Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Echostar DSB-7100 HD - Odbiór kanałów zagranicznych (Cyfrowy Polsat)

93czarny93 28 Oct 2012 20:17 4974 10
    93czarny93
    Level 12  
    Witam

Chodzi o ustawienie na dekoderze Cyfrowego Polsatu kanałów zagranicznych, chodzi mi tylko o kanały BHT 1 (Bośnia i Hercegowina) i RTS (PTC- Serbia), patrzyłem na stronach internetowych na jakich te programy są satelitach/frekwencjach i tak też ustawiłem dekoder, problem jednak jest w tym, że nie mogę ustawić anteny.. sygnał na ustawionych satelitach (na programy jak powyżej) jest zerowy. Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    93czarny93
    Level 12  
    A co moglibyście polecić (jaką usługę) która by mogła odbierać te kanały ? Poniżej podam linki do stron tych programów w których jest podane na której są satelicie, częstotliwości aby coś ewentualnie można było dobrać:

BHT 1 http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=74

RTS http://www.rts.rs/page/tv/sr/Frekvencije.html

HRT 1 http://www.hrt.hr/index.php?id=186&tx_ttnews%5Btt_news%5D=310&cHash=f355b169f2
    sosarek

Level 43  
    mihal2002 wrote:
    Dekoder przeznaczony TYLKO do odbioru Cyfrowego Polsatu!!!
    A po czym kolega to stwierdza?Co z odbiorem kanałów FTA?Wracając do tematu HRT nadawany jest z Eutelsata,więc jeśli odbierane są poprawnie kanały Cyfrowego Polsatu to należy w ustawieniach tunera wybrać opcję wyszukiwania wszystkich dostępnych kanałów i sprawdzić czy kanał figuruje na liście(prawdopodobnie powyżej 500 kanału).
    93czarny93
    Level 12  
    Zapomniałem napisać, HRT działa i jest na kanale 255. Zrobiłem tak jak Pan wyżej napisał tzn. zaznaczyłem żeby dekoder wyszukiwał wszystkie kanały, a nie tylko te z Cyfrowego Polsatu, dodawałem satelity i ustawiałem częstotliwości/polaryzację, ale antena nie łapała sygnału na tych ustawieniach..

Dlatego podejrzewam iż jest to wina tego, że Cyfrowy Polsat nie ma tych kanałów w swojej ofercie (o czym wiedziałem oczywiście już przed zamówieniem, ale postanowiłem mimo wszystko spróbować ustawiając własne parametry), jednak od podpisania umowy nie minęło jeszcze 10 dni, także mogę jeszcze zrezygnować. Dlatego też pytam czy ktoś mógłby polecić coś innego niż Cyfr. Polsat do odbioru tych kanałów ?

Dodano po 12 [minuty]:

Przeglądam właśnie ofertę "platformy n" i z tego co widzę na liście niekodowanych programów (FTA) jest RTS Link, ale czy na dekoderze z "n" będę mógł ustawić resztę kanałów na których mi zależy tzn. HRT i BHT 1 ? Na stronie podane kanały niekodowane są tylko na satelitach Hotbird i ASTRA, a BHT 1 jest na Eutelsacie.
    sosarek

Level 43  
    Każdy kanał nadawany jest z innego satelity,więc bez obracania talerza się nie obędzie.Istnieje jednak możliwość odbierania dodatkowo kanału RTS po zastosowaniu tzw.zeza oraz przełącznika diseq,ewentualnie specjalnego podwójnego konwertera tzw.monoblock(2 w jednej obudowie ułożone pod niewielkim kątem względem siebie),wtedy przy okazji dojdą kolejne niekodowane kanały.
    93czarny93
    Level 12  
    Właśnie z pełnym obróceniem anteny też jest problem, gdyż mogę ją obrócić jedynie o pół obrotu (mieszkam w bloku, a antena jest zamocowana za balkonem). Oczywiście próba anteny wewnątrz balkonu też była (aby umożliwić jej pełny obrót), jednak bez skutku (ale wolałem się upewnić i spróbować).

Czy jeśli bez względu na to jaką będę miał usługę to i tak nie będę mógł odbierać kanałów z Astry i Eutelsatu z tego powodu że nie mogę obrócić anteny w drugą stronę ?

Dodano po 1 [minuty]:

PS. Pomysł z zamocowaniem talerza na dachu bloku też już kiedyś był, ale niestety administracja się nie zgodziła..
    sosarek

Level 43  
    Talerz ustawiamy tak by odbierał Polsat,by jednocześnie móc oglądać kanały z satelity Astra należy tylko wymienić konwerter(element na końcu anteny do którego dochodzi kabel)na monoblock,i ew.zmienić ustawienie typu konwertera/włączyć opcję diseq w tunerze.Jeśli tylko wymienione kanały mają być oglądane za pośrednictwem satelity proponuje oddać Polsatowi co jego i nabyć jakiś normalny cyfrowy tuner satelitarny.
    93czarny93
    Level 12  
    Rozumiem że po zamontowaniu tego monoblocku będę mógł odbierać z dwóch satelit jednocześnie tzn. np. Hotbird i Astra. Jednak zrobiłem coś takiego:

Ustawiłem satelitę tak aby na Hotbirdzie był sygnał, a potem przełączyłem w dekoderze na Astrę i sygnał się zgubił.. rozumiem że antenę w tym wypadku trzeba obrócić w innym kierunku, a monoblock umożliwi mi tylko odbiór z tych dwóch satelit jednocześnie - tak zrozumiałem. Czy chodzi o to że monoblock umożliwi to że przy dobrym sygnale na Hotbirdzie, będzie można bez przestawiania anteny odbierać i innego satelitę Astrę/Eutelsat ?
    sosarek

Level 43  
    Zgadza się,dobrze rozumiesz.Po zastosowaniu monoblocka mając antenę ustawioną na Hotbirda jednocześnie będziesz mógł odbierać kanały z satelity Astra.
    93czarny93
    Level 12  
    Ok, w takim razie zastosuję się to tego i zakupię monoblock.

Dziękuję bardzo za pomoc !

Temat uważam za zamknięty.