Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant turboTEC - Błąd s.33

PX 30 Oct 2012 11:59 7773 10
  • #1
    PX
    Level 19  
    Posiadam piec Vaillant turboTEC, piec działa w małej instalacji domku jednorodzinnego, nie posiada zasobnika, działa przepływowo, komin wyprowadzony od pieca kolankiem 90 stopni, za ścianę budynku. Wyświetla się błąd s.33 i piec się nie załącza. Przejrzałem już chyba całe forum, instrukcję obsługi, instrukcję serwisową i zastosowałem się pewnie do większości wskazówek. Mianowicie:
    - Przeczyściłem cały piec z kurzu i pyłu (włącznie z komorą spalania),
    - Sprawdziłem, czy komin jest czysty,
    - Sprawdziłem rurkę od presostatu,
    - Przedmuchałem presostat,
    - Połączyłem dwa przewody przy presostacie, żeby ominąć czujnik,
    - Uruchamiałem piec z uchyloną osłoną,
    - Oczyściłem wentylator,
    - nie wiem co jeszcze :).

    W efekcie nic się nie zmienia. Piec się nie załącza, wentylator się nie kręci. Prąd do transformatora wentylatora dochodzi, jednak nie wiem co się dzieje dalej. Nie znam się za bardzo na piecach, ale umiem czytać instrukcje i porady, więc jak będą w miarę jasne, to myślę, że dałbym radę. Dodatkowo powiem, że to jest remontowany dom, obecnie nikt tam nie mieszka, piec był włączany tylko co jakiś czas oraz w okresie grzewczym, żeby nie pozamarzała woda w rurach. Problemy zaczęły się po wymianie płyty głównej, z rok temu. Uszkodziła się w wyniku uderzenia pioruna. Serwisant wymienił płytę na nową, przy okazji pourywał pokrętła od temperatury. Później przez jakiś czas było ok i od 3 miesięcy wyświetla się s.33. Płyta wygląda na nieuszkodzoną. Poradźcie proszę, co jeszcze mogę sprawdzić zanim ostatecznie będę musiał zadzwonić po serwis.
  • #2
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    A nie jest to przez przypadek błąd F33 czyli brak sygnału przełączającego z czujnika ciśnienia.
    Czujnik ciśnienia nie wyłącza się przy wyłączonym wentylatorze ?
  • #3
    PX
    Level 19  
    U mnie na wyświetlaczu pokazuje się s.33 i jest opisane jako:" Aktywne zabezpieczenie wymiennika przed zamrożeniem (nie zadziałał presostat). Kocioł znajduje się w 5-minutowej blokadzie - wentylator wyłączony (tylko turbo)." To opis z instrukcji instalacji i konserwacji.
  • #4
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    Sprawdź czy w rurkach od presostatu nie ma jakiejś kropelki wody.
  • Helpful post
    #6
    grzesiek234
    Heating systems specialist
    To jeszcze możesz ściągnąć wentylator i go przeczyścić.
  • #7
    PX
    Level 19  
    Czyściłem go nie ściągając. Zastanawiam się tylko nad tym, że sprawdziłem miernikiem, że napięcie dociera do wentylatora a on się nie obraca. Czy może na przykład transformator od wentylatora nie mógł się spalić? Czy to wtedy mogłoby powodować pojawienie się tego błędu? Czy można to jakoś sprawdzić?
  • Helpful post
    #8
    igrzelczyk
    Level 21  
    Wszystko wskazuje kolego na uszkodzony wentylator :cry:
  • #9
    PX
    Level 19  
    A jaki może być orientacyjny koszt oraz jak mogę to sprawdzić żeby być pewnym, że to właśnie to.
  • #10
    mbi33
    Level 11  
    Miałem właśnie ten sam komunikat S.33. Jest to komunikat o braku sygnału z czujnika ciśnienia umieszczonego zaraz za wentylatorem spalin. Czujnik składa się z 2 rurek plastikowych umieszczonych w kanale spalin i właściwego czujnika. Od niego odchodzą 2 przewody do elektroniki.
    Podłączyłem woltomierz do styków tego presostatu. Pomimo, że wentylator kręcił się poprawnie, to czujnik raz pokazywał, że ciśnienie jest (0V) a raz, że nie ma (22V DC). Kocioł po kilku próbach wyświetlał S.33 (i tak w kółko po naciśnięciu klawisza resetu - przekreślonej świeczki).
    Po rozebraniu i wyczyszczeniu komina z popiołu i innych ptasich pozostałości, okazało się, że dalej jest to samo. Po ponownym zdemontowaniu rury kominowej wylotu spalin z pieca, zauważyłem, że w rurce pomiarowej czujnika (taki jakby mały lejek widoczny w przewodzie spalinowym z góry) jest jakiś fragment chitynowego pancerza jakiegoś żuczka. Siedział mocno ale w podmuchach wentylatora trzepotał i wprowadzał zakłócenia w działaniu presostatu. Po wyssaniu odkurzaczem OK. Pzdr

    PS jeszcze jedno: nie trzeba mieć woltomierza! Stan czujnika można także na bieżąco odczytywać w trybie diagnostycznym (d.24). Aby w niego wejść trzeba nacisnąć jednocześnie "i" oraz "+" i klawiszem "+-" dojść do d.24 i klawiszem "i" aby obserwować stan (0 lub 1).
  • #11
    PX
    Level 19  
    Zamykając temat, dodam, że kupiłem nowy wentylator, podłączyłem - działał 2 dni, spalił się... w efekcie zmieniona płyta główna, ponownie wentylator. Najprawdopodobniej jakieś mikrouszkodzenie płyty, nikt tego nie zdiagnozował, nie było widocznych żadnych przepaleń. Uczulam wszystkich, że w moim przypadku musiałem zapłacić dwa razy za wentylator przez to, że montowałem sam. Gdyby robił to serwisant musiałoby być wymienione na ich koszt.