Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immergas Victrix 26 2 I - Początek użytkowania - ustawienia pieca

fallout_toy 30 Oct 2012 17:39 7038 9
    fallout_toy
    Level 1  
    Witam,

od 4 dni mam założony kocioł jak w temacie.
    Od początku temp. C.O. na kotle ustawiona na 50°C, C.W.U na 54°C.

Sterowanie za pomocą Delta Dore Radio Tybox 810.
    Temp zadana dzienna ustawiona na 21°C, nocna na 19°C. Uwzględnione okresy kiedy nikogo nie ma w domu w ciągu dnia.

Mieszkanie 45m², kamienica, 3,3m wys. mieszkania, mury zew. z cegły ponad metrowej grubości, okna PCV starsze bez szału. 2 pokoje + duży aneks kuchenny. W małym pokoju grzejnik - Buderus ścienny, w dużym pokoju dwa Buderusy. W przedpokoju i aneksie dekoracyjne Instal Projekty, tak samo w łazience. Wszystkie grzejniki przewymiarowane.

Temp. w mieszkaniu łatwo dochodzi do zadanych 21°C, piec włącza się na krótko, w ciągu godziny jakieś 4-5 razy. Temperatura na zewnątrz ok 0°C.

Póki co spalanie gazu wynosi ok.4 m³ na dobę i zastanawiam się czy to trochę nie za dużo? Czytam posty innych użytkowników i widzę spalanie np. 7m³ dla d domu 120m².

Martwi mnie to spalanie moim zdaniem wysokie. Czy możliwe jest, że piec "uczy się" dopiero grzać w mieszkaniu?

Ciekawi mnie też dyskusja o temp. na zasilaniu i powrocie. Czy można uzyskać te dane z sterownika kotła? Przy przechodzeniu z temp. dziennej na nocną obie rurki (zasilania i powrotu) są dość podobnej (wysokiej) temp. w dotyku. Przy dogrzewaniu do zadanej temp. na sterowniku pokojowym czuć większą różnicę.

Z góry dziękuje za konstruktywne porady ;)
    MarudaP
    Level 21  
    Przy takiej wysokości mieszkania występuje duża różnica temperatur u góry i na wysokości przebywania ludzi. Co do muru to dobrze że taki gruby. W klasztorach spełniały swoje zadanie. Co do wysokości, to albo zrobić podwieszany sufit, albo jakiś wentylator mieszający powietrze.
    ochus
    Level 16  
    Różnica temperatur na zasilaniu i powrocie powinna być dość znaczna ale to wymaga jednak odpowiednio przewymiarowanych grzejników.
    U siebie starałem się wyregulować w okolicach 15 stopni przy 50 st. na zasilaniu.
    Kocioł będzie się rzadziej załączał.

Przy obecnych temperaturach mam ok.7m3 na dobę przy 200 m2 powierzchni do ogrzania.
    Ozon130
    Level 10  
    Do "ochus"

"Przy obecnych temperaturach mam ok.7m3 na dobę przy 200 m2 powierzchni do ogrzania."

Jakie masz teraz średnie spalania np w grudniu czy w styczniu?
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Ja bym obniżył CWU na 40 stopni (może 42). Po co tak silnie grzać wodę do kranu (by się parzyć lub musieć ją mieszać z zimną)? 54 stopnie to już jest blisko poparzenia!!!
    ochus
    Level 16  
    W grudniu kociołek przejadł 270 m3 a w styczniu do 16.01 - 130m3.
    Z tym że u mnie na zewnątrz jest raczej cieplej niż u Ciebie.
    Mromat
    Level 8  
    Odświeżę temat, jestem ciekawy zużycia gazu w ostatnią zimę która była bardzo łagodna. Autor tematu odpowie?
    kazlat
    Level 2  
    Hej
    Dom 160m2 (5osób)
    Rachunek za 1 rok(gaz) czerwiec-czerwiec 3600zł.
    CWU ~1100 zł więc za ogrzewanie ~2500zł
    Temperatura 21.9 a na noc 21.8.
    tobi79
    Level 12  
    kazlat wrote:
    Temperatura 21.9 a na noc 21.8.

Czy jest w tym momencie w ogóle sens różnicowania temperatury?

Zbigniew Rusek wrote:
    Po co tak silnie grzać wodę do kranu (by się parzyć lub musieć ją mieszać z zimną)?

To zależy do czego. Bo jeśli prysznic, to ok, ale jeśli wanna, to napełnianie wanny tylko z jednego kranu trwa wieki, dlatego chyba tylko w tym wypadku ma to uzasadnienie.
    kazlat
    Level 2  
    Hej, mam różnicę ponieważ typ budynku mam ustawione: build:10
    Więc 21.8-0.3(build)=21.5 (czyli 21.9-21.5=0.4'C różnicy ) i przy takiej temp. piec zaczyna grzać.
    W nocy (ciepło na zew. 5-10'C) to odpalał 5-6 rano. Natomiast obecnie to o 3-ciej nad ranem. Chodzi jakieś 4-godz i tyle.
    Mieszkam w woj Podkarpackim i za mc:11.2015 poszło mi gazu na grzanie: ~105m3 gazu+CWU (22'C bo przy takiej kończył grzanie). (160m2) domu.
    Pozdrawiam,