Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

onkyo tx-nr616 + Taga TSW90 v2 - jak podłączyć?

leonjusz 01 Lis 2012 14:21 4050 11
  • #1 01 Lis 2012 14:21
    leonjusz
    Poziom 8  

    Witam.

    Zakupiłem amplituner Onkyo tx-nr616 oraz zestaw głośników Taga Harmony Tav-606
    oraz do tego subwoofer Taga Tsw90 v.2 i nie zabardzo wiem jak go podłączyć.
    Podłączony został do amplitunera za pomocą kabla który był w zestawie z subem, jedną końcówke wpiołem do amplitunera do wyjscia sub out, a do sub końcówki L+R.
    Czy to prawidłowa metoda czy jeszcze coś brakuje? Suba wogóle nie słychać troche po przyłożeniu ucha, w amplitunerze jest włączony.

    Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić prawidłowo czy może coś jest uszkodzone?

    0 11
  • #2 01 Lis 2012 14:32
    intenso
    Poziom 38  

    Subwoofer został podpięty prawidłowo,przeprowadziłeś automatyczna kalibracje dźwięku??

    0
  • #3 01 Lis 2012 15:00
    leonjusz
    Poziom 8  

    Jeżeli chodzi o ustawienie dźwięku za pomocą mikrofonu to próbowałem, sub wydawał takie buczenie z siebie, mimo podgłośnienia go na max, buczenie to było słabe....
    to jezeli połączenie jest dobre co to moze byc za przyczyna?

    0
  • #4 01 Lis 2012 15:28
    intenso
    Poziom 38  

    To że ustawiłeś na maxa subwoofer do automatycznej kalibracji to się nie dziw ze subwoofer buczał czy wydawał jakieś dźwięki,jeżeli podczas kalibracji ustawisz subwoofer na maxa to amplituner i tak zmniejszy(zciszy) sygnał który ma podać do suba według własnych kryteriów,wtedy już nie masz możliwości podgloszenia suba gdy potencjometr jest na maxa,ustaw subwoofer na jakieś 30% mocy (VOLUME) i przeprowadź jeszcze raz kalibracje za pomocą mikrofonu,po zakończeniu kalibracji podglos subwoofer na 3/4 mocy i zobacz jaki wtedy będzie efekt.

    Subwoofera nie słychać w stereo czy wogole w stereo i kinie??

    0
  • #5 01 Lis 2012 16:16
    leonjusz
    Poziom 8  

    więc skalibruje ponownie. Co do użytkowania to słuchałem muzyki, oraz podpietą mam ps3 odpaliłem jakąś gre w systemie wiekszym niz stereo ale w obydwóch przypadkach zadnych efektów ze strony sub. sadze ze raczej w filmach bedzie bez zmian...

    0
  • #6 01 Lis 2012 16:26
    intenso
    Poziom 38  

    Spróbuj,ja robię tak jak ci to opisałem.

    0
  • #7 01 Lis 2012 16:41
    leonjusz
    Poziom 8  

    co do kalibracji spróbuje tylko ze czytałem ze do tego musi być cisza, narazie nie mam takiej mozliwosci.

    A w takim razie co moze byc przyczyna amplituner czy subwoofer? czy moze jest jakies inne połączenie lub moze kabel co był w zestawie jest "słaby" ?

    0
  • #8 01 Lis 2012 17:20
    intenso
    Poziom 38  

    Kabel który dostałeś razem z subem to raczej nie jest zbyt dobry,z reguły jako gratis dodaje słabe kable,mi na jednym kablu sub buczał a na innym nie,generalnie myślę ze niepotrzebnie suba podglosiles na maxa i to jest tego przyczyna.

    0
  • #9 02 Lis 2012 15:00
    leonjusz
    Poziom 8  

    właśnie zrobiłem jak mi poradziłeś skalibrowałem ponownie głośniki,troche pomogło lepiej słychać subwoofer, ale dźwięk wydobywający sie z niego pozostawia wiele do życzenia... chyba ten tsw90 nie jest az tak kiepski aby tak słabo sie spisywał... spróbuje dokupić może jakiś inny kabel? lub moze jest jeszcze coś??

    0
  • #10 01 Lis 2013 09:49
    jark1990
    Poziom 9  

    Witam i przepraszam za odkopanie :p
    chciałbym się troche podpiąć pod temat gdyż zakupiłem ten sam subwoofer oraz kolumny tyle ze z Yamahą RX-V375 i mam pytanie co do suba. Otóż chciałbym wiedzieć czy przechodzi on w stan uśpienia po jakimś czasie gdy nie dostaje żadnych sygnałów z amplitunera. Podłączony mam tak samo jak kolega napisał, gra ładnie ale nie przechodzi w stan uśpienia gdy wyłącze amplituner. I tutaj pojawia się moje pytanie: czy nie posiada on takiej funkcji i za każdym razem muszę go wyłączać ręcznie czy trzeba go inaczej podpiąć?

    0
  • #11 01 Lis 2013 09:53
    intenso
    Poziom 38  

    jark1990 napisał:
    Witam i przepraszam za odkopanie :p
    chciałbym się troche podpiąć pod temat gdyż zakupiłem ten sam subwoofer oraz kolumny tyle ze z Yamahą RX-V375 i mam pytanie co do suba. Otóż chciałbym wiedzieć czy przechodzi on w stan uśpienia po jakimś czasie gdy nie dostaje żadnych sygnałów z amplitunera. Podłączony mam tak samo jak kolega napisał, gra ładnie ale nie przechodzi w stan uśpienia gdy wyłącze amplituner. I tutaj pojawia się moje pytanie: czy nie posiada on takiej funkcji i za każdym razem muszę go wyłączać ręcznie czy trzeba go inaczej podpiąć?


    Ten subwoofer nie ma automatycznego włączania i wyłączania,trzeba to robić ręcznie.

    0
  • #12 02 Lis 2013 15:15
    jark1990
    Poziom 9  

    Aha. Dziękuje kolego zaodpowiedź

    0