Witam, Chciałbym zbudować subwoofer. Było już na ten temat bardzo duzo, ale od kilku dni siedzę i nie mogę znaleść odpowiedzi na moje pytania. Więc bardzo proszę o pomoc.
Więc tak:
Mam 2 głośniki GDN 20/80 8ohm tonsila
Skoro już je mam ( są to nowe głośniki) to chciałbym je wykorzystać.
Obudowa jaka mnie interesuje to obudowa otwarta, może te głosniki w 100% nie nadają się do basreflex ale zawsze można próbować
.
Nie chcę siedzieć kilka tygodni całymi dniami nad lektura jak wszystko wyliczyć, poznać wszystkie parametry głosników i obudów itp, wolę zapytać ekspertów, którzy rozpracują to w kilka minut.
Naczytałem się dużo i w zwiąsku z tym kilka pytań.
1) Czy zbudować subwoofer w systemie izobarycznym na wzór TONSIL 200A
(jaki bedzie bas słyszałem, że dość mocny ale wolny opóźniony)
2) czy zbudować subwoofer w obudowie jak załączonej na obrazku. Pojemność 67,5L netto, głośniki od dołu subwoofera na wysokich nóżkach. Nie wiem natomiast jak z basreflexem czy dwa czy jeden jakiej średnicy i dłułgości.
Zalezy mi na tym by wycisnąć jak najwiecej basu. Żeby trzęsło pokojem
Całość napędzana wzmacniaczem mostkowym 2xTDA 7294 Łaczenie głośników szeregowo lub można dać osobne TDA na głosnik.
Pokój w jakim ma pracowac to około 20m2
Subwoofer głównie chciałbym wykorzystywać do muzyki ale tez do filmów. Jako uzupełnienie kina domowego.
Proszę o poradę i odpowiedzi
Z racji tego, że nie ma nic za darmo mogę zaoferować osobą którzy mi pomogą przycisk pomógł i oddać trochę moich punktów

Więc tak:
Mam 2 głośniki GDN 20/80 8ohm tonsila
Skoro już je mam ( są to nowe głośniki) to chciałbym je wykorzystać.
Obudowa jaka mnie interesuje to obudowa otwarta, może te głosniki w 100% nie nadają się do basreflex ale zawsze można próbować

Nie chcę siedzieć kilka tygodni całymi dniami nad lektura jak wszystko wyliczyć, poznać wszystkie parametry głosników i obudów itp, wolę zapytać ekspertów, którzy rozpracują to w kilka minut.
Naczytałem się dużo i w zwiąsku z tym kilka pytań.
1) Czy zbudować subwoofer w systemie izobarycznym na wzór TONSIL 200A
(jaki bedzie bas słyszałem, że dość mocny ale wolny opóźniony)
2) czy zbudować subwoofer w obudowie jak załączonej na obrazku. Pojemność 67,5L netto, głośniki od dołu subwoofera na wysokich nóżkach. Nie wiem natomiast jak z basreflexem czy dwa czy jeden jakiej średnicy i dłułgości.
Zalezy mi na tym by wycisnąć jak najwiecej basu. Żeby trzęsło pokojem

Całość napędzana wzmacniaczem mostkowym 2xTDA 7294 Łaczenie głośników szeregowo lub można dać osobne TDA na głosnik.
Pokój w jakim ma pracowac to około 20m2
Subwoofer głównie chciałbym wykorzystywać do muzyki ale tez do filmów. Jako uzupełnienie kina domowego.
Proszę o poradę i odpowiedzi
Z racji tego, że nie ma nic za darmo mogę zaoferować osobą którzy mi pomogą przycisk pomógł i oddać trochę moich punktów