Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Deimic Smart Home
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g

456dragon 28 Paź 2012 16:22 4749 7
  • #1 28 Paź 2012 16:22
    456dragon
    Poziom 9  

    Witam, tak jak podałem w temacie mam problem z połączeniem tych dwóch urządzeń.

    Telewizor wykrywa podłączenie kabla, nie wykrywa sieci ani połączenia internetowego. Automatyczne wykrywanie ustawień nie daje efektów, próbowałem wpisywać ręcznie wszystkie potrzebne dane[ip, bramę sieci domyślnej, maskę podsieci, serwer dns], tak samo nie działa.

    Może ktoś z was wie jak skonfigurować router lub tv żeby ze sobą współgrały. Pozdrawiam.

    0 7
  • Deimic Smart Home
  • #2 28 Paź 2012 22:49
    anmedia
    Poziom 39  

    To prawda ze przy automatycznych adresach bedzie problem z dzialaniem.
    Musisz wstepnie skonfigurowac router i zamiast DHCP mozesz wybrac jeden adres lub kilka statycznych. Przypisane adresy musza byc wpisane w TV. Sprawdz rowniez kabel moze byc uszkodzony wtyk, lub przerwany kabel. Kabel najlepiej skretka.

    0
  • #3 29 Paź 2012 09:22
    1 PAWEL
    Poziom 41  

    Niektóre sieci wymagają podania statycznego adresu IP. W takiej sytuacji należy podczas konfiguracji połączenia sieciowego na ekranie telewizora ręcznie wprowadzić wartość adresu IP, maski podsieci, bramy oraz serwerów DNS. Aby uzyskać wartości adresu IP, maski podsieci, bramy i serwerów DNS, skontaktuj się z dostawcą usług internetowych. Jeśli masz komputer z systemem Windows, możesz pobrać z niego te wartości.


    Ręcznie wpisz adres.


    Szczegóły połączenia sieciowego.


    Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g



    Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g

    0
  • Deimic Smart Home
  • #4 19 Lis 2012 09:31
    456dragon
    Poziom 9  

    Nie było mnie w domu wiec nie miałem jak sprawdzić. Po podłączeniu mam dostęp lokalny, ale nie mam dostępu do sieci. Poniżej zamieszczam zdjęcia:

    Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g Bravia KDL-46EX500 - połączenie przewodowe z TP-link wg8901g

    Nadal nie wiem jak to podłączyć, wpisywałem ip z routera, ale chyba tak nie zadziała.[/img]

    0
  • #5 19 Lis 2012 13:24
    anmedia
    Poziom 39  

    Oczywiscie ze nie dziala. Zobacz co wpisales adres IP i brama domyslna sa takie same!!! Adres IP zmien na 192.168.1.10 (te dziesiec to przyklad. Zamiast 10 mozesz podac cyfry od 2 do 254 warunek by nie dublowaly sie np z innym komputerem). Pomocniczy adres DNS calkowicie usun. Pozostaw pola nie wypelnione.

    Po wpisaniu IP poprawnego, wylacz wszystkie urzadzenia podpiete do routera (telefony, komputery, konsole itp) Ma byc sam TV i router.

    PS nie wiem co namieszales w routerze (patrzac na to co masz wypisane w TV) ale ustaw w routerze spowrotem DHCP.

    0
  • #6 20 Lis 2012 14:59
    456dragon
    Poziom 9  

    Nie wiem czy to wina ustawień routera czy czego. Mam jeszcze router od Netii, może on zadziała.

    Zrobiłem tak jak zostało podane i teraz mam:
    Połączenie kablowe: OK
    Dostęp lokalny: zakończone niepowodzeniem
    Dostęp do internetu: Zakończone niepowodzeniem

    DHCP jest cały czas włączone.

    1
  • #7 20 Lis 2012 15:04
    anmedia
    Poziom 39  

    456dragon napisał:
    Nie wiem czy to wina ustawie routera czy czego

    tylko i wylacznie. Zmieniles ustawienia tak jak napisalem?

    Jesli masz dostep lokalny to znaczy ze dostep do routera jest zablokowany. Sprawdz w routerze wszystkie urzadzenia adesy. Nie napisales jak ustawiles teraz TV. Zrob fotki jak poprzednio tylko z ustawieniami. Zrob fotki z ustawieniami w routerze.

    0
  • #8 12 Wrz 2013 09:35
    456dragon
    Poziom 9  

    Witajcie. Odświeżam temat. Remontuje dom i mam okazję pociągnąć kabel do tv z routera. Wcześniejsza próba podłączenia tv do TP-Linka nie powiodła się.

    Teraz mam router NetiaSpot, po podłączeniu obu urządzeń Tv jest widoczny w menu routera, lecz nie odbiera ani nie przesyła żadnych danych. Na Tv wyświetla się:
    Połączenie kablowe: ok
    Dostęp lokalny: zakończone niepowodzeniem
    Połączenie z internetem: zakończone nie powodzeniem

    Tak samo jest z połączeniami automatycznymi i ręcznymi.

    Wszystkie dane wpisywałem według poprzednich wskazówek, ale nic to nie dało.

    0