Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Touareg 2005 - Brak w lusterkach zewnetrznych samosciemniania (fotochrom)

28 Paź 2012 16:37 1974 4
  • Poziom 2  
    Witam i bardzo prosze o pomoc.
    Moj problem polega na braku samosciemniania lusterek zewnetrznych. Powiem ze funkcja była i wszystko funkcjonowało.
    Problem pojawił się (i tutaj mogę tylko przypuszczać) prawdopodobnie po założeniu swiatła przeciwmgielnego tylnego. Moja wersja USA tego nie posiadała.
    Podłaczono przewód do modulu komfortu i wymieniono przełacznik swiateł, aby miec właczenie tylnich przeciwmgielnych swiateł.
    I tutaj tez moge przypuszczac inną przyczyne. Otóz w tym samym dniu wymieniłem na nowy czujnik zmierzchu i deszczu. Problem z czujnikiem cały czas był (bład 01520 - Rain and Light Recognition Sensor (G397) 011 - Open Circuit) i nadal pozostał po wymianie.
    No i niestety teraz zauwazyłem ze moje lusterka zewnetrzne nie sciemniają sie. Wewnetrzne działa ok. Sciemnia sie bez problemu (dioda włacza i wyłacza sie w lusterku).
    Prosze o podpowiedz co sprawdzic, zrobic aby przywrocic sprawnosc układu lusterek zewnetrznych.
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 35  
    Wróć do podpięcia "starego" przełącznika
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 2  
    Sprawdze, ale gdy bedzie działało to bedzie jeszcze wiekszy problem bo nie bede miał wymaganego przepisami tylnego swiatła przeciwmgielnego :(
  • Poziom 35  
    Najpierw sprawdź, potem poszuka się rozwiązania , światła p-mgielne na osobnym włączniku
    albo wysterowanie lusterek z "nowego" , pod warunkiem że tu leży sedno problemu

    albercik_wm napisał:
    Otóz w tym samym dniu wymieniłem na nowy czujnik zmierzchu i deszczu. Problem z czujnikiem cały czas był (bład 01520 - Rain and Light Recognition Sensor (G397) 011 - Open Circuit) i nadal pozostał po wymianie.

    Jak sam zauważyłeś ,nie tu przyczyna problemu

    Zrób diagnostykę porządnym VAG-iem
  • Poziom 2  
    No i w koncu testowałem.
    Jednak okazało sie ze sciemnianie lusterka wewnetrznego wynikało z szyby tylnej która równiez sciemnia w kolorze zielankawym (kolor fotochrom)
    I teraz jestem pewien ze wszystkie lusterka nie sciemniaja sie :(
    Przemieniłem przełacznik na stary - nic nie dało;
    Odłaczyłem swiatło przeciwmgielne tylne (które było montowane) poprzez przeciecie kabelka - i nic nie dało;
    Odłaczyłem sie od czujnika zmierzchu (którego tez wymieniałem), zostawiając tylko kostke do lusterka wewnetrznego - nic nie dało;
    Brak mi juz pomysłów.
    Myslałem ze moze jakis głupi bezpiecznik wywaliło, ale po zastanowieniu stwierdziłem ze to raczej tez nie ta bajka, gdyz lusterko wewn ma zasilanie które mogę załaczac i wyłaczac (diodki sie swiecą zielona do właczania/wyłaczania oraz czerwone), no i w końcu lusterka zewn sa sterowane - nic nie dało.
    Czy ktoś moze podpowiedziec jeszcze jakis pomysł jak to ugryźć aby lustereczka działały.
    Pomyslałem moze ze jest moze problem w kodowaniu, ale niestety mój kabelek to klon i niestety wchodzac do modułu komfortu nie ma opisów bitów (sa odfajkowane i nieopisane). Trudno zgadnąc co tam jest ukryte
    Prosze o jakąs podpowiedz