Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq Armada 110 - Nie uruchamia się

figurel 31 Paź 2012 19:06 1233 4
  • #1 31 Paź 2012 19:06
    figurel
    Poziom 22  

    Sporo pracy mnie kosztowało doprowadzenie go do stanu używalności, robię to z ciekawości, w celach edukacyjnych, znalazłem nawet dla niego zastosowanie. Zregenerowałem m.in. baterię i na moje nieszczęście znalazłem w Biosie opcję jej kalibracji. Włączyłem ją ale że zapowiadała się długo i było późno poszedłem spać. Rano już lapka nie mogłem uruchomić. Bateria słabiutka - 9,7V – naładuję ją ale nie robię sobie nadziei; wcześniej, nawet na w pełni naładowanej lapek się nie uruchamiał. Wystarczyło jednak uruchomić lapka z podłączonym zasilaczem i po sekundzie kabel usunąć aby laptop na baterii trzy godziny pracował. Zdarzyło się, że kilka razy na baterii tylko uruchomił się. Nie przeszkadzało mi to, rzadko lapka używałem. Przeszkadza jednak, ze na zasilaczu nie uruchamia się.
    Wcześniej wymieniłem gniazdo. Od spodu płyty do pól lutowniczych gniazda dolutowałem przewody z kolejnym gniazdem tak więc teraz mam możliwość zasilania płyty od góry – gniazdo – i od dołu – kabelki z gniazdem. Przydatna jak dla mnie opcja, bo mimo wymiany gniazda bywało (składam to na karb mego niewielkiego doświadczenia w naprawach ), że musiałem kabelkiem zasilacza poruszać aby lapek zaskoczył. Na dolutowanym na kabelkach gniazdku zawsze odpalał.
    Rozebrałem lapka do gołej płyty. Nie widać widocznych uszkodzeń. Przy podłączonej tylko baterii płyta „żyje”, można odczytać wiele napięć i to różnych, nawet 15V natomiast gdy podłączony jest tylko zasilacz płyta jest martwa, nie znalazłem punktu w którym byłoby jakieś znaczące napięcie, są tylko jakieś szczątkowe, rzędu setnych wolta. Nie ma napięcia na przycisku włączającym laptop, na pinach gniazdka zasilającego jest 19V.
    Zasilacz dobry, próbowałem też uruchamiać na drugim, bez efektów.
    Uruchamiając na baterii zaświeci się jedynie kilkukrotnie dioda od ładowania.
    Wydaje mi się, że jest to kwestia układu zasilania na płycie, czytałem sporo ale…..
    Poniżej fotka płyty głównej i okolic gniazda zasilania, mógłby ktoś doświadczony powiedzieć, które elementy sprawdzić jako pierwsze? Mimo moich starań nie mogę znaleźć ścieżki wiodącej od pinów zasilania „wgłąb” płyty aby prześledzić i sprawdzić po kolei elementy. Może gdybym dysponował schematem...
    Compaq Armada 110 - Nie uruchamia się

    Compaq Armada 110 - Nie uruchamia się

    0 4
  • Sklep HeluKabel
  • #2 31 Paź 2012 20:26
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Podaj oznaczenie kodowe płyty.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 31 Paź 2012 20:55
    figurel
    Poziom 22  

    Znalazłem takie oznaczenia ukryte pod kością pamięci:
    Compaq Armada 110 - Nie uruchamia się

    To chyba jednak gniazdo zasilania. Chciałem zmierzyć prąd jaki płyta pobiera i podczas odczyniania uroków w pewnym momencie kontrolka ładowania baterii zapaliła się. Gniazdo uprzednie wlutowałem i dodatkowo przykleiłem aby się nie ruszało ale jednak wyginając w tym miejscu płytę poprzez poruszanie gniazdem słychać odgłosy iskrzenia jakby. Nie widać go a to znaczy tyle zapewne, że iskrzy w środku laminatu. Dioda ładowania zapala się i gaśnie w rytm odgłosów iskrzenia.

    Wydaje się, że konieczne będzie ponowne wlutowanie gniazda. Jak oczyścić miejsce lutowania wewnątrz płyty? A może wlutować się z zasilaniem w innym miejscu?

    Czy mogę połączyć jak na poniższym obrazku?
    Compaq Armada 110 - Nie uruchamia się

    Iskrzy pod dużym plusem, pod pinem plusowym gniazda zasilającego. Iskrzy w środku płyty, fajnie widać w ciemności gdy narożnik płyty wyginam, widać jak płyta ładnie od wewnątrz sie podświetla. Pomyślałem, że zrobię bocznik. Połączę kabelkiem "duży plus" z "małymi plusami" czyli z miejscami w których pojawia się plus zasilania zaraz po wyjściu z gniazda. (tak sądzę przynajmniej). Ominę tym samym iskrzące miejsce pod plusowym pinem gniazda.

    Mogę tak połączyć?

    0
  • #4 04 Lis 2012 07:44
    figurel
    Poziom 22  

    figurel napisał:

    Mogę tak połączyć?


    Nie doczekawszy się odpowiedzi zaryzykowałem i połączyłem jak na fotce w poprzednim poście. Działa, zasilanie nie zanika.

    0
  • #5 04 Lis 2012 09:56
    adamadi33
    Poziom 43  

    Z zdjęcia widać że gniazdo jest ewidentnie uszkodzone.
    Nie kombinuj zakup nowe gniazdo i wlutuj.

    0