nieco ze swoim routerem aby użyć go jako Access Pointa przydzielającego mi IP z sieci wewnątrz akademików. Wszystko hula że aż miło, jednakże próbując ustawić TV po LANie napotkałem problem. Otóż obraz i dźwięk rwą się co wygląda jak zakłócenia sygnału z satelity. Jedyny kanał który nie ma takich objawów to TV Trwam (:/).

Spróbowałem się podpiąć bezpośrednio do sieci kablem - chodziło wyśmienicie. Spróbowałem podpiąć się znów przez router - tylko TV Trwam.

Nie mam w ogóle pomysłu o co może chodzić. Zależałoby mi na tym żeby jednak nie wymieniać sprzętu (brak kasy) a mieć telewizję.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.;)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie podałeś nam podstawowych informacji o sprzęcie (modele), czego używasz do odbioru tej TV?
    zciwobuk
    Level 2  
    Przepraszam, byłem nieco przejęty pierwotnym sukcesem i późniejszą sromotną porażką.

Router - Pentagram P6360
    Do oglądania tej telewizji używam jakiejś nakładki na VLC którą polecił mi znajomy. To znaczy chyba nakładki bo jako podstawa instalacji było właśnie VLC a później odpala się coś co zowie się Miasteczko TV v.0.7 i tam już są chyba wszystkie wymagane do połączenia parametry ustawione na stałe bo nie ma tam żadnych ustawień do wyboru (przez samo VLC nie udało mi się połączyć).

Wydaje mi się nieco dziwne to że działa tylko jeden kanał. Powinno się albo wysypać tak jak przy łączeniu przez router tworzący własną sieć albo działać...:/ No ale jak widać nie wszystko w życiu jest czarno-białe...
    jimasek
    W pokoju masz tylko gniazdo LAN-owe, żadnych RTV? Po prostu uruchamiasz aplikację na kompie? Masz jakiś adres serwera, czy "cóś"?
    zciwobuk
    Level 2  
    Mam gniazdo antenowe ale nie mam telewizora.;) Z powodu niedoborów finansowych zastanawiam się jak to zrobić żeby oglądać przez TV właśnie przez LAN, bo czasem trzeba liznąć jakieś wiadomości nie z internetu żeby zobaczyć inną perspektywę.

Jedyny adres jaki udało mi się znaleźć to 192.168.32.100 i port 5230 (ale co do portu nie jestem pewny). Wyskoczyło mi to przy próbach na inaczej ustawionym routerze w komunikacie błędu.
    jimasek
    Czyli jak dobrze zrozumiałem TV przez LAN w programie działa poprawnie bez użycia router, czy tak?
    piterus99
    Level 43  
    192.168.32.100 to raczej nie jest multicastowy adres.
    AP po prostu się zatyka, kiedy jeszcze ethernet daje rade. Ponieważ jest to ap, który nie obsługuje IGMP, przepycha Ci wszystkie multicasty, jakie tylko daje rade po dołączeniu do grupy. P6360 też demonem szybkości nie jest, nie wiem nawet czy ma Nkę czy tylko b/g
    Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, nikt nie pcha multicastów po tanim sprzęcie soho.
    I dziwne, że TV Trwam działa, wszystko powinno rwać identycznie - może TV Trwam jest samo w grupie?

Podejrzyj menadżerem systemowym jaki transfer masz na interfejsie przed i w trakcie uruchomienia VLC - czy to przy kablowym czy radiowym połączeniu.
    zciwobuk
    Level 2  
    P6360 ma n-kę ale niestety mój komputer już nie.;)

Na kablu telewizja zajmuje około 5% z 100Mb/s dla TVN i jakieś 0,5% dla TV Trwam.
    Przez Wi-Fi mam około 2% z 36 Mb/s dla TVN i jakieś 0,5% z 54Mb/s dla TV Trwam.

Transfer bez VLC to jakieś ułamki procenta poniżej 0,05% i na kablu i na Wi-Fi.

I tu widać jeszcze jeden problem z tym routerem... Czasem strasznie skaczą osiągi sieci mimo iż warunki w pokoju się nie zmieniają. Da się coś z tym zrobić?

@jimasek

Tak, dobrze zrozumiałeś.