Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłogówka i grzejniki wpięte razem

Prorok78 29 Oct 2012 12:23 24138 25
Buderus
    Prorok78
    Level 12  
    Witam,

Pytanie - czy podłogówka (efekt ciepłej podłogi) może być podłączona bezpośrednio do kotła razem z grzejnikami ??
    Mam kocioł Vitodens 100 WB1C, 2 kondygnacje, na każdej rozdzielacz na poszczególne pomieszczenia. Podłogówka ma w każdym pomieszczeniu zawór RTL ale podłączona jest równolegle z grzejnikami. Nie mam żadnego mieszacza ani nic takiego... Czy tak może być?

Jeśli nie to jak to zmienić??
  • Buderus
    andrefff
    Level 36  
    Działać będzie, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie.
    Takie rozwiązanie jest ok.
  • Buderus
    Prorok78
    Level 12  
    No właśnie... A u mnie dochodza 2 rury (zasilanie i powrót) do rozdzielacza, a później od rozdzialacza jedna nitka na podłogówkę, reszta na grzejniki....
    andrefff
    Level 36  
    Jeżeli masz taką możliwość dołóż obok szafkę i tam przełóż podłogówkę, będzie na pewno lepiej.
    kajec
    Level 14  
    Tutaj raczej nie chodzi o to, czy mamy 2 szafki czy np. 5 bo są akurat rozdzielacze dwufunkcyjne na obwody grzejnikowe i podłogowe, które pozwalają prawidłowo wykonać instalacje grzewczą w jednej szafce. Jeśli ktoś projektował i dobierał parametry temperatury zasilania i powrotu w Twojej instalacji nie wyższej niż 45/35 stopni to większej tragedii nie ma. Zależy też ile jest tych obwodów podłogówek, jakie długości pętli bo np. naładowanie do jednej szafy 8 rtl mija się z celem, można za ich podobny koszt kupić rozdzielacz z mieszaczem i spać spokojnie.
    andrefff
    Level 36  
    kajec wrote:
    Tutaj raczej nie chodzi o to, czy mamy 2 szafki czy np. 5 bo są akurat rozdzielacze dwufunkcyjne na obwody grzejnikowe i podłogowe, które pozwalają prawidłowo wykonać instalacje grzewczą w jednej szafce.

Pewnie, że są tyle, że jak znam życie w obecną szafkę to już się nie zmieszczą.
    Prorok78
    Level 12  
    No więc mam tak:

Parter: wszystko co poniżej na jednej skrzynce i rozdzielaczu
    - pokój - 1 grzejnik
    - pokój - 2 grzejniki
    - pomieszczenie gospodarcze - 1 grzejnik
    - łazienka - 1 grzejnik + 5m2 podłogówki (termostat przy podłodze)
    - wiatrołap - 1 grzejnik + 3m2 podłogówki (termostat przy podłodze)
    - kuchnia - 8m2 podłogówki - podpięte do tego samego termostatu co w wiatrołapie

Pietro: wszystko co poniżej na jednej skrzynce i rozdzielaczu

- pokój - 1 grzejnik
    - pokój - 2 grzejniki
    - pokój - 2 grzejniki
    - łazienka - 1 grzejnik + 8m2 podłogówki - termostat przy podłodze

Na wszystkich grzejnikach sa głowice termostatyczne, podobnie jak na obwodach podłogówki.
    Martwi mnie to że mój zestaw oprócz pieca kondensacjnego, ma również kominek z płaszczem, i nieraz na zasilaniu mam 55-60 stopni... Mam wrażenie że to ciut dużo jak dla podłogówki... No i nie bardzo mogę to wszystko wysterować porządnie :(
    kajec
    Level 14  
    Kominek powinien być wykonany w układzie otwartym a ten układ ma być połączony z grzejnikami i kotłem kondensacyjnym za pomocą wymiennika płytowego. Dodatkowo zawór mieszający pozwalający obniżyć temperaturę od strony kominka, nie jest to tanie rozwiązanie ale w tym przypadku nic lepszego do głowy mi nie przychodzi.
    Prorok78
    Level 12  
    Nie no - resztę układu, czli właśnie podpięcie kominka, wmiennik, pomp itd robił mi już 'mój' hydraulik i to jest ok... jest naczynie, jest autouzupełniacz w nim wod, jest dodatkowa wężownica w kominku i zawór uruchamian termicznie w razie 'W'... Dwie pomp na wymienniku - do obu 'stron' instalacji... jedne czego nie ma to właśnie mieszania cznnika na podłogówkę, gdyż deweloper połączł obiegi podłogówki tak jak b to bł kolejne grzejniki, i wg mojego instalatora nie da się tego ogarnąć nie prując wylewek...:(
    andrefff
    Level 36  
    Da się, to by musiał być taki układ
    Prorok78
    Level 12  
    Ajajaj nie będę mieć miejsca w szafkach:( ani nawet miejsca na większe szafki (musiałbym przestawiać wszystko :(
    Poza tym u mnie podłogówka wygląda inaczej :(
    Na pięterku jest jeden obieg i jedna powierzchnia... Ale na parterze są 3 powierzchnie (3 oddzielne pomieszczenia), 2 zawory RTL w ścianie na całość, ale.... wyjście z szafki na podłogówkę mam jedno..... reszta wyjść z rozdzielacza to grzejniki...
    kajec
    Level 14  
    A masz miejsce przy wymienniku od strony wtórnej na montaż zaworu trójdrożnego?
    eLolek
    Level 16  
    Piszesz, że na obiegach podłogówki masz zawory RTL, więc w czym problem? Może to być zasilane z jednego rozdzielacza i powinno działać. Tym bardziej , że obiegi podłogowe nie są duże - do takich celów są właśnie zawory RTL. Pytanie, czy pompa kotłowa dobrze to wszystko przepchnie. Przy pracy z kominkiem zawory RTL zamkną przepływy przez obiegi podłogówki, gdy temperatura wody powrotnej z obiegu (na RTL-u) przekroczy ustawioną wartość. Pewnie, że na wejściu będzie trochę za wysoka, ale to chwilowo. Podobną temperaturę może dawać także kocioł gazowy ustawiony do pracy z grzejnikami (a tak chyba masz). Staraj się nie zagotowywać kominka.
    Prorok78
    Level 12  
    Kocioł szczerze mówiąc nie wiem jeszcze jak mam ustawiony (w sensie nastaw gdzieś tam w środku kotła) :) - póki co mam obie gałki na 2kę - baniak z wodą kocioł mi podtrzymuje na 43 stopnie mniej więcej - resztę dogrzewa kominek...
    Kominka nie zagotowuje - przeciętnie mam na nim około 60 stopni - jest też dodatkowa wężownica w razie jak by co...
    eLolek
    Level 16  
    Pamiętaj, żeby dobrze wyregulować RTLe. Mają wprawdzie skalę podobną do tej na głowicach grzejnikowych, ale jest ona inna. Nastawa 3 na grzejniku daje zazwyczej 20C temperatury pomieszczenia, a nastawa 3 na RTLu oznacza temp. 30C na powrocie wody z obiegu!
    Prorok78
    Level 12  
    No i tu właśnie mam problem :(
    Podłoga robi się ciepła, dopiero po ładnych kilku godzinach grzania.. w domu jest sauna, grzejniki gorące a podłoga zimna i stopniowo się dopiero rozgrzewa... Taka sytuacja ma miejsce przy ustawieniu RTL'i na 5ke... jak zmienię nastawę na niższą....amba.... podłoga zimna niezależnie od tego po jakim czasie grzania....
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Woda głupia nie jest i płynie tam , gdzie ma łatwiej, czyli przez grzejniki. Musisz podkryzowac przepływy na grzejnikach zaworem powtotnym.
    Dziwne, że w domu masz saunę od grzejników, to znaczy, ze głowice sa źle ustawione,albo nie działaja dobrze, bo powinny przymknąć ogrzewanie jeśli jest osiągnięta zadana temp. w pomieszczeniu, a podłogówka powinna grzać dalej aż ciepło z płyty jastrychowej nie będzie odbierane i temp. powrotu wzrośnie i RTL zacznie przymykać przepływ.
    To, że podłoga robi sie ciepła po kilku godzinach jest to normalne.
    Prorok78
    Level 12  
    Głowice sa odkręcone na maksimum, gdyż do pieca podłączony jest sterownik pokojowy - euroster 2006tx. Instalator powiedział że jak jest ten sterownik, to głowice maja być na maks otwarte...:(
    andrefff
    Level 36  
    Zmień instalatora, otwarte na max mają być tylko w tym pomieszczeniu, gdzie jest regulator.
    fuzel
    Level 11  
    Trudne może być to do wyregulowania, ale nie niemożliwe.
    Mam bardzo podobny uklad, bez mieszacza. Wszystko chodzi na 1 rozdzielaczu i podłogówka i grzejniki. Musisz zrównoważyć przepływ przez wszystkie pętle. Albo przykręcic grzejniki, albo dać większą pomę na układzie ( wyższy bieg ) Skłaniałbym się do przykręcenia grzejników, czytając twoje wpisy.
    Jeśli trzymasz wysoką temperaturę na obiegu to są zamiast zaworów RTL zawory do wpięcia na początku podłogówki regulujące temp. wody wchodzącej na petlę.
    eLolek
    Level 16  
    Euroster i tak nie jest podłączony do kominka, a nim głównie grzejesz. Głowice na grzejnikach ustaw na 3-3,5 (doświadczalnie) i nie będziesz miał sauny. Poza tym przymykające się głowice grzejnikowe zmniejszą przepływy przez grzejniki, a więc pompa bardziej będzie pracowała na podłogę. Ustaw RTLe na 3-4 podłoga powinna się zrobić ciepła (letnia) po dłuższym czasie. Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność i raczej nie nadaje się do sterowania Eurosterem. Euroster podłączony do kotła często powoduje zatrzymanie pompy kotłowej w przypadku braku zapotrzebowania na ciepło i wtedy podłogówka zaczyna stygnąć. Stygnie także, gdy woda na wyjściu z pętli (na RTLu) osiągnie zbyt wysoką temperaturę, ale po wystygnięciu RTL otwiera się ponownie i wpuszcza do obiegu ciepłą wodę. Mam nadzieję, że RTLe masz rzeczywiście zainstalowane na wyjściu z obiegów podłogówki a nie na wejściu. Takie numery też już widziałem. Podłogówka niestety nie nagrzewa się i nie stygnie w 5 minut jak grzejniki i wymaga stałego przepływu ciepłego czynnika. Najlepiej, gdy reguluje się temperaturą tego czynnika a nie jego przepływem. Musisz poeksperymentować z ustawieniami, ale na pewno skręć grzejniki, żeby nie mieć sauny.
    Prorok78
    Level 12  
    Euroster w pewnym sensie podłączony do kominka jest - mam go wpiętego szeregowo ze sterownikiem kominkowym na styki blokujące kocioł... W taki sposób że żeby odpalił piec, musza być spełnione jednocześnie 2 warunki - wyłączony kominek i temperatura w pomieszczeniu niższa niż ustawiona na sterowniku...
    Wiem że duża bezwładność podłogówki jest, ale zastanawiam się czy jeśli przykręcę grzejniki, to czy kalorie nie pójdą w komin ?? Bo przykręcone termostaty na grzejnikach, oznaczają 'chęć' posiadania niższej temperatury w pomieszczeniu... i co się stanie jeśli euroster ustawiony jest powiedzmy na 20 stopni (poniżej załącza się piec) a termostaty poprzymykam i np na termostacie wyjdzie nastawa 18??? W takiej sytuacji mamy np 19 stopni, termostaty zamknięte więc nie grzeją, natomiast piec sterowany eurosterem pracuje... Mieszacza nie ma, więc większość czynnika (gorącego) idzie na podłogówkę (bo grzejniki zamknięte), ale tam RTL robi robotę i zamyka powrót z pętli bo ma za ciepło... Piec nadal pracuje... ale nie ma co zrobić z ciepłem...
    Jak to rozwiązać ?? Bo mi to wygląda jak pętla bez wyjścia... Im bardziej skręce grzejniki, tym mam je zimniejsze, tym mam zimniej w domu, a tym samym tym bardziej gorący mam czynnik więc podłogówka się odłącza i jest jeszcze zimniej... A piec pracuje...:(
    andrefff
    Level 36  
    Dlatego RTL na max, a grzejniki skręcasz doświadczalnie o jakiś stopień do momentu, aż osiągniesz kompromis.
    eLolek
    Level 16  
    Jak nie ma odbioru ciepłą z kotła, to najpierw zmoduluje płomień (kondensacyjny) a potem wyłączy się i czeka aż temperatura wody spadnie, czyli będzie odbiór. Poza tym, jak grzejesz kominkiem, to sam piszesz, że blokuje pracę kotła. Z kolei, jak kominek nie grzeje, to czymś musisz grzać, więc kocioł może się włączać (i powinien).
    b4rd11
    Level 1  
    Witam
    Ze względu na indywidualne zestawienie każdego z wpisujących, przeczytałem kilka i mam wątpliwości. Proszę osoby znające się na tym o wsparcie. Mianowicie chce zainstalować w mieszkaniu 46m2 ogrzewanie podłogowe(3 pętle max 85mb) + 1lub2 grzejniki) zasilane kotłem kondensacyjnym gazowym. Problemem jest też że aktualnie mieszkam i funkcjonuje w mieszkaniu i robię to etapami. Na początek chciałem jedną pętle ( łazienka + kuchnia)+grzejnik w łazience, pozostawiając grzejniki w 2 pokojach podłączając je pod instalacje wychodząca z tzw. szafy rozdzielczej w przyszłości zastąpiając je podłogówka, żona się upiera do pozostawienia jeszcze jednego grzejnika w którymś z pokoi (mogę wypuścić dodatkowe dwa przewody pex do danego pokoju) Pytanie jak tym sterować (myślę o zaworach trójdrożnych (tzw. mieszacze) sterowanych czujnikiem temp. w podłogówkach. Ale jak sterować piecem i temperaturami w danych pomieszczeniach oraz w łazience gdzie będzie i podłogówka i grzejnik z priorytetem na podłogówkę. A, jeszcze jedna, myślę istotna inf. podłogówka w systemie KARDO (folia 0.2, styropian frezowany 3cm, pex 16x2, wysokoelastyczny klej grzebień 1cm, siatka pancerna, (klej 1cm, gres) lub (korek, deska) całość ok 5cm, mysle ze przy tych parametrach wykluczam sterowanie zew. pogodowe.
    Długie, myślę że zrozumiałe, proszę o sugestie podpowiedzi każda inf. pomocna. Z góry dzięki 😀