Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[altium] otwory w pliku wynikowym - termotransfer

bercik11palcow 02 Nov 2012 13:33 6264 29
phoenixcontact
    bercik11palcow
    Level 18  
    Witam, mam problem z uzyskaniem pliku wynikowego do mojego PCB. Chodzi o to, że ścieżki ładnie się tworzą, odbicie lustrzane lecz nie widać otworów, i ścieżki są czerwone, a nie czarne, takie jak bym chciał do termotransferu. nie chodzi mi o same pady przy ścieżkach, tylko aby były w tych padach otwory, abym mógł wydrukować ten plik i zrobić termotransfer. Ścieżki są tylko na warstwie Top.
    Niestety, ale temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2111681.html w niczym mi nie pomógł...
  • phoenixcontact
    11111olo
    Level 42  
    Musisz zanaczyć HOLES i najlepiej MONO - po co ma być kolorowo.
    Zbędne warstwy po prostu usuń.
  • phoenixcontact
    bercik11palcow
    Level 18  
    ale to nie działa, jak wezmę MONO to i tak ścieżki są kolorowe

mogłibyście mi w krokach napisać co trzeba zrobić w tym oknie z warstwami?
    mam pod "zakładką" Name nazwę: Multilayer composite Print, a pod nią, kolejno Top Overlay, Top Layer, Multi-layer. co mam dalej zrobić?
    11111olo
    Level 42  
    Coś robisz nie tak.
    Tu nie ma pisać co zaznaczyć - popatrz na screeny.
    Jak widać da się na MONO.

[altium] otwory w pliku wynikowym - termotransfer [altium] otwory w pliku wynikowym - termotransfer [altium] otwory w pliku wynikowym - termotransfer
    bercik11palcow
    Level 18  
    aha, to tutaj się zmienia na Mono, myślałem że jeszcze w tym Smart PDF,

i nadal nie ma u mnie otworów :/:/
    11111olo
    Level 42  
    Zaznacz HOLES!
    Masz jak na tacy gdzie to zaznaczyć i nie popatrzyłeś!
    bercik11palcow
    Level 18  
    no i zaznaczyłęm Holes i nic!
    A druga sprawa, to przecież te okna Print Preview oraz Composite Properties są chyba niezależne od Smart PDF tak??? w Smart PDF tworzy się osobny PDF, a w tych oknach z pierwszych dwóch screenów drukuję się aktualny widok tak?
    11111olo
    Level 42  
    Po co Ci SMART PDF?
    Zaznaczasz jak Ci pokazałem i możesz zobaczyć jak to wyjdzie w podglądzie wydruku i jeśli jest ok to od razu drukujesz.
    bercik11palcow
    Level 18  
    ahaaa, już kumam, to okno z 3 prontscreen'a mnie zmyliło. Myślałem że to jest z Smart PDF, a to była opcja Advanced w Page Setup, już jest OK.
    bercik11palcow
    Level 18  
    i znowu mam problem, otóż, zrobiłem tak jak kazał 11111olo i na ekranie monitora było ok, ale żeby wydrukować projekt musiałem go wyeksportować do pliku EMF(Export Metafile... z Print Preview ) bo drukarkę mam pod LPT i mam ją pod starym komputerem. I jak drukuję, to nie widać otworów na kartce :/:/

Ścieżki mam na warstwie Bottom. Jakie warstwy mam mieć w tych ustawieniach wydruku? Bottom Layer, i Multi-layer wystarczy??
    11111olo
    Level 42  
    Dajesz te warstwy które chcesz ;)
    Jak do termotransferu to BOTTOM i MULTI LAYER. Resztę wyrzucasz. Zaznacz HOLES to będą otwory.
    Zawsze przed drukowaniem patrz jak to wygląda na podglądzie wydruku.

Nie trzeba nic eksportować do PDF - od razu drukujesz. Jeśli drukarka jest zainstalowana na komputerze z którego uruchamiasz protela to nie ma powodu aby się nie wydrukowało.
    bercik11palcow
    Level 18  
    no ale jest taki problem, że drukarka jest zainstalowana na innymn kompie, i nie mogę jej podpiąć pod laptopa, bo to jest stara drukarka i ma kabel LPT.
    11111olo
    Level 42  
    A możesz ją udostępnić przez sieć?

Zawsze możesz na Allegro kupić adapter do drukarki - koszt kilkanaście PLN.
    bercik11palcow
    Level 18  
    Witam, kupiłem adapter, drujuję i to samo. Tzn drukuje mi otwory TYLKO w padach pod pin nr 1 każdego elementu, czyli w kwadratowych padach. Reszta padów jest czarna jak noc. POMOCY!!!
    11111olo
    Level 42  
    Sprawdzałeś jak jest na podglądzie wydruku?
    bercik11palcow
    Level 18  
    na podglądzie jest WSZYSTKO OK.
    Drako1988
    Level 20  
    Witam

Można to zrobić prościej

Jeśli na starym kompie możesz otworzyć PDF to są dwie metody.

SmartPDF działa tylko trzeba dobrze ustawić. Poniżej 2 screeny instruktażowe:

Pamiętaj aby warstwa którą chcesz drukować była na samej górze. Prawoklik i podręczne meny pozwala przesuwać priorytet.

A druk w czerni zaznacza się tutaj:)

Ja osobiście nie lubię smart PDF bo czasami przesuwa otwory i są niecentrycznie w padach. Osobiście polecam ściągnąć sobie jakąś wirtualną drukarkę PDF nap bullzip PDF i drukować do pdf poprzez wybranie tej drukarki w opcjach drukowania. Resztę już wiesz jak ustawić.

Pozdrawiam
    bercik11palcow
    Level 18  
    OK, ale jak przeskalować PCB w tym SmartPDF ??

A co do tego zwykłego drukowania, to u mojego kumpla też tak jest, że nie drukuje mu otworów... nie wiem co jest, może licencja jakaś do kitu jest...
    Drako1988
    Level 20  
    Jak chcesz mieć płytkę w skali 1:1 to robisz to tak:

Klikasz prawym klawiszem na projekt w oknie projects następnie Add new to project->Output Job file

W nowym oknie prawoklik na "composite drawing" i wybierasz page setup dalej masz ustawienia jak do zwykłego drukowania. Później klikasz Publish to PDF i zaznaczasz zieloną kropką to co chcesz wyeksportować do PDF. Menu jest w miarę intuicyjne powinieneś dać radę, jak coś to pisz wstawię jakieś screeny.

Ale nadal polecam drukowanie na wirtualnej drukarce PDF.

Pozdrawiam
    bercik11palcow
    Level 18  
    Ale nie rozumiem po co polecasz drukować na wirtualnej? jakie korzyści z tego?
    Drako1988
    Level 20  
    1) Smart PDF nie skaluje PCB (ja przynajmniej w tej chwili nie wiem jak)
    2) Tworzenie PDF z Output Job file powoduje przesunięcie otworów względem padów (wada altiuma 09)
    3) Po prostu wygodne, raz robię ustawienia i czy chcę wydrukować na drukarce czy do PDF to zmieniam tylko w oknie drukarki na czym chcę drukować.

Pozdrawiam
    bercik11palcow
    Level 18  
    ok, ale tak jak wczesniej pisałem, jak chcę wydrukować na normalknej drukarce to nie drukuje mi otworów... Myślisz że jak będę drukował do wirtualnej to będzie mi później drukował otwory?
    Drako1988
    Level 20  
    Jeśli użyjesz jednej z tych 3 metod to wydrukują Ci się otwory (jeśli nie to coś źle ustawiłeś).

Jeśli chcesz zrobić z tego porządne PCB przy pomocy termo transferu to tylko drukarka wirtualna.

Ale wybór pozostawiam Tobie

Najpierw spróbuj

Pozdrawiam
    bercik11palcow
    Level 18  
    Witam, zrobiłęm tak jak kazał Drako1988 i było ok, zrobiłem termotransfer lecz przy montowaniu elementów zaistniał błąd. A więc, otwory/pady pod procesor Attiny2313 okazały się przesunięte. pierwsze nóżki jeszcze były ok, lecz kolejne już coraz bardziej nie pasowały... Dodam że NIE robiłem SmartPDF tylko zapis do wirtualnej drukarki i później drukowanie z pliku PDF, utworzonego przez Bullzip'a...
    11111olo
    Level 42  
    Drukarka PDF bardzo ładnie wszystko rozciągnęła.
    Pisałem aby drukować bezpośrednio z DXP.
    bercik11palcow
    Level 18  
    a czytałeś posty wyżej, że BEZPOŚREDNIO Z DXP NIE CHCE MI DRUKOWAĆ OTWORÓW, MIMO TEGO ŻE NA PODGLĄDZIE SĄ WIDOCZNE TE OTWORY ?
    11111olo
    Level 42  
    Krzyk nic nie zmieni. Aktualizacja sterownika drukarki by pewnie pomogła.
    Poza tym trzeba było najpierw wydrukować na kartce i sprawdzić czy rozmiar się nie zmienił.
    bercik11palcow
    Level 18  
    sterowniki są aktualne ale akurat to nie ma nic do rzeczy, bo tak jak pisałem wcześniej, u mojego kumpla na innej drukarce i innym projekcie też nie drukuje otworów...

Dodano po 11 [minuty]:

Już chyba wiem co może być nie tak, ale musicie mi pomóc w sprawdzeniu. Teraz wydrukowałem bezpośrednio inny taki mały projekcik i wydrukowało mi dobrze... tylko na tym, co mi nie drukowało otworów, na projekcie PCB nie widać otworów w padach(tych turkusowych Holes w padach) pady są całe szare... co może być nie tak? Jak kliknę w Properties tych padów to normalnie ustawiam sobie wymiar tworu i wszystko widać, a na całym projekcie nie widać.
    pawlby
    Level 13  
    Witam. Temat już dawno nie poruszany, jednak udało mi się znaleźć rozwiązanie problemu opisywanego przez autora, więc postanowiłem opisać rozwiązanie. Używam Altium Designer 14.3.9, drukarka jaką posiadam to stara laserówka z portem LPT HP LaserJet 6p, system operacyjny Windows 7 64bit.

Na wydruku PCB z mojej drukarki były niewidoczne otwory z wyjątkiem tych w przelotkach i padach, których kształt był inny niż okrągły. Oczywiście na podglądzie w Altium było wszystko w porządku. Żadnego skutku nie przynosiło, eksportowanie do pdf, zmiana ustawień drukarki jak i w Altium. Natomiast wydruk na innej drukarce podpiętej do usb był poprawny, ten sam efekt uzyskałem na mojej laserówce drukując pdf w Linuxie.

Za niepoprawny wydruk odpowiedzialny był sterownik do drukarki, który był zainstalowany z Windows update. Pomogło zainstalowanie sterownika Uniwersalnej drukarki PCL5 ze strony HP.
    chrobot
    Level 15  
    dołożę od siebie jedną z możliwości rozwiązania problemu. Ja również posiadam to stara laserówka z portem LPT HP LaserJet 6p, system operacyjny Windows 7 64bit.
    zmieniłem kształt padów z okrągłych na 6-kąty i pomogło .