Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei E156G - Huawei E156G + heyah - nie działa

Tomek58 28 Paź 2012 23:21 2724 14
  • #1 28 Paź 2012 23:21
    Tomek58
    Poziom 10  

    Witam,

    Kupiłem niedawno używany modemik E156G i od kilku dni nie moge na nim uruchomić internetu.

    Sprawa wygląda tak, zaraz po otrzymaniu modemu usunąłem z niego simlocka (DC-Unlocker pokazuje że nie ma simlocka), włożyłem karte heyah z paroma PLN na koncie (na innym modemie ta karta śmiga). Niestety ale mobile partner jak i top_netinfo nie może nawiązać połączenia. Sam modem jest widoczny, odczytuje informacje na jego temat, mało tego - program mobile partner pobrał nawet SMSy. Niestety ale połączenia z internetem nie udaje mi się za nic nawiązać.

    W top_netinfo mam błąd: Błąd dial-up 678. There is no answer...

    Zastanawiam się czy ten modem nie jest po prostu w jakiś sposób uszkodzony...

    Na modemie cały czas miga zielona dioda - 2 mignięcia co kilka sekund.

    Podobnie modem nie chciał się połączyć po podpięciu go do routera z OpenWRT - inny modem Huawei działał bez problemu. Problem z zasięgiem bym odrzucił, ponieważ teraz testuje go w centrum miasta i nadal jest to samo.

    Ten modem ma wejście na zewnętrzną antenę. Może ta wbudowana jest walnięta i pomoże dołączenie zewnętrznej? Tylko szkoda wydawać kasę jeśli by też nie miało pomóc.

    Proszę o pomoc.

    0 14
  • #2 28 Paź 2012 23:41
    sosarek

    Poziom 43  

    Witam,czy karta heyah loguje się do sieci w MobilePartnerze,i czy skonfigurowałeś program pod ustawienia operatora heyah?

    0
  • #3 28 Paź 2012 23:42
    Tomek58
    Poziom 10  

    Witaj,

    Na to wygląda że się nie loguje. Próbowałem również z kartą Play - efekt jest ten sam...

    0
  • #4 28 Paź 2012 23:49
    sosarek

    Poziom 43  

    Chodzi mi o to czy w programie na dole pokazuje poziom sygnału i nazwę operatora.Modem brandowany przez jakiegoś operatora(soft)?

    0
  • #5 28 Paź 2012 23:56
    Tomek58
    Poziom 10  

    Nie pokazuje ani nazwy operatora, ani sygnału. Tak, modem jest z iPlusa.

    0
  • #6 29 Paź 2012 00:00
    sosarek

    Poziom 43  

    Więc prawdopodobnie posiada simlocka-zdjęcie powinno rozwiązac problem.Możesz także wgrać oryginalny niebrandowany soft huawei.

    0
  • #7 29 Paź 2012 00:06
    Tomek58
    Poziom 10  

    Zrobiłem jeszcze aktualizację Firmware - wgrałem: firmware_E156G_Update_11.608.08.81.00.B409

    Tylko teraz nie wykrywa mi go jako modem...

    0
  • Pomocny post
    #8 29 Paź 2012 00:15
    sosarek

    Poziom 43  

    Usuń sprzęt z menadżera urządzeń,odinstaluj MobilePartner,odłącz modem,restart systemu i ponowna instalacja.

    0
  • #9 29 Paź 2012 00:40
    Tomek58
    Poziom 10  

    Niestety nie pomaga - za każdym razem instaluje go jedynie jako CD-ROM, brak nieznanych urządzeń.

    Za kilka dni spróbuję go wpiąć do routera (bo tam jest jego docelowe przeznaczenie) i zobaczę czy ten upgrade firmwaru coś dał - jeśli nie to dam znać.

    Chwilowo wielkie dzięki za pomoc.

    0
  • #10 29 Paź 2012 00:48
    sosarek

    Poziom 43  

    W topnet info jest możliwość wysyłania komend at do modemu,któraś z nich włączała wszystkie urządzenia(modem,czytnik kart,cd).Spróbuj także oryginalny firmware huawei.

    0
  • #11 04 Lis 2012 13:50
    Tomek58
    Poziom 10  

    Witam,

    Niestety modem dalej nie działa, upgrade firmware niestety nie pomogło. Nadal miga zielona dioda 2x. Inny modem Huawei z tą samą kartą sim śmiga... Modemy testowałem na routerze z Openwrt. Czy da się jakoś zdiagnozować problem? Żeby potwierdzić że modem jest uszkodzony... (bo tak pewnie jest)

    0
  • #12 04 Lis 2012 13:55
    sosarek

    Poziom 43  

    Sprawdzałeś z kartą plusa czx poprawnie zaloguje się do sieci?

    0
  • #13 04 Lis 2012 13:58
    Tomek58
    Poziom 10  

    Też nad tym myślałem, ale jeszcze nie próbowałem. Ok, jutro kupię starterek z plusa i dam znać...

    0
  • #14 04 Lis 2012 14:26
    sosarek

    Poziom 43  

    http://macnow.pl/2010/04/odblokowanie-modemu-huawei-e156g/

    Dodano po 1 [minuty]:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2205984.html

    0