Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nike Star 23KW iMMERGAS przestał podgrzewać CO a wode grzeje.

30 Paź 2012 19:47 6975 19
  • Poziom 8  
    Witam
    Mam problem z Kotłem gazowym jak w temacie.Nie było odpalane CO czyli bałwanek :P od kwietnia.Dziś odpalam bałwanka i ...brak reakcji jakichkolwiek.Wodę podgrzewa normalnie.
    Nie wyskakuje błąd nic nie bulgocze,dymi kopci za to w trybie "kominiarskim" czyli reset 10 sek odpala i grzeje.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    A termostat pokojowy masz? Może czas wymienć baterie?
  • Poziom 8  
    Kurcze a gdzie ten termostat pokojowy ?.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Wszystko jest po staremu w kuchni i nie mam termostatów.Podgrzewa prawdopodobnie wg temperatury wody w obiegu CO.
    Powtarzam działał bez problemów jeszcze pare mc wcześniej.
    Teraz nie działa po przełączeniu na grzanie miga "kaloryfer" ikona i nie odpala.Wodę w kranie podgrzewa bez problemu.Nie wyskakuje błąd.Na awaryjnym "kominiarskim" odpala.

    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

    Nike Star 23KW iMMERGAS przestał podgrzewać CO a wode grzeje.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wrzuciłem fotkę.Na wyświetlaczu widać załączonego bałwanka i nic...palnik widoczny to wody w kranie dotyczy bo akurat załączyłem.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Nike Star 23KW iMMERGAS przestał podgrzewać CO a wode grzeje.

    Przesyłam Państwu również skan może ktoś mi laikowi pokaże palcem co popsułem :P
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Otwórz obudowę i sprawdź czy pompa się kręci - można to stwierdzić przez odkręcenie korka na środku pompy - wtedy masz dostęp do wału pompy.
  • Poziom 8  
    Kręci się sprawdzałem już wczoraj :(
  • Poziom 16  
    najmita77 napisał:
    Kręci się sprawdzałem już wczoraj :(


    W jaki sposób sprawdzałeś ?

    To typowa usterka ... zablokowana pompa
  • Poziom 8  
    Odkręciłem śróbkę odpaliłem piec i wałek się kręci.Nie jest zablokowany więc to nie to.
  • Poziom 16  
    1. Czy ciśnienie w układzie jest prawidłowe ?

    Zazwyczaj ok 1,5 bara jeśli układ zamknięty

    2. Czy na pewno nie masz sterownika pokojowego ? Gdzie ustawia się temperaturę w pomieszczeniu ? Może być przewodowy lub bezprzewodowy

    3. Czy nie zmniejszałeś temperatury wody w obiegu centralnego ?
  • Poziom 8  
    Ciśnienie jest prawidłowe gdyby było inaczej nie podgrzewało by wody w kranie.
    Nie mam sterownika pokojowego ustawiam np temperature 60 stopni i jest to temperatura w obiegu CO.Nie nic nie zmniejszałem ma ustawioną na 60 stopni.
    Załamka prawda ?.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Do nagrzewnicy ile idzie rurek ? 2 czy 4 ?

    Jeśli 4 to pompa nie bierze udziału w grzaniu wody użytkowej czyli do kranu.

    Weź dla świętego spokoju poruszaj śrubokrętem wałem pompy , kilka obrotów , oczywiście na wyłączonym piecu ... czy lekko chodzi ?
  • Poziom 8  
    Tak leciutko chodzi.
    Kurcze ile rurek do nagrzewnicy wchodzi nie wiem :( wkleiłem skan powyżej podejrzewam że szybciej dojdziesz które to rurki niestety jestem głąbem w tej materii samochód każdy naprawię ale...takie cosik mnie przerasta :P

    Dodano po 14 [minuty]:

    Najdziwniejsze że brak reakcji
    Włączam "bałwanka i cisza,podwyższam lub zmniejszam temperature to mruga tylko ikona kaloryferek i zara gaśnie.Brak odgłosu choćby chęci odpalenia :(
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Ale symbol bałwanka stale się świeci czy znika?

    Dodano po 22 [sekundy]:

    Sorry, chodziło mi o symbol grzejnika.
  • Poziom 8  
    Stale się świeci.

    Dodano po 28 [sekundy]:

    Aaa grzejnik mruga i znika po chwili.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    No to na bank jest rozwarty mostek termostatu pokojowego. Nie pamiętam, czy w tym modelu ten mostek jest wyprowadzony na zewnątrz obudowy elektroniki - jeśli tak, to gdzieś pod kotłem lub w środku powinien dyndać kabelek z założoną wtyczką z mostkiem. Może się coś wypięło?
  • Poziom 8  
    Jeszcze raz dziś rozbiorę po południu.Dziękuję sprawdzę i dam znać.Jest kabel tak jak na foto jeden idzie do prądu ten po prawo na foto a drugi leci na dół pod karton gips też na foto widać .Nie pamiętam gdzie on leci i do czego podpięty.
  • Pomocny post
    Specjalista - systemy grzewcze
    No ten drugi kabel najpewniej jest (albo był) podłączony do jakiegoś termostatu pokojowego. Jesli termostatu nie ma, to przewód musi być zwarty, żeby kocioł działał na c.o.
  • Poziom 8  
    Coś go wytropiłem i jest podłączony pod ....uziemienie w kontakcie? Ręce opadają ale dlaczego wcześniej działał a tera zdechł ?Przecież nic nie pyrgałem w gniazdku ?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Nie to nie to.Musi być luźno zamurowany pod karton gipsem.Cholerka.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Ściągnij obudowę i załóż mostek na wejściach 40 i 41 na złączu X6.
  • Poziom 8  
    Tak zrobię po południu.Jak nie będę się odzywał znaczy wybuchło :)

    Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

    Zmostkowałem i cyka jak ta lala zobaczymy czy również się wyłączy po podgrzaniu jesteś dla mnie czarodziejem :P Zresztą wszyscy jesteście serdecznie dziękuję :P

    Dodano po 32 [minuty]:

    Gra i buczy załącza rozłącza i co najważniejsze grzeje .Jeszcze raz dziękuję.
  • Poziom 13  
    Witam u mnie jest podobna sytuacja i teraz mam problem a mianowicie mam termostat ale go nie używam bo mi to sterowanie nie działa, wiec ostatnio załączałem ręcznie poprzez ręczne włączanie wiec zakładam ze mostka pomiędzy 41 a 40 na pewno nie mam, ale mimo to ostatnio bardzo ładnie się włączał ręcznie a dzisiaj niestety już nie chce;/ czy to może być problem z termostatem z którego nie korzystam bo nie działała zgodnie z programem??

    Dodano po 23 [minuty]:

    dobra odkręciłem termostat salus zwarłęm te kabelki i piecyk działa, recznie a dlaczego wcześniej działał z termostatem a teraz nie??przypominam temperature ustawiałem wody CO na piecu a regulator salus po prostu był sobie i tyle bo z niego nic nie mogłem od dłuższego czasu ustawić