Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immergas VICTRIX X 24 2 I - Sterowanie grzejnikami, podłogówką

sailor_man 30 Oct 2012 14:09 8556 6
    sailor_man
    Level 10  
    Witam,
    mam w swoim domu (180m2) założoną instalację CO (grzejniki + podłogówka 64m2) i C.W.U.
    Parter domu jest w większości ogrzewany z podłogówki (w jednym pokoju, gdzie nie ma podłogówki wisi grzejnik 600x800; na pietrze 100m2 tylko w łazience jest 6m2 podłogówki, a w pozostałych pokojach są grzejniki 8szt. 600x800).
    Instalacja zasilana jest z pieca Immergas VICTRIX X 24 2 I. Zasobnik c.w.u. 160L.
    Na wyjściu z pieca podłączone jest sprzęgło. Za sprzęgłem następuje rozdzielenie na zasilanie grzejników i na zasilanie podłogówki.

Grzejniki:
    Tuż za rozdzieleniem znajduje się pompa obiegowa grzejników

Podłogówka:
    Tuż za rozdzieleniem znajduje mechaniczny zawór trójdrożny a za nim pompa obiegowa podłogówki.

Nie mam jeszcze podłączonego żadnego sterownika typu CARv2.

Pytania są następujące:
    - jak sterować temperaturą wody w obiegu podłogówki?
    - jak sterować pompami obiegowymi obiegu grzejników i podłogówki, aby nie pracowały bez przerwy?

Mój hydraulik proponuje mi założenie na zawór trójdrożny silniczka, który będzie w jakiś sposób zamykał i otwierał dopływ ciepłej wody.

U znajomego zamiast mechanicznego zaworu trójdrożnego jest zawór termostatyczny, który pilnuje czy temperatura w podłogówce nie jest zbyt wysoka. Dodatkowo ma założony czujnik temperatury na rurce na wyjściu z pieca, który przy wykryciu odpowiedniej temperatury np. 35stC załącza obie pompki (od grzejników i podłogówki).

Doradźcie proszę, jak powinno być zorganizowane takie sterowanie.

Dziękuję.
    Pozdrawiam.
    sailor_man
    sailor_man
    Level 10  
    Aby lepiej zobrazować problem zamieszczam ogólny schemat mojego układu:
    Immergas VICTRIX X 24 2 I - Sterowanie grzejnikami, podłogówką

A zestaw pytań na które chcę poznać odpowiedź powiększył się :)
    1. Czy do swojego pieca muszę zakładać sterownik CARv2?
    2. Czy na pietrze powinienem zakładać jakiś czujnik, który będzie monitorował temperaturę w pomieszczeniach/
    3. Czy na parterze, gdzie jest tylko podłogówka, powinien być jakić czujnik temperatury, czy sterowanie temperaturą podłogówki powinno odbywać się za pomocą tzw. "pogodówki" (czujnika zewnętrznego)?
    4. Co zamontować aby sterować temperaturą wody w obiegu podłogówki?
    5. W jaki sposób sterować pompami obiegowymi obiegu grzejników i podłogówki, aby nie pracowały bez przerwy?

Aby zrealizować wszystkie powyższe zagadnienia, zastanawiam się nad zastosowaniem zestawu Immergas DELTA 200.
    Nie wiem czy oprócz tego zestawu byłoby jeszcze coś potrzebne? A może powinienem inaczej rozwiązać ten problem?
    kabee84

Level 24  
    Trochę nie rozumiem po co w Twoim przypadku zostało zastosowane sprzęgło hydrauliczne, spokojnie ten układ można było wykonać bez sprzęgła.
    Nie za bardzo znam się na sterowaniu stosowanego w Immergasach, ale tak ogólnie:
    Warto zastosować siłownik do zaworu trójdrożnego i sterownik do tego siłownika. Ten sterownik DELTA 200 wydaje się być ciekawym rozwiązaniem.
    Na piętrze, na grzejnikach (zgodnie z instrukcją od Delta 200) powinny być wszędzie zainstalowane głowice termostatyczne.
    Można również zainstalować termostaty elektroniczne na górze i na dole, które w przypadku osiągnięcia danej temperatury mogłyby wyłączać poszczególne pompy, ale to już osobny temat. Niestety Delta 200 nie ma bezpośredniej funkcji podłączenia termostatów pokojowych.
    sailor_man
    Level 10  
    kabee84 wrote:
    Trochę nie rozumiem po co w Twoim przypadku zostało zastosowane sprzęgło hydrauliczne, spokojnie ten układ można było wykonać bez sprzęgła.

Hydraulik i inni technicy mówili, że sprzęgło jest po to aby nie chodziła "pompa w pompę" tzn. pompa od obiegu grzejników "podbierałaby" wodę z pompy od pieca. W rezultacie pompa od grzejników uległaby w krótkim czasie spaleniu.
    Sam się zastanawiałem czy nie wystarczyłaby jedna pompa tylko w piecu a nie trzy (piec + grzejniki + podłogówka) - ale to osobny temat.

kabee84 wrote:

Na piętrze, na grzejnikach (zgodnie z instrukcją od Delta 200) powinny być wszędzie zainstalowane głowice termostatyczne.

Na każdym grzejniku mam zainstalowane głowice termostatyczne Danfoss RAW-K.

kabee84 wrote:

Niestety Delta 200 nie ma bezpośredniej funkcji podłączenia termostatów pokojowych.

Z tego co zrozumiałem z instrukcji, to w skład Delta 200 wchodzi szafka (montowana w kotłowni) + regulator temperatury otoczenia (montowany w strefie1 - w moim przypadku na parterze domu tu gdzie jest podłogówka).
    kabee84

Level 24  
    Dokładnie tak jak piszesz - taniej (i również w pełni funkcjonalnie) było by, gdyby pompa w kotle pchała wodę również na grzejniki, bez sprzęgła. Za zaworem 3-drogowym (na podłogówkę) musi być druga pompa i to jest OK.

Doczytałem o tym sterowniku DELTA i faktycznie jest całkiem fajny. Myślę że on rozwiąże Twoje problemy. Tylko jedno mnie jeszcze zastanawia - co steruje temperaturą na sprzęgle i jak jest podłączony zasobnik c.w.u.? No i co się stanie w momencie, gdy wszystkie zawory na grzejnikach zostaną zamknięte a pompa będzie dalej pracowała, bo jeśli strefa grzejnikowa byłaby zasilana pompą w kotle to nie ma problemu, ponieważ kotły są wyposażone w bypass zabezpieczający przed tego typu sytuacjami....
    sailor_man
    Level 10  
    Zacząłem się poważnie zastanawiać nad skrzynką DIM v2 ABT - do ogrzewania wysoko i nisko temperaturowego.
    Z moich wyliczeń wyszło, że koszt zakupu takiej gotowej skrzynki byłby porównywalny z sprzętem kompletowanym osobno. Przykład:
    2700zł - Koszt skrzynki DIM v2 ABT

Cena poszczególnych podzespołów zestawu do samodzielnego montażu:
    780zł - dwie pompy obiegowe
    340zł - sprzęgło hydrauliczne
    225zł - mieszacz mechaniczny esbe
    1345zł -- Tyle już mam zamontowane --
    Brakuje jeszcze:
    550zł - podstawowy siłownik do mieszacza
    670zł - sterownik ogrzewania Frisko
    2565zł - łącznie chyba już nic nie brakuje ...

Wniosek: skrzynka DIM w moim przypadku jest 135zł droższa, ale ... :
    - jest to oryginalny produkt bardzo dobrze dobrany do pieca Immergas
    - zapewnia możliwość niezależnego sterowania dwoma obiegami
    - mniejsze koszty założenia DIM'a
    - estetyka wykonania
    - odpowiednie wskaźniki informujące, który obieg pracuje
    - Zakup skrzynki Delta 200 jest zupełnie nieopłacalny - lepiej kupić DIM'a

Może przycisnę hydraulika, żeby założył DIM'a ?

A może skoro już mam część sprzętu zainstalowane (2xpompa, mieszacz, sprzęgło), to wiecie co powinienem jeszcze dołożyć ?
    mmmmw
    Level 2  
    Witam
    Posiadam DIM-a A-BT fajne rozwiązanie mało miejsca zajmuje. Za dużo nie mogę o nim powiedzieć bo niedawno był odpalony i dopiero się nim zacząłem bawić ;).