Jeżeli nie chcesz kupić gotowca, a umiesz majsterkować - głównie lutować, to oczywiście stykowy przełącznik audio zrobisz samodzielnie. Zakładam, że chodzi o typowe głośniki aktywne stereo z wtykiem Mini-Jack 3,5 mm.
Potrzeba do tego 3 gniazdka Mini-Jack Stereo i przełącznik dwubiegunowy co najmniej dwupozycyjny oraz jakieś pudełko na obudowę. Wersje budowy styków - w zależności od konstrukcji nośnej - do druku (płytka drukowana, np. uniwersalna) lub do kabli (konstrukcją nośną będzie obudowa).
Jeżeli zastosujesz przełącznik trójpozycyjny ze stanem neutralnym, to wtedy będziesz mógł odłączać głośniki w ogóle od źródeł sygnału. Potem narysuj schemat połączeń i zmontuj według niego. Głośniki dołączysz do wspólnego wyjścia, a sygnały z komputerów do poszczególnych wejść. Oczywiście taki przełącznik może generować trzaski w głośnikach podczas przełączania.
Można pokombinowac z połączeniem obu komputerów jednym kablem i przełączenia robić w systemowych regulatorach. Np. wyjście Audio-Out jednego komputera do wejścia Line-In drugiego. Udostępniając zdalnie pulpity możesz wszystko robić programowo przy jednej konsoli.
Tak zrozumiałem Twój problem - jeżeli źle zrozumiałem, to niechaj Szanowna Administracja wyrzuci moją pisaninę na śmietnik.
Krzysztof Podstawa